Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Ardealul de Nord, în topul contrabandei cu țigări!

Publicat acum

pe

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut, în iulie, la 18,2% din totalul consumului, cu 2,1 puncte procentuale mai mult faţă de luna anterioară, cel mai ridicat nivel din acest an, depăşind media din 2017, de 16%, arată datele publicate de Novel Research.

Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată, cu o pondere de 39,5%, în timp ce comerţul ilicit cu ţigarete s-a majorat şi partea de vest a ţării.

Cea mai importantă creştere se înregistrează în nord-vest, de la 14,7% la 29,4%, regiunea ajungând, astfel, la un nivel record în ultimii trei ani. „În plus, comerţul ilegal creşte cu 6,2 p.p. până la 26,9% şi în regiunea sud-vest. Din punct de vedere al provenienţei, ‘cheap whites’ continuă să fie principala sursă, cu 63,9%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova, Ucraina şi Serbia este relativ constantă”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

Conform datelor centralizate de Poliţia de Frontieră, la începutul lunii august, poliţiştii de frontieră români şi bulgari au descoperit peste 82.300 pachete cu ţigarete, ascunse într-un camion cu haine. În aceeaşi perioadă, poliţiştii din ITPF Sighetu Marmaţiei au efectuat 51 de percheziţii la locuinţele unor persoane care fac parte dintr-un grup infracţional axat pe contrabandă cu ţigarete. Tot aceştia au capturat 21.000 de pachete de ţigarete în iulie şi 54.950 pachete în iunie.

În iulie, poliţiştii STPF Mehedinţi au destructurat o importantă reţea de contrabandă cu produse accizabile, iar în iunie, poliţiştii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi au descoperit 7.000 de ţigarete, care au fost trecute peste graniţă cu drona.

Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare adoptarea unei Strategii naţionale de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete, pe modelul celei elaborate în 2011, precum şi mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile. „Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, este necesară intensificarea operaţiunilor la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie”, consideră industria de profil.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER