Conectează-te cu noi

Naţional

Adevăratele motive pentru care te îngrași iarna

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Iarna afară este frig și mulți ne simțim mai grei. Iată cinci dintre posibilele cauze ale acestui „fenomen”, scrie doctorulzilei.ro.

Grăsimea ne ţine de cald

Mulţi oameni cred că grăsimea duce automat şi la creşterea temperaturii corpului. Ei bine, mitul este infirmat de specialişti: “Cei care au un strat excesiv de ţesut adipos simt frigul chiar mai intens ca ceilalţi. În momentul în care ne îngrăşăm, ceea ce se depune este aşa numita grăsime albă, care reprezintă un depozit de energie. Există şi un tip de grăsime care “ţine de cald”, se numeşte grăsime maro şi generează căldură atunci când se produc “arderi”. Acest tip de grăsime îl au bebeluşii”, explică Ahmed Ahmed, chirurg gastro-intestinal la Spitalul Bupa Cromwell din Londra.

Specialistul crede că obiceiul de a mânca mai mult decât este necesar, în perioada toamnei, este un obicei “moştenit” încă din perioadele în care oamenii trăiau în peşteri, iar hrana se procura mai greu în perioada iernii. Din necesitatea de a rezista mai multe zile fără prea multe alimente, oamenii mâncau toamna mai mult.

Când e frig, ni se face foame mai des

Atunci când este întuneric, hormonul numit melatonină ne induce starea de somnolenţă. Cercetătorii au descoperit că, pe parcursul toamnei şi iernii, nivelul de melatonină din corp creşte, iar acest hormon ar putea declanşa şi apetitul crescut.

Sezonul rece trece mai uşor dacă mâncăm dulciuri

Poate părea surpinzător, dar din punctul de vedere al cantităţii de mâncare, primăvara şi vara mâncăm mai mult. Diferenţa este făcută doar de tipul de alimente consumate. ” În primăvară şi în vară includem în alimentaţia noastră mai mulţi carbohidraţi, dar avem tendinţa să consumăm alimente cu mai multe grăsimi în toamă. În perioadele friguroase ne simţim mai puţin fericiţi, aşa că simţim nevoia să mâncăm dulciuri, care ne fac să ne simţim mai bine”, argumentează profesorul de psihologie Craig Jackson dela Universitatea din Birmingham.

Mâncare mai puţină, îngrăşare rapidă

Nivelul scăzut de vitamina D ne poate afecta greutatea pe perioada iernii. “Corpul are nevoie de lumina soarelui pentru a sintetiza vitamina D, iar cum în timpul iernii ziua are mai puţine ore şi oamenii petrec mai puţin timp în aer liber, expunerea la soare este mult redusă”, spune Stephanie Dillor, profesoară de nutriţie la Universitatea din Central Lancashire.

Lipsa vitaminei D reduce arderea grăsimilor şi astfel caloriile consumate se transformă în ţesut adipos. Astfel, chiar o alimentaţie mai săracă decât pe parcursul verii ar duce tot la o uşoară îngrăşare pe parcursul toamnei sau iernii.

Televizorul are partea lui de vină

Pe jumătate adevarat, în timpul lunilor de vară parcurile, plajele sau activităţile sportive ne îmbie la plimbări lungi, efort fizic şi activitate în aer liber. Din octombrie, televizorul devine cea mai viabilă alternativă. Cei mai mulţi oameni îşi petrec în casă timpul liber, unde principalele activităţi sunt mâncatul şi privitul la televizor.

Naţional

Știai că? Poți reduce consumul de combustibil al mașinii cu 20%. Iată cum!

Publicat acum

pe

loading...

Automobilul reprezintă o necesitate a vieții moderne a oamenilor, fiind aproape de neconceput renunțarea la avantajele aduse de acesta. Unul dintre motivele care nu te lasă să conduci liniștit pe șoselele României este prețul din ce în ce mai mare al combustibilului. În unele cazuri, factura lunară doar pentru combustibil poate să depășească 500 sau chiar 1000 de lei pentru cei care vor să utilizeze automobilul în naveta zilnică către locul de muncă. 

Pentru acest tip de utilizator există și câteva soluții pentru reducerea semnificativă a consumul de carburant, Internetul fiind plin de astfel de sfaturi pe care le poți consulta cu ușurință de pe telefonul tău mobil. 

Iată 6 idei ușor de pus în practică!

  • Anvelopele reprezinta legătura dintre autoturism și șosea. De aceea, calitatea lor trebuie să fie cât mai ridicată. O anvelopa uzată și neumflată corespunzător va adăuga, cu siguranță, un procent însemnat la consumul de combustibil. Printre cele mai bune soluții pentru un consum scăzut sunt modelele de anvelope marca Michelin ce pot fi procurate ușor din mediul online;
  • Frâna și accelerația trebuie folosite cu moderație, atunci când este nevoie de ele și nu într-un mod abuziv. Nu accelera inutil dacă știi că trebuie să oprești la un semafor sau dacă ești blocat în trafic. Frâna de motor este de preferat de folosit față de cea de serviciu, indicate fiind ridicarea piciorului de pe accelerație și păstrarea mașinii în viteză atunci când trebuie să oprești autovehiculul;
  • Păstrarea motorului și a consumabilelor acestuia într-o stare cât mai bună este o garanție a obținerii unui consum de carburant redus. În caz contrar, acesta poate crește semnificativ, chiar la dublu față de consumul inițial, din momentul achiziționării mașinii. Un senzor defect poate să ducă la acest consum crescut, așa că, du mașina la mecanic dacă vezi că nu mai are același consum ca înainte;
  • Anticipează traficul pentru a nu fi nevoit să apeși brusc pe frână când de abia ai accelerat puternic. Orice frânare înseamnă pierdere de energie și implicit creșterea consumului de combustibil. Condusul poate fi asemănat cu un joc de șah, unde este indicat să știi dinainte două-trei mutări pe care le vei face pentru a nu fi surprins de evenimente;
  • Nu conduce foarte rapid, dar nici foarte lent. O diferență de doar zece kilometri pe oră poate însemna, de multe ori, creșterea semnificativă a consumului. De exemplu, ridicarea vitezei de la 100km/h la 120km/h poate duce la creșterea consumului cu aproximativ 50%. În funcție de marcă, motor și combustibil fiecare mașină are o viteză economică, care trebuie descoperită în practică;
  • Aerul condiționat este unul dintre marii consumatori de combustibil ai mașinii. El reprezintă cam 1 litru la 100 de km în plus față de consumul obișnuit. Nu îl folosi decât dacă este necesar. De multe ori, ventilația mașinii este suficientă pentru a obține o temperatura confortabilă în interiorul autoturismului.

În concluzie, poți micșora consumul de combustibil fără să scazi din numărul de kilometri parcurși, ci doar prin respectarea unor reguli de bun simț, pe care orice șofer ar trebui să le cunoască foarte bine. 

surse foto: shutterstock.com


Continuă să citești

Naţional

Stimulente pentru angajarea elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţei

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) reaminteşte angajatorilor că pot beneficia de un stimulent financiar lunar, în valoare de 250 lei, acordat din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru fiecare elev şi student încadrat în muncă pe perioada vacanței.

Angajarea elevilor şi studenţilor se poate realiza pe perioada vacanţelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă. Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.

Beneficiază de stimulentul financiar lunar prevăzut mai sus angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi în baza următoarelor documente:

  • contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial;
  • contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei.

În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă. Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor.

Pentru informaţii suplimentare, angajatorii interesaţi se pot adresa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.

Continuă să citești

Naţional

Gaz mai ieftin de la 1 iulie!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat că peste 3 milioane de clienţi casnici vor plăti cu 5% mai puţin pentru consumul de gaze, de la 1 iulie.

ANRE a aprobat, în şedinţa de luni, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici, valabile începând cu data de 1 iulie 2019, arată un comunicat al ANRE.

Preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale, pentru un număr de peste 3 milioane clienţi casnici cu un consum anual mai mic de 280 MWh, calculate în conformitate cu prevederile metodologiilor în vigoare, vor înregistra o scădere de peste 5% pentru întreaga piaţă de furnizare reglementată”, mai informează ANRE în comunicat.

Evoluţia preţurilor a fost determinată de cele două companii care furnizează gaze naturale, E.ON GAZ FURNIZARE ROMÂNIA S.A şi ENGIE ROMÂNIA S.A. care au micşorat preţurile cu 3,17%, respectiv 7,89%.

ANRE mai justifică această situaţie prin efectele OUG 114, care a reglementat preţul de vânzare a gazelor naturale de către producătorii interni, de 68 lei/MWh.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare