Conectează-te cu noi

Naţional

ANCOM vrea să acorde acces terților la baza de date privind portabilitatea numerelor

Publicat acum

pe

loading...

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) analizează posibilitatea acordării terților accces la unele dintre informațiile stocate în Baza de Date Centralizată (BDC), utilizată pentru a asigura serviciul de portabilitate a numerelor, iar în acest sens a lansat, vineri, o consultare publică a industriei.

Baza de date, administrată de ANCOM, conține informații referitoare la toate numerele de telefon portate, procesele de portare desfășurate și un set complet de informații de rutare către numerele portate.

Potrivit sursei citate, câteva exemple de terți sunt reprezentate de transportatorii internaționali, adică furnizorii de servicii de comunicații electronice care asigură rutarea apelurilor la nivel internațional, furnizorii de servicii SMS, furnizorii de servicii VoIP/OTT sau companiile care originează un număr mare de apeluri.

ANCOM precizează că, la fel ca și în cazul furnizorilor de servicii de comunicații electronice, accesul terților la informațiile din BDC va fi limitat.

ANCOM analizează prin acest demers oportunitatea acordării accesului la BDC terților interesați, termenul definind de fapt entități care nu au, în România, obligația legală de a oferi abonaților proprii serviciul de portabilitate a numerelor sau de a ruta apeluri către rețelele în care se află numerele portate. Consultarea se adresează atât furnizorilor de comunicații electronice care au în prezent acces la BDC, dar și părților interesate de un potențial acces la BDC în calitate de terț și vine pe fondul creșterii constante a numărului de portări și dezvoltării unor servicii adiacente inovative, dar și datorită recomandării Comitetului pentru comunicații electronice (ECC) din cadrul Conferinței Europene a Administrațiilor de Poștă și Telecomunicații (CEPT)„, notează arbitrul telecom.

De asemenea, Autoritatea justifică noua consultare publică prin mențiunea că, odată cu implementarea portabilității numerelor, au intervenit modificări în cadrul rețelelor de comunicații electronice, astfel încât cunoașterea numerelor de abonat nu mai este suficientă pentru rutarea apelurilor și SMS-urilor, fiind necesare și alte informații suplimentare din baza de date centralizată.

Operatorii au nevoie să cunoască numerele care sunt portate și numerele de rutare aferente, care indică rețeaua în care acestea sunt active, pentru a putea ruta către destinația corectă apelurile sau mesajele text adresate numerelor portate. În contextul creșterii continue a numărului de numere portate, precum și al dezvoltării tehnologice care a dus la apariția unor servicii adiacente inovative, pe piață apar și alți actori care doresc să cunoască numerele care sunt portate și informațiile de rutare aferente (disponibile în BDC)„, se arată în comunicatul ANCOM.

În prezent, au acces la informațiile din BDC furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului care au alocate blocuri de numere din Planul Național de Numerotație (PNN) și furnizorii de rețele publice de comunicații electronice care au obligații de rutare a apelurilor către numerele portate. Prin intermediul BDC se realizează schimbul de informații între furnizori pe parcursul proceselor de portare, baza de date reprezentând și o referință pentru actualizarea informațiilor de rutare aferente numerelor portate în sistemele IT ale furnizorilor. În funcție de rolul pe care îl au furnizorii în derularea proceselor de portare, accesul este limitat la anumite tipuri de informații.

Documentul privind acordarea accesului unor terți la unele dintre informațiile referitoare la numerele portate poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM iar persoane interesate pot formula și transmite observații și propuneri până la data de 27 octombrie 2017.

 

Sursa – Agerpres

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

TU AI DAT LIKE?

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER