Conectează-te cu noi

Politic

Astăzi are loc prima şedinţă a Executivului, după ce ALDE s-a retras de la guvernare. Câţi miniştri vor părăsi Cabinetul Dăncilă

Publicat acum

pe

FOTO – A
loading...

Guvernul se reuneşte, marţi, în prima şedinţă, după ce ALDE a anunţat ieşirea de la guvernare şi intrarea în opoziţie. Şedinţa va avea loc la ora 13.00, transmite Mediafax. ALDE deţine patru portofolii în cabinetul Dăncilă, însă doar trei miniştri se vor retrage din funcţii, ministrul de externe anunţând că nu-şi va da demisia.

Cei patru miniştri ai ALDE sunt ministrul de Externe, Ramona Mănescu, ministrul Energiei, Anton Anton, Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie. Ramona Mănescu a menţionat că va rămâne însă în Cabinetul PSD condus de Viorica Dăncilă.

Executivul are pe ordinea de zi un proiect de hotărâre ce prevede acordarea a 1.000 lei fiecărui elev care a obţinut nota 10 la evaluarea naţională şi a 3.000 lei celor care au obţinut 10 la Bacalaureat.

Art. 1. Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 1.000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obţinut media 10 la evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a – 2019.

Art. 2. Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 3.000 de lei fiecărui absolvent de liceu care a obţinut media 10 la examenul naţional de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2019.

Art. 3. Sumele necesare acordării stimulentelor financiare prevăzute la art. 1 şi art. 2 se alocă din bugetul aprobat pe anul 2019 Ministerului Educaţiei Naţionale, titlul 57. „Asistenţă socială”, cap. 65.01 „Învăţământ”.

Art. 4. Lista beneficiarilor stimulentelor financiare prevăzute la art.1 şi art. 2 şi modalitatea de acordare a acestora se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei naţionale”, prevede proiectul de hotărâre înscris pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Guvernului.

Guvernul va lua în discuţie şi un proiect de ordonanţă pentru privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2016/589 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 aprilie 2016 privind o reţea europeană de servicii de ocupare a forţei de muncă (EURES), accesul lucrătorilor la servicii de mobilitate şi integrarea mai bună a pieţelor forţei de muncă şi de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 492/2011 şi (UE) nr. 1296/2013.

Alte proiecte înscrise pe ordinea de zi a reuniunii de marţi a Executivului sunt:

 • Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 34/2019 privind stabilirea contingentului de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2019
 • Proiect de hotărâre pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1231/2010 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică „Autostrada Orăştie-Sibiu”
 • Proiect de hotărâre pentru suplimentarea pe anul 2019 a sumei prevăzute ca justă despăgubire aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 843/2014 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Programul VI de reabilitare a drumurilor, Lot C Reabilitare DN 1H, km 75+446 – km 128+823, Zalău-Răstoci”, precum şi modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 843/2014
 • Proiect de hotărâre privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ”Varianta de ocolire Bârlad”
 • Proiect de hotărâre privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ”Drum expres Craiova-Piteşti şi legăturile la drumurile existente”, Tronsonul 2, aflate pe raza localităţii Robăneşti, din judeţul Dolj
 • Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al statului a unor părţi de imobile aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, constituite din construcţii şi amenajări la terenuri, situate în judeţele Vrancea, Timiş, Ialomiţa, Constanţa, Ilfov, Caraş-Severin şi municipiul Bucureşti, în vederea scoaterii din funcţiune şi casării acestora şi pentru modificarea anexei nr.4 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea unor modificări în inventarul bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, situate în judeţele Constanţa, Brăila, Galaţi, Buzău, Tulcea, Iaşi, Timiş, Giurgiu, Gorj, Dolj, Cluj şi municipiul Bucureşti
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea normativelor de cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea în România a Reuniunii Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est, în perioada 14-17 octombrie 2019
 • Proiect de hotărâre privind acordarea cetăţeniei domnului „Richard Kristopher Jameill”
 • Proiect de hotărâre pentru suspendarea aplicării prevederilor art.3 alin.(3) din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 20/2012 privind aprobarea Programului multianual de marketing şi promovare turistică şi a Programului multianual de dezvoltare a destinaţiilor, formelor şi produselor turistice
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea modelului steagului comunei Gugeşti, judeţul Vrancea
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea stemei comunei Ciocăneşti, judeţul Dâmboviţa
 • Proiect de hotărâre privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi.

Guvernul va luat act şi de Lista priorităţilor legislative ale Guvernului pentru cea de a doua sesiune ordinară parlamentară a anului 2019

„Documentul este structurat pe 2 secţiuni: prima referitoare la proiecte de legi prioritare aflate în diferite etape ale procedurii de legiferare la Senat şi la Camera Deputaţilor, ţinându-se seama de stadiul procedurii legislative parlamentare în care se află în prezent. Menţionăm că nu au fost preluate în listă proiectele de legi privind aprobarea ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului propuse de ministere, având în vedere că acestea intră de drept în dezbaterea Parlamentului cu procedură de urgenţă;

cea de-a doua referitoare la proiecte de legi pe care Guvernul urmează să le adopte şi să le înainteze, spre dezbatere şi adoptare, Parlamentului, în cursul celei de a doua sesiuni parlamentare a anului 2019 şi pentru care este necesar ca finalizarea procedurii parlamentare să se realizeze până la sfârşitul acestei sesiuni.

Având în vedere data la care ne aflăm, au fost actualizate unele termene propuse de ministere/instituţii. Astfel, lista cuprinde în total 128 proiecte de legi, din care 60 aflate deja în procedură parlamentară şi 68 care urmează să fie promovate de Guvern”, conform textului furnizat de Executiv.

ALDE a decis luni ieşirea de la guvernare şi o alianţă cu Pro România. Călin Popescu Tăriceanu a mai anunţat retragerea din Guvern a miniştrilor ALDE, însă Ramona Mănescu a decis să rămână la conducerea MAE.

De cealaltă parte, premierul Viorica Dăncilă a declarat că social-democraţii au decis să rămână la guvernare şi cataloghează acţiunile ALDE drept o decizie de neînţeles. Şeful Executivului a mai spus că face propuneri de miniştri interimari, după retragerea miniştrilor ALDE.

Astfel, pentru aceste portofolii, Dăncilă a anunţat persoanele că vor fi propuşi următorii miniştri interimari: Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea vicepremier pentru relaţia cu Parlamentul.

Politic

Liviu Alexa, schimbat de la șefia PSD Cluj! Cine i-a luat locul

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Liviu Alexa și-a pierdut funcția de președinte al organizației PSD Cluj, potrivit unor surse neoficiale.

Decizia ar fi fost luată astăzi de liderii PSD întruniți în ședința Comitetului Executiv Național.

Acesta ar urma să fie înlocuit de fostul ministru al Economiei în Guvernul Mihai Tudose, deputatul de Maramureș Gheorghe Șimon.

Liviu Alexa a fost numit președinte al organizației PSD Cluj la propunerea Vioricăi Dăncilă. Acesta deține postul de televiziune NCN și site-ul Ziar de Cluj.

Continuă să citești

Politic

Ludovic Orban: ”Am hotărât să declanșăm ALEGERI ANTICIPATE”

Publicat acum

pe

loading...

Ludovic Orban a anunțat, azi, după o întâlnire de o oră cu președintele României Klaus Iohannis, că au decis împreună să declanșeze procedurile pentru organizarea de alegeri anticipate.

”O spun clar, președintele României și cu mine am hotărât că cel mai bine pentru România este să declanșăm alegeri anticipate. Există două soluții de declanșare a procedurii, în funcție de evoluția evenimentelor vom opta pentru una din cele două soluții. Aș prefera să nu intrăm acum în discuții tactice”, a declarat premierul.

Acesta a precizat că a fost desemnat un grup de lucru care se va ocupa de negocieri cu partidele pentru a întruni sprijin pentru procedura de declanașare a alagerilor anticipate. 

Liderul PNL a explicat că românii nu își mai doresc să fie conduși de PSD, care acționează „ca o frână” în Parlament și singura soluție este să se organizeze alegeri anticipate cât mai aproape de alegerile locale, care ar trebui să aibă loc în luna mai.

Continuă să citești

Politic

Alegerea primarilor în două tururi şi eliminarea pensiilor speciale, printre proiectele dezbătute în noua sesiune parlamentară

Publicat acum

pe

loading...

Alegerea primarilor în două tururi şi eliminarea pensiilor speciale sunt cele mai aşteptate proiecte de lege în 2020. Lucrările Legislativului pe acestea vor fi reluate în noua sesiune parlamentară, care va începe pe data de 3 februarie.

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi este susţinută de PNL, USR, PMP, ALDE şi Pro România. În schimb, UDMR şi PSD au respins această iniţiativă legislativă în trecut.

Premierul şi liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, la sfârşitul lui 2019, că proiectul pentru alegerea primarilor în două tururi va fi dezbătut, din nou, în Parlament, după 1 februarie. Potrivit acestuia, proiectul ar putea trece în Camera Deputaţilor cu 173 de voturi, cu 8 voturi mai multe decât este necesar.

Pe 16 octombrie, Senatul a respins propunerea legislativă a USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin în cazul în care niciunul dintre candidaţi nu întruneşte majoritatea de voturi. Atunci, USR a criticat absenţa senatorilor PNL, ALDE şi Pro România de la vot şi de asemenea faptul că UDMR a votat respingerea proiectului alături de PSD.

În Parlament mai există două astfel de propuneri legislative, iniţiate de PNL şi PMP.

La mijlocul lunii trecute, PSD, prin vocea liderului regional Gabriel Zetea, anunţa că social-democraţii vor depune moţiune de cenzură doar dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe modificarea legislaţiei electorale, respectiv pe alegerea primarilor în două tururi.

Şi UDMR a anunţat că nu exclude o moţiune de cenzură la adresa Cabinetului Orban, dacă Guvernul adoptă o OUG pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Pe 18 decembrie, PNL, USR şi PMP au solicitat introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor proiectul privind alegerea primarilor în două tururi însă conducerea forului legislativ nu a aprobat cererea.

USR şi PMP au cerut în repetate rânduri Executivului să ia măsuri pentru revenirea la alegerile în două tururi pentru funcţia de edil, chiar să îşi asume răspunderea pe un astfel de act normativ, în condiţiile în care proiectele de lege privind acest subiect nu au fost adoptate decizional de Parlament, până în prezent.

În replică, Raluca Turcan a afirmat, pe 18 decembrie, că PSD nu îşi schimbă năravurile şi continuă să deturneze rolul Parlamentului şi să tergiverseze adoptarea unor proiecte importante. Vicepremierul a precizat că PNL ar putea fi pus în situaţia să îşi angajeze răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi.

Cu toate acestea, până în momentul de faţă Guvernul nu a avut nicio acţiune privind o asumare a responsabilităţii pentru alegerea primarilor în două tururi.

Premierul Ludovic Orban a declarat, pe 20 decembrie, că sunt „câteva idei obsesive” şi el nu va face ceea ce a criticat la alţii, astfel că nu va da OUG pe acest subiect. În privinţa asumării răspunderii pe o astfel de iniţiativă, Ludovic Orban a spus că şi această procedură poate fi contestată din punct de vedere constituţional pe procedură.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a declarat că îşi doreşte ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. Şeful statului a spus că dacă proiectele de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi nu vor trece de Parlament, atunci Guvernul ar trebui să îşi asume răspunderea.

Pensiile speciale

Un alt subiect intens dezbătut la finalul lui 2019 se referă la eliminarea pensiilor speciale. Proiectul de lege se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for legislativ decizional.

Proiectul PNL are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. Indemnizaţiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor şi poliţiştilor.

Dezbaterile din Comisia de specialitate au avut loc pentru ambele iniţiative privind eliminarea pensiilor, atât a PNL, cât şi a USR, însă raportul favorabil a fost dat pentru propunerea PNL.

Preşedintele Comisiei pentru Muncă, deputatul PSD Adrian Solomon a depus un amendament prin care indemnizaţiile de merit pentru sportivi şi artişti sunt eliminate. Acesta a criticat iniţiativele legislative ale PNL şi USR şi a declarat în timpul dezbaterilor din Comisie că „ori toţi suntem speciali, ori niciunul nu este special”.

Pe de altă parte, liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a opus „categoric” eliminării indemnizaţiilor de merit pentru artişti şi sportivi.

Însă în şedinţa plenului din 18 decembrie, Camera Deputaţilor nu a supus votului proiectul de lege al PNL privind eliminarea pensiilor speciale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este de acord cu eliminarea pensiilor speciale, dar că unele categorii, precum militarii şi magistraţii, ar trebui să-şi păstreze acest drept.

Un alt proiect de lege, iniţiat de senatorul PSD Eugen Teodorovici, prevede impozitarea pensiilor între 7.000 şi 10.000 de lei cu 30% din sumă. De asemenea, proiectul prevede şi taxarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei cu 50% din sumă.

Proiectul a fost adoptat de Senat în calitate de prim for legislativ sesizat. Senatorii au votat şi pentru ca pensiile speciale de peste 7.000 de lei ale şefilor de stat să fie impozitate.

Propunerea se află înscrisă pentru dezbateri la Camera Deputaţilor, care este decizională în acest caz.

Proiectul senatorului Şerban Nicolae care prevede obligaţia comercializării în România doar a telefoanelor mobile care au instalată aplicaţia STS pentru apelurile şi mesajele de urgenţă ar putea fi adoptat tacit de Senat. Termenul de adoptare s-a împlinit la data de 26 decembrie 2019.

Iniţiatorul susţine că proiectul îşi propune să introducă măsuri suplimentare pentru îmbunătăţirea localizării apelurilor şi mesajelor de urgenţă, precum şi pentru protejarea accesului la Serviciul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (SNUAU).

O altă prevedere se referă la restricţionarea posibilităţii de a accesa Serviciul naţional unic pentru apeluri de urgenţă pentru persoanele care sună sau trimite mesaje în mod abuziv, fără a avea o problemă reală.

Actul normativ se află în procedură de urgenţă.

Proiectul prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în României se află în consultare publică la Camera Deputaţilor, prim for sesizat.

Conform propunerii, limbile maghiară şi română vor fi folosite în instituţiile publice de cetăţenii domiciliaţi în Ţinutul Secuiesc. Iniţiativa mai prevede că statutul de regiune autonomă a Ţinutului Secuiesc poate fi desfiinţat numai printr-un referendum organizat în Ţinutul Secuiesc.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare