Conectează-te cu noi

Naţional

Aproape 29.000 de angajați MAI, „pe baricade” în timpul minivacanței de Paște

Publicat acum

pe

politia

Aproape 29.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi zilnic în stradă, în perioada minivacanţei de Paşte, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al MAI, comisarul Monica Dajbog, care a precizat că vor fi intensificate controalele în pieţe şi târguri, în colaborare cu ANSVSA, iar în staţiunile turistice şi pe principalele drumurile vor fi amplasate în această perioadă 420 de aparate radar.

În ultima săptămână, Poliţia Română a desfăşurat aproximativ 2.200 de acţiuni de control în colaborare cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în zone comerciale, pieţe şi târguri agroalimentare pentru a preveni şi combate faptele ilegale de comerţ care pot pune în pericol sănătatea populaţiei, a spus Monica Dajbog.

Au fost constatate peste 40 de infracţiuni de natură economică şi s-au aplicat aproape 2.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 3,3 milioane de lei”, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

În ultimele zile, efectivele de poliţie, jandarmerie, poliţie de frontieră şi pompieri au fost suplimentate, zilnic fiind prezente în stradă peste 10.000 de patrule care au acţionat mai ales în locurile aglomerate din pieţe, târguri sau zone comerciale, potrivit purtătorului de cuvânt al MAI.

Doar în ultima săptămână, au avut loc 12.300 de intervenţii pentru gestionarea unor evenimente cu potenţial de risc, dintre care peste 10.000 au fost sesizate prin sistemul unic de urgenţă 112”, a declarat Monica Dajbog.

Poliţiştii au constatat 387 de infracţiuni dintre care 24 contra persoanei şi 84 contra patrimoniului. 675 de persoane au fost cercetate, 80 fiind reţinute, iar 57 arestate. Au fost prinşi în flagrant 387 de autori de infracţiuni. Totodată, poliţiştii au depistat 99 de urmăriţi naţional şi 34 de urmăriţi internaţional, potrivit oficialului Ministerului Afacerilor Interne.

În ultimele şapte zile, Poliţia Rutieră a constatat 102 infracţiuni la regimul circulaţiei şi a aplicat 30.239 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 248 pentru consum de alcool şi 12.329 pentru depăşirea vitezei legale.

De asemenea, 336 conducători auto au rămas fără permis pentru că se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice, iar 449 pentru că au depăşit limitele de viteză.

Numărul echipajelor de poliţie rutieră va fi suplimentat, în special pe drumurile despre care ştim, din experienţa anilor trecuţi, că se aglomerează în preajma sărbătorilor de Paşte”, a mai spus Monica Dajbog.

Poliţia Rutieră va beneficia de sprijinul a două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie pentru supravegherea aeriană a traficului şi coordonarea echipajelor de la sol, potrivit purtătorului de cuvânt al MAI.

În staţiunile turistice şi pe principalele drumuri europene şi naţionale, poliţiştii rutieri vor acţiona cu 420 aparate radar pentru prevenirea accidentelor de circulaţie grave, a precizat Dajbog.

Măsuri speciale au fost luate şi în punctele de trecere a frontierei având în vedere că mulţi români care lucrează în străinătate revin în ţară de Sărbători, în timp ce un număr mare de cetăţeni pleacă de Paşte peste hotare, a mai spus oficialul MAI.

Încă de acum o săptămână, pentru a reduce timpul de aşteptare la intrarea şi ieşirea din ţară, Poliţia de Frontieră a operaţionalizat la capacitate maximă punctele de trecere a graniţei, prin suplimentarea arterelor de control şi a numărului de poliţişti. Faţă de o săptămână obişnuită, în aceste zile s-a înregistrat o creştere a traficului în punctele de trecere a frontierei cu aproape 25 la sută. Raportat la anii precedenţi, se constată o creştere a numărului de intrări în ţară cu 38 la sută, ceea ce înseamnă că în acest an, mai mulţi români din străinătate au ales să petreacă sărbătorile de Paşte în România”, a declarat Monica Dajbog.

În ceea ce priveşte prevenirea situaţiilor de urgenţă şi a riscului de incendiu, în ultima săptămână echipe ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă au efectuat peste 1.600 de controale la obiective economice, unităţi turistice sau lăcaşuri de cult.

S-au aplicat 3.376 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 400.000 de lei şi au fost identificate 106 obiective care funcţionau fără autorizaţie de securitate, potrivit MAI.

În săptămâna premergătoare Paştelui, pompierii au avut peste 7.300 de intervenţii dintre care 300 pentru stingerea incendiilor, 30 pentru descarcerarea victimelor unor accidente grave şi aproximativ 6.500 pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

În aceeaşi perioadă, Inspectoratul General de Aviaţie a executat 125 de misiuni aero-medicale pentru transportul persoanelor care aveau nevoie urgentă de asistenţă medicală şi 9 misiuni în sprijinul structurilor operative.

Pe lângă echipajele de pompieri pregătite să intervină în cazul unor situaţii de urgenţă, în zona celor peste 16.400 de biserici şi mănăstiri, unde se aşteaptă un număr semnificativ de credincioşi, vor fi prezenţi poliţişti şi jandarmi pentru descurajarea faptelor de tulburare a ordinii publice, a anunţat oficialul MAI.

Pentru zilele de 1 şi 2 mai, având în vedere că foarte mulţi tineri se vor afla pe litoralul Mării Negre, MAI a suplimentat echipajele de poliţişti şi jandarmi din judeţul Constanţa pentru asigurarea liniştii publice”, potrivit purtătorului de cuvânt al MAI.

În staţiunile de pe litoral sunt mobilizaţi zilnic 350 de poliţişti şi 240 de jandarmi, a precizat Monica Dajbog.

De asemenea, în staţiunile de la munte, vor fi prezenţi 420 de jandarmi montani, pentru a ajuta turiştii aflaţi în situaţii de pericol, a mai spus oficialul.

La nivelul întregii ţări sunt estimate să desfăşoare peste 200 de evenimente publice şi spectacole în aer liber, efectivele MAI urmând să asigure măsurile de ordine publică la fiecare dintre acestea.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER