Conectează-te cu noi

Naţional

A scăzut vârsta de pensionare în România! Care sunt condițiile

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

Începând de duminică, 17 noiembrie, a scăzut vârsta de pensionare în România, cel puțin în anumite condiții, pentru o categorie importantă de români. Cu toate acestea, există o serie de condiții importante, potrivit DCBusiness.

Începând de duminică, 17 noiembrie, persoanele care și-au desfășurat activitatea în condiții deosebite de muncă se pot pensiona mai repede decât în prezent. Pensionarea mult mai rapidă a celor ce și-au desfășurat activitatea în condiții deosebite de muncă este prevăzută în Legea nr. 215/2019, document care se aplică începând din 17 noiembrie 2019. De măsurile conținute de actul normativ beneficiază doar cei care ies la pensie începând de duminică, nu și cei care s-au pensionat deja. Problema este că documentul nu prevede măsuri de recalculare pentru cei ieșiți la pensie înainte ca noua lege să intre în vigoare.

Legea nr. 215/2019 stabilește că activitatea desfășurată în condiții deosebite de muncă va fi răsplătită cu o lună în plus de vechime pentru fiecare an lucrat în aceste condiții, față de situația de până acum. Mai exact, vorbim despre o vechime în muncă suplimentară de patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite, față de trei luni pentru fiecare an, regula de până acum, măsura fiind valabilă pentru activitatea de după 1 aprilie 2001.

Cu toate acestea, documentul aduce și o schimbare în ceea ce privește stagiul de cotizare. Concret, dacă înainte reducerea vârstei standard de pensionare se facea începând cu un stagiu de cotizare în condiții deosebite de cel puțin șase ani, de duminică, reducerea vârstei de pensionare se face începând cu un stagiu de cotizare în condiții deosebite de cel puțin un an.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER