Social-Cultură
Bustul preotului George Mânzat, dezvelit la biserica greco-catolică din Dej – FOTO/VIDEO
Publicat acum
10 anipe
Astăzi, la prânz, a fost dezvelit bustul preotului greco-catolic George Mânzat la Biserica greco-catolică ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Dej.
În acest weekend, la Dej și în localitatea Nicula au avut loc mai multe evenimente importante pentru ASTRA Dej, dar și pentru delegațiile astriste sosite din întreaga țară. Trei dintre aceste evenimente au fost programate vineri și sâmbătă – Adunarea Generală a ASTRA Dej, ședința Comitetului Central a Asociațiunii ASTRA (întâlnirea președinților de filiale) și sărbătorirea a 25 de ani de la ”renașterea” ASTRA (ASTRA REDIVIVA), iar astăzi a fost dezvelit bustului preotului greco-catolic George Mânzat.
Astfel, după Liturghia Arhierească oficiată în Biserica greco-catolică ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Dej de către Monsenior Mihai Todea, Vicar General al Episcopiei Române Unite cu Roma, a avut loc dezvelirea bustului preotului greco-catolic George Mânzat, Președinte al Despărțământului Dej al ASTRA între 1929-1948. La eveniment au participat primarul Morar Costan, viceprimarul Aurelian Mureșan, mai mulți consilieri locali, dar și reprezentanți ASTRA din întreaga țară, în frunte cu președintele ASTRA, prof. univ. dr. Dumitru Acu.
Preotul și scriitorul George Mânzat s-a născut pe 21 aprilie 1888 la Dej. Acesta a frecventat cursurile şcolii greco-catolice din oraş şi, după terminarea a cinci clase, a fost înscris la şcoala primară a călugărilor franciscani din Dej, urmând ca mai târziu să devină absolvent al Seminarului Teologic din Gherla. Pentru început este numit preot administrator al Parohiei Codor, după care ajunge preot greco-catolic în Dej. George Mânzat a fost ales senator al judeţului Someş în Parlamentul României Mari, iar în anul 1932 Mânzat a fost numit preşedinte al Despărţământului Dej al ASTRA.
Încă din tinereţe s-a remarcat prin atenţia acordată studierii istoriei, publicând numeroase studii şi articole privind istoria locală şi naţională. Activitatea publicistică a lui George Mânzat se manifestă din plin după Marea Unire. A publicat în săptămânalul dejean “Dreptatea” articolul Două monumente de pe valea Someşului (Ciceul şi Unguraşul) şi numeroase materiale de folclor local în “Viitorul Someşului”. A înfiinţat şi a condus săptămânalul dejean “Someşul”, în care a publicat materiale istorice şi etnografice importante. Tot el este cel care a publicat Monografia oraşului Dej, apărută prin strădania Tipografiei Naţionale G. Matheium din Bistriţa. Pentru acestă monografie, Academia Română l-a premiat pe Mânzat cu Premiul de Stat ”Gheorghe Asachi”, în anul 1928.
Preotul George Mânzat a decedat în anul 1958.
Vezi o GALERIE FOTO de la evenimentul de astăzi pe pagina de facebook Dej24.ro.