Conectează-te cu noi

Naţional

ATENȚIE ȘOFERI! Anumite sectoare de drum ar putea fi închise ca urmare a avertizărilor de ninsori și viscol prognozate

Publicat acum

pe

zapada deszapezire polei ninsoare antiderapant Cluj

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ar putea închide anumite sectoare de drum din cauza condițiilor meteorologice nevaforabile anunțate, marți, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), conform protocolului comun încheiat cu Poliția Rutieră, a anunțat instituția, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, ca urmare a noilor avertizări Cod galben și Cod portocaliu de ninsori și viscol, emise de meteorologi, CNAIR va acționa în conformitate cu programul stabilit, în vederea asigurării condițiilor optime de trafic la nivelul tuturor direcțiilor regionale de drumuri și poduri.

De asemenea, conform Protocolului comun cu Poliția Rutieră, dacă va fi cazul, se va lua decizia închiderii unor sectoare de drum.

Acest demers este necesar atât pentru desfășurarea activității de deszăpezire, cât mai ales pentru siguranța participanților la trafic. În acest caz, este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă și cel puțin un telefon mobil cu încărcător la priza auto. Ținând cont de condițiile de iarnă, este obligatorie echiparea mașinii cu cauciucuri de iarnă și cu echipament specific de intervenție în cazul unor evenimente nedorite”, precizează compania de drumuri.

În același timp, pentru evitarea unor riscuri majore, CNAIR recomandă ca deplasarea să se facă doar în cazuri excepționale și menționează faptul că intervenția în timp util a utilajelor de deszăpezire este condiționată și de respectarea de către participanții la trafic a tuturor regulilor de circulație și a restricțiilor impuse.

Meteorologii au emis, marți, noi avertizări meteo COD GALBEN și COD PORTOCALIU de ninsori și viscol, valabile în 15 județe și în municipiul București, începând din această seară, până miercuri seară.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 10 ianuarie, ora 22:00 — 11 ianuarie, ora 8:00, în județele Constanța și Tulcea, va fi în vigoare un COD PORTOCALIU de viscol și polei. În perioada menționată, vântul va sufla cu rafale de 70 — 80 kilometri/oră și se vor semnala ninsori puternic viscolite, dar și precipitații mixte ce vor depune polei.

De asemenea, în perioada 10 ianuarie, ora 23:00 — 11 ianuarie, ora 15:00, alte șase județe din zona Moldovei vor fi sub COD PORTOCALIU de ninsori și viscol. Astfel, în noaptea de marți spre miercuri (10/11 ianuarie) și în prima parte a zilei de miercuri (11 ianuarie), în județele Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Buzău și Vrancea, temporar viscolul va fi puternic, viteza vântului va atinge 70 — 80 km/h, troienind zăpada și reducând vizibilitatea sub 50 de metri.

Pe de altă parte, începând din seara zilei de marți, ora 21:00, și până miercuri, ora 21:00, va fi în vigoare un COD GALBEN de fenomene meteo extreme. În intervalul respectiv, aria ninsorilor se va extinde dinspre extremitatea sud-estică și va cuprinde treptat jumătatea de est a țării. În cea mai mare parte a Munteniei și a Moldovei, în zona Carpaților de Curbură și, temporar, în Dobrogea, vor fi ninsori moderate cantitativ, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50 — 60 km/h, viscolind și spulberând zăpada.

Județele avertizate cu COD GALBEN sunt: Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Capitala.

ANM precizează că unele intensificări ale vântului vor fi și în Oltenia, spulberând trecător zăpada.

Totodată, pe durata zilei de marți, se menține avertizarea COD PORTOCALIU de ger persistent în 37 de județe, inclusiv în București, respectiv COD GALBEN în alte cinci județe din Crișana și Banat. În intervalul menționat, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania și Maramureș, gerul se va intensifica, astfel încât minimele vor fi cuprinse, în general, între—29 și—15 grade, iar maximele între—15 și—10 grade. În plus, în Crișana și Banat, vremea va fi geroasă îndeosebi în cursul nopților și al dimineților, când valorile termice se vor situa frecvent sub—15 grade.

În funcție de evoluția meteorologică, Administrația Națională de Meteorologie menționează că va actualiza avertizările emise.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER