Conectează-te cu noi

Naţional

Pompierii sunt la datorie de Paște

Publicat acum

pe

Autospeciala noua Detasamentul de Pompieri Dej (3)

În perioada sărbătorilor pascale, peste 5.000 de pompieri salvatori cu 2.800 de mijloace tehnice vor fi zilnic la datorie, pentru asigurarea misiunilor specifice orientate spre siguranţa cetăţeanului, bunurilor şi mediului.

În vederea reducerii posibilităților de producere a unor evenimente care să umbrească aceste sărbători, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus unităților subordonate întreprinderea măsurilor menite să asigure un nivel ridicat de protecție la nivelul comunităților.

În această săptămână, inspectorii de prevenire au realizat instruirea personalului clerical și au verificat modul de organizare a apărării împotriva incendiilor la 2.142 lăcașuri de cult. Pe timpul controalelor au fost identificate și remediate o parte dintre nereguli, însă au fost înregistrate 142 cazuri în care s-au aplicat amenzi contravenționale, în cuantum total de 126.600 lei.

Întrucât în perioada acestei minivacanțe în unitățile turistice sunt așteptate mai multe persoane, pompierii au verificat respectarea îndeplinirii măsurilor pe linia protecției la incendiu în 258 structuri de primire turistică, fiind aplicate 111 amenzi în cuantum de 309.300 lei.

În Noaptea de Înviere, peste 2.000 de pompieri cu 495 autospeciale se vor afla în proximitatea unităților de cult, unde este așteptat un număr mare de cetățeni, pentru optimizarea timpului de răspuns în cazul producerii unor situații de urgență.

Totodată, având în vedere că începând cu acest sfârșit de săptămână este preconizată o creștere a numărului de persoane care se deplasează în zona litoralului, inspectorul general al IGSU a dispus măsuri pentru dislocarea mai multor autospeciale de descarcerare și acordare a primului ajutor medical pe autostrăzile A2 și A4, în vederea eficientizării acțiunilor operative.

O altă măsură dispusă de IGSU a fost operaționalizarea unui punct de prim ajutor medical SMURD, destinat asistării persoanelor cu urgențe medicale aflate în pelerinaj la mănăstirea din localitatea Prislop, județul Hunedoara. Pentru a nu „umbri” aceste clipe minunate cu zgomotul sirenelor de pompieri, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă readuce în atenţie regulile de prevenire a incendiilor.

Pentru desfăşurarea, în condiţii de siguranţă, a activităţilor prilejuite de manifestările religioase din această perioadă, recomandăm credincioşilor următoarele:

– evitarea lăsării lumânărilor şi candelelor aprinse, în timpul derulării slujbelor religioase, în apropierea hainelor, părului ori a obiectelor combustibile, precum icoane, decoruri, mobilier etc.;

– acordarea unei atenţii deosebite privind menţinerea lumânărilor şi a candelelor aprinse în locuinţe sau în alte spaţii destinate cazării, acestea vor fi amplasate la distanţe suficiente faţă de materiale combustibile (mobilier, haine, cărţi, perdele etc.) şi se va asigura stingerea acestora pe durata perioadelor de odihnă;

– manifestarea unei atenţii deosebite la deplasarea cu lumânările şi candelele aprinse în autovehicule; – parcarea autoturismelor şi autocarelor în vecinătatea lăcaşurilor de cult se va realiza astfel încât să nu se blocheze sau îngusteze gabaritele căilor de acces pentru intervenţie, necesare autospecialelor pompierilor în cazul producerii unui eventual incendiu.

Având în vedere că numeroşi cetăţeni aleg să-şi petreacă timpul liber în mijlocul naturii, la iarbă verde, utilizând surse de foc în spaţii deschise, reamintim următoarele măsuri de prevenire care trebuie respectate pentru a evita situaţiile de urgenţă:

– pregătiţi focul doar în locurile special amenajate, sub supraveghere permanentă, cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în niciun caz pe timp de vânt;

– înainte de plecare, stingeţi focul/cărbunii încinşi cu apă sau pământ şi acoperiţi cenuşa rezultată cu pământ;

– supravegheaţi copiii şi nu lăsaţi la îndemâna acestora chibrituri sau brichete;

– nu aruncaţi la întâmplare ţigările şi chibriturile aprinse. Pompierii salvatori sunt pregătiţi în permanenţă să răspundă prompt nevoilor comunităţii, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER