Conectează-te cu noi

Eveniment

Angajații Salinei Ocna-Dej, BLOCAȚI de 37 de ore în SUBTERAN! – FOTO/VIDEO (ACTUALIZAT)

Publicat acum

pe

watermarked-Salina Ocna Dej proteste (3)

În această dimineață s-au făcut 24 de ore de când minerii Salinei Ocna-Dej s-au blocat în subteran în semn de protest.

Ieri, peste 100 de mineri din toate cele trei schimburi au intrat în subteran și au decis să nu mai iasă afară, nemulțumiți fiind că fondul de salarii a fost redus. Și muncitorii de la suprafață s-au alăturat protestului, iar întreaga producție a fost oprită. Drept urmare, zeci de camioane care urmau să încarce sare de la Salina Ocna-Dej au așteptat, în șir, pe strada Văii. Șoferii camioanelor din țară și din străinătate au aflat de greva minerilor, însă spun că nimeni nu a luat legătura cu ei pentru a fi găsită o soluție.

Aseară, în jurul orei 22:30, primarul Dejului, Morar Costan s-a deplasat la Salina Ocna-Dej și a stat de vorbă cu conducerea salinei. Edilul ne-a declarat aseară că muncitorii blocați în subteran au apă și mâncare, dar situația este una critică pentru că oamenii nu vor să renunțe la protest.

Protestează pentru că, în primul și în primul rând, nu s-a alocat fondul de salarii echivalent cu fondul de salarii din 2014, fondul de salarii din 2015 fiind mai mic cu 250.000 de lei. Acesta este fodul discuției și nemulțumirea minerilor. O nemulțumire îndreptățită pentru că producția din acest an este mai mare decât producția din anul 2014. (…) I-au servit pe minerii din primul schimb cu mâncare și cu apă, și urmează să-i servească în continuare pe toți minerii. Producția este oprită și, vă dați seama, cum bine s-a sesizat, sunt foarte multe mașini care doresc să vină să se aprovizioneze cu sare, blocăm și intrarea în Ocna Dej, putem bloca și drumul național. (…) Oamenii sunt hotărâți, până nu primesc această adresă de la conducerea regiei de la nivel național, să nu încheie protestul”, a declarat, aseară, primarul municipiului Dej, ing. Morar Costan.

”Oamenii nu mai au încredere în vorbe, vor să aibă totul scris pe baza unui act scris și asumat de conducătorul unității. În primă fază am avut un răspuns de la director să așteptăm până pe șase ianuarie, însă oamenii au hotărât că este o perioadă mare”, a declarat aseară unul dintre protestatari.

Minerii au rămas în subteran toată noaptea, așa cum și promiteau. Astăzi, primarul Dejului și prefectul Clujului, Gheorghe Vușcan au ajuns din nou la Salina Ocna-Dej în încercarea de a găsi o soluție.

Din informațiile noastre, mai multe persoane din subteran au avut nevoie de îngrijiri medicale. Un echipaj medical se află la fața locului și este pregătit să intervină în caz de nevoie.

ACTUALIZARE 11:30: Alexandru Duca, director general Salrom, este așteptat să ajungă la Dej și să stea de vorbă cu protestatarii. ”Duca, demisia” sau ”Duca = Elodia” sunt doar două dintre mesajele pregătite de mineri pentru întâmpinarea acestuia.

ACTUALIZARE 11:56: Primarul municipiului Dej, ing. Morar Costan și prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan, ne-au declarat că revendicările protestatarilor sunt îndreptățite și ne-au confirmat că la Dej urmează să ajungă Alexandru Duca, director general Salrom. Un protestatar a avut nevoie de îngrijiri medicale, o ambulanță transportându-l la Spitalul Municipal Dej pentru investigații suplimentare.

ACTUALIZARE 12:39: Conform liderilor de sindicat, toți minerii din subteran au o stare bună de sănătate, însă oboseala își spune cuvântul. Tot aceștia ne-au spus că au toate cele necesare, atât apă și hrană, cât și asistență medicală permanentă. „Suntem hotărâți să ne facem aici chiar și Crăciunul, dacă nu vom avea un acord ferm cu domnul Duca”, au mai transmis protestatarii.

ACTUALIZARE 14:08: La Salina Ocna-Dej a sosit directorul general Salrom, Alexandru Duca. Acesta urmează să poarte discuții liderii de sindicat și cu protestatarii. În zonă se află atât echipaje ale Jandarmeriei și Poliției, cât și o ambulanță SMURD.

„Protestăm pentru fondul de salariu scăzut, comparativ cu anul trecut. Cu toate că indicatorii ni i-am realizat și chiar i-am depăşit…”, a declarat unul dintre mineri.

ACTUALIZARE 15:30: Unul dintre liderii protestatarilor a anunțat că nu s-a ajuns la un consens în urma discuțiilor purtate, muncitorii fiind hotărâți să coboare înapoi în subteran. De asemenea, mașina directorului Duca a fost blocată pentru ca acesta să nu poată părăsi incinta salinei. Sunt deja 30 de ore de când minerii protestează.

ACTUALIZARE 16:25: Autoturismul directorului Salrom, Alexandru Duca, a fost deblocat, autostivuitorul fiind îndepărtat, din spatele autovehiculului, de un angajat al Salinei.

ACTUALIZARE 16:40: Se pare că cele două părți au ajuns la o înțelegere, anunță surse din Salina Ocna-Dej.

ACTUALIZARE 17:30: Mai multor mineri aflați în subteran li s-a făcut rău și au avut nevoie de îngrijiri medicale, doi dintre aceștia fiind transportați la Spitalul Municipal Dej. Ceilalți au fost stabilizați de paramedicii SMURD, după ce au fost scoși la suprafață.

ACTUALIZARE 17:40: Încă unei persoane i s-a făcut rău, o ambulanță fiind trimisă la fața locului.

ACTUALIZARE 17:45: La poarta salinei au început să apară rude ale minerilor. Acestea sunt îngrijorate de persoanele dragi lor, mai ales că 5 angajați au avut nevoie de îngrijiri medicale în ultima oră, după ce au acuzat stări de greață și dureri de cap.

ACTUALIZARE 18:07: Minerii se află de 36 de ore în grevă și anunță că nu cedează, chiar dacă mulți dintre ei nu se simt prea bine.

ACTUALIZARE 18:30: Din ultimele informații, fondul de salarii din acest an urmează să fie suplimentat cu 248.000 de lei (diferența din anul 2014. față de anul 2015), însă muncitorii au mai multe revendicări, ca urmare a unui contract încheiat între sindicat, SNC și Salina Ocna-Dej. Suma s-ar ridica la aproximativ 100.000 de lei.

ACTUALIZARE 18:38: Minerii din subteran au ieșit la suprafață, unde poartă discuții atât cu conducerea de la Dej, cât și cu directorul general. Acesta din urmă le-a promis că luni va avea loc o discuție cu toți liderii de sindicat, urmând ca apoi să se decidă cu exactitate ce urmează.

ACTUALIZARE 19:00: Protestul s-a încheiat după 37 de ore. O autospecială SMURD de victime multiple a ajuns la Salina Ocna-Dej, în caz de nevoie. De menționat că prefectul Gheorghe Vușcan și primarul Morar Costan au stat până la sfârșit la negocieri, timp de aproape 10 ore, fiind alături de protestatari.

Vezi mai jos toate declarațiile făcute până la ora 15:

Vezi mai jos toate declarațiile făcute în această seară:

CITEȘTE ȘI: Muncitorii de la Salina Ocna-Dej, blocați din nou în subteran. Al doilea PROTEST în 4 zile! – FOTO/VIDEO

Reclamă
Protejat cu parola. Introdu parola pentru a vedea comentariile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER