Conectează-te cu noi

Politic

Theodor Paleologu, garantat Băsescu

Publicat acum

pe

loading...

Partidul Mișcarea Populară sub tutela lui Traian Băsescu și-a anunțat candidatul-surpriză la alegerile prezidențiale din toamna aceasta. Theodor Paleologu se alătură cursei prezidențiale în culorile dreptei conservatoare.

”A început campania de strângere a semnăturilor pentru candidații la președinție. Criza din politica românească și gafele președintelui Iohannis din ultima perioadă aruncă o umbră de îndoială asupra viitorului președinte al României. Candidații deja anunțați la prezidențiale nu mai miră pe nimeni, dar partidul de opoziție, PMP aduce un altfel de politician.

Senatorul clujean, Vasile-Cristian Lungu, președintele PMP Cluj anunță că Partidul Mișcarea Populară va avea cel mai potrivit candidat pentru președinția României prin participarea omului de cultură, istoricul și diplomatul Theodor Paleologu. Fiul lui Alexandru Paleologu, candidatul PMP la președinția României duce mai departe moștenirea tatălui său de a fi un om multilaterial dezvoltat, cu experiență în științele umaniste inclusiv în politică.

Theodor Paleologu a fost ambasador și ministru al Culturii cât și deputat în legisatura 2008-2012. Având acest profil bogat, senatorul Vasile-Cristian Lungu susține faptul că Theodor Paleologu este un candidat puternic și odată ales va reprezenta România cu onoare și pricepere în relațiile externe, iar pe plan intern, cunoscând deja ca deputat și ministru situația politicii din ultimii ani va știi cum să se raporteze, ca președinte la neajunsurile României.

Theodor Paleologu a cochetat și în trecut cu Partidul Mișcarea Populară alături de alt om cu greutate culturală, filologul Adrian Papahagi. Astfel, au trasat o linie creștină și democratică în politica românească. Paleologu reprezintă linia conservatoare, de dreapta a PMP-ului și este pe deplin susținut de echipa lui Traian Băsescu.

Candidații celorlalte partide au un handicap de imagine ceea ce înseamnă că în luna noiembrie românii vor avea încă o alegere dificilă de făcut atunci când vor alege viitorul președinte al României. USR mizează pe Dan Barna, PNL continuă cu actualul președinte Klaus Iohannis, ALDE va fi reprezentat de Călin Popescu-Tăriceanu, iar PSD înaintează cu prim-ministrul României, Vasilica-Viorica Dăncilă.

Partidul Mișcarea Populară a desemnat un candidat care deși nu a fost într-un mod vizibil activ politic, a rămas apropiat de valorile promovate de către populiști. În luna iulie, Traian Băsescu îl numise pe Theodor Paleologu printre posibilii candidații aleși de către Partidul Mișcarea Populară pentru alegerile prezidențiale din toamnă alături de Mihail Neamțu și Adrian
Papahagi. Cu noul candidat, marca Băsescu, turul 2 s-ar putea să nu mai fie atât de ușor pentru Viorica Dăncilă (PSD) și Dan Barna (USR).

Theodor Paleologu este susținut într-un mod activ la Cluj de către echipa PMP; senatorul Vasile-Cristian Lungu afirmă că surpriza pregătită de Traian Băsescu oferă electoratului șansa de a alege un candidat potrivit pentru președinția României care să dea peste cap planurile adversarilor politici Dăncilă și Barna. Prezența candidatului PMP la președinție schimbă tonul alegerilor din noiembrie 2019, aducând pe listă profilul unui om politic cu rădăcini culturale și experiență atât pe plan național și internațional. Theodor Paleologu se bucură și de sprijinul colegilor săi, Mihail Neamțu și
Adrian Papahagi care au susținut mereu linia Dreptei Conservatoare a Partidului Mișcarea Populară”, anunță PMP printr-un comunicat de presă.

Politic

Liviu Alexa, schimbat de la șefia PSD Cluj! Cine i-a luat locul

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Liviu Alexa și-a pierdut funcția de președinte al organizației PSD Cluj, potrivit unor surse neoficiale.

Decizia ar fi fost luată astăzi de liderii PSD întruniți în ședința Comitetului Executiv Național.

Acesta ar urma să fie înlocuit de fostul ministru al Economiei în Guvernul Mihai Tudose, deputatul de Maramureș Gheorghe Șimon.

Liviu Alexa a fost numit președinte al organizației PSD Cluj la propunerea Vioricăi Dăncilă. Acesta deține postul de televiziune NCN și site-ul Ziar de Cluj.

Continuă să citești

Politic

Ludovic Orban: ”Am hotărât să declanșăm ALEGERI ANTICIPATE”

Publicat acum

pe

loading...

Ludovic Orban a anunțat, azi, după o întâlnire de o oră cu președintele României Klaus Iohannis, că au decis împreună să declanșeze procedurile pentru organizarea de alegeri anticipate.

”O spun clar, președintele României și cu mine am hotărât că cel mai bine pentru România este să declanșăm alegeri anticipate. Există două soluții de declanșare a procedurii, în funcție de evoluția evenimentelor vom opta pentru una din cele două soluții. Aș prefera să nu intrăm acum în discuții tactice”, a declarat premierul.

Acesta a precizat că a fost desemnat un grup de lucru care se va ocupa de negocieri cu partidele pentru a întruni sprijin pentru procedura de declanașare a alagerilor anticipate. 

Liderul PNL a explicat că românii nu își mai doresc să fie conduși de PSD, care acționează „ca o frână” în Parlament și singura soluție este să se organizeze alegeri anticipate cât mai aproape de alegerile locale, care ar trebui să aibă loc în luna mai.

Continuă să citești

Politic

Alegerea primarilor în două tururi şi eliminarea pensiilor speciale, printre proiectele dezbătute în noua sesiune parlamentară

Publicat acum

pe

loading...

Alegerea primarilor în două tururi şi eliminarea pensiilor speciale sunt cele mai aşteptate proiecte de lege în 2020. Lucrările Legislativului pe acestea vor fi reluate în noua sesiune parlamentară, care va începe pe data de 3 februarie.

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi este susţinută de PNL, USR, PMP, ALDE şi Pro România. În schimb, UDMR şi PSD au respins această iniţiativă legislativă în trecut.

Premierul şi liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, la sfârşitul lui 2019, că proiectul pentru alegerea primarilor în două tururi va fi dezbătut, din nou, în Parlament, după 1 februarie. Potrivit acestuia, proiectul ar putea trece în Camera Deputaţilor cu 173 de voturi, cu 8 voturi mai multe decât este necesar.

Pe 16 octombrie, Senatul a respins propunerea legislativă a USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin în cazul în care niciunul dintre candidaţi nu întruneşte majoritatea de voturi. Atunci, USR a criticat absenţa senatorilor PNL, ALDE şi Pro România de la vot şi de asemenea faptul că UDMR a votat respingerea proiectului alături de PSD.

În Parlament mai există două astfel de propuneri legislative, iniţiate de PNL şi PMP.

La mijlocul lunii trecute, PSD, prin vocea liderului regional Gabriel Zetea, anunţa că social-democraţii vor depune moţiune de cenzură doar dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe modificarea legislaţiei electorale, respectiv pe alegerea primarilor în două tururi.

Şi UDMR a anunţat că nu exclude o moţiune de cenzură la adresa Cabinetului Orban, dacă Guvernul adoptă o OUG pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Pe 18 decembrie, PNL, USR şi PMP au solicitat introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor proiectul privind alegerea primarilor în două tururi însă conducerea forului legislativ nu a aprobat cererea.

USR şi PMP au cerut în repetate rânduri Executivului să ia măsuri pentru revenirea la alegerile în două tururi pentru funcţia de edil, chiar să îşi asume răspunderea pe un astfel de act normativ, în condiţiile în care proiectele de lege privind acest subiect nu au fost adoptate decizional de Parlament, până în prezent.

În replică, Raluca Turcan a afirmat, pe 18 decembrie, că PSD nu îşi schimbă năravurile şi continuă să deturneze rolul Parlamentului şi să tergiverseze adoptarea unor proiecte importante. Vicepremierul a precizat că PNL ar putea fi pus în situaţia să îşi angajeze răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi.

Cu toate acestea, până în momentul de faţă Guvernul nu a avut nicio acţiune privind o asumare a responsabilităţii pentru alegerea primarilor în două tururi.

Premierul Ludovic Orban a declarat, pe 20 decembrie, că sunt „câteva idei obsesive” şi el nu va face ceea ce a criticat la alţii, astfel că nu va da OUG pe acest subiect. În privinţa asumării răspunderii pe o astfel de iniţiativă, Ludovic Orban a spus că şi această procedură poate fi contestată din punct de vedere constituţional pe procedură.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a declarat că îşi doreşte ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. Şeful statului a spus că dacă proiectele de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi nu vor trece de Parlament, atunci Guvernul ar trebui să îşi asume răspunderea.

Pensiile speciale

Un alt subiect intens dezbătut la finalul lui 2019 se referă la eliminarea pensiilor speciale. Proiectul de lege se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for legislativ decizional.

Proiectul PNL are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. Indemnizaţiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor şi poliţiştilor.

Dezbaterile din Comisia de specialitate au avut loc pentru ambele iniţiative privind eliminarea pensiilor, atât a PNL, cât şi a USR, însă raportul favorabil a fost dat pentru propunerea PNL.

Preşedintele Comisiei pentru Muncă, deputatul PSD Adrian Solomon a depus un amendament prin care indemnizaţiile de merit pentru sportivi şi artişti sunt eliminate. Acesta a criticat iniţiativele legislative ale PNL şi USR şi a declarat în timpul dezbaterilor din Comisie că „ori toţi suntem speciali, ori niciunul nu este special”.

Pe de altă parte, liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a opus „categoric” eliminării indemnizaţiilor de merit pentru artişti şi sportivi.

Însă în şedinţa plenului din 18 decembrie, Camera Deputaţilor nu a supus votului proiectul de lege al PNL privind eliminarea pensiilor speciale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este de acord cu eliminarea pensiilor speciale, dar că unele categorii, precum militarii şi magistraţii, ar trebui să-şi păstreze acest drept.

Un alt proiect de lege, iniţiat de senatorul PSD Eugen Teodorovici, prevede impozitarea pensiilor între 7.000 şi 10.000 de lei cu 30% din sumă. De asemenea, proiectul prevede şi taxarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei cu 50% din sumă.

Proiectul a fost adoptat de Senat în calitate de prim for legislativ sesizat. Senatorii au votat şi pentru ca pensiile speciale de peste 7.000 de lei ale şefilor de stat să fie impozitate.

Propunerea se află înscrisă pentru dezbateri la Camera Deputaţilor, care este decizională în acest caz.

Proiectul senatorului Şerban Nicolae care prevede obligaţia comercializării în România doar a telefoanelor mobile care au instalată aplicaţia STS pentru apelurile şi mesajele de urgenţă ar putea fi adoptat tacit de Senat. Termenul de adoptare s-a împlinit la data de 26 decembrie 2019.

Iniţiatorul susţine că proiectul îşi propune să introducă măsuri suplimentare pentru îmbunătăţirea localizării apelurilor şi mesajelor de urgenţă, precum şi pentru protejarea accesului la Serviciul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (SNUAU).

O altă prevedere se referă la restricţionarea posibilităţii de a accesa Serviciul naţional unic pentru apeluri de urgenţă pentru persoanele care sună sau trimite mesaje în mod abuziv, fără a avea o problemă reală.

Actul normativ se află în procedură de urgenţă.

Proiectul prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în României se află în consultare publică la Camera Deputaţilor, prim for sesizat.

Conform propunerii, limbile maghiară şi română vor fi folosite în instituţiile publice de cetăţenii domiciliaţi în Ţinutul Secuiesc. Iniţiativa mai prevede că statutul de regiune autonomă a Ţinutului Secuiesc poate fi desfiinţat numai printr-un referendum organizat în Ţinutul Secuiesc.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare