Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Campanie de informare la Cluj! Fibroza pulmonară idiopatică, la fel de agresivă precum tumorile canceroase

Publicat acum

pe

loading...

Marți, 25 septembrie 2018, la sediul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca s-a desfășurat conferința de presă prilejuită de lansarea campaniei medicale de informare și conștientizare socială „Respirăm speranță”.

Organizat în cadrul Lunii mondiale a Fibrozei Pulmonare Idiopatice (FPI), evenimentul a avut loc în prezența managerului unității spitalicești, dl. dr. Mureșan Vasile și a doamnei conf. dr. Milena Man.

Conferința și-a propus să aducă în atenția opiniei publice o serie de aspecte privind Fibroza Pulmonară Idiopatică, o boală subdiagnosticată în România, la fel de agresivă precum cancerul pulmonar, și care afectează grav plămânii, ducând la deces în doar câțiva ani. În momentul de față, aproximativ 20% din pacienții diagnosticați în România cu această boală se află sub tratament în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie, subordonat Consiliului Județean Cluj.

În cadrul conferinței de presă au fost prezenți și doi pacienți ai Spitalului care primesc în prezent tratament de specialitate cu medicamente antifibrotice, întrate în România de circa un an. Fiind un tratament decontat integral printr-un program al Ministerului Sănătății, și al cărui cost se ridică la aproximativ 3000 euro/pacient/lună, cele două persoane au fost dispuse să împărtășească experiența lor legată de diagnostic și tratament, respectiv impactul emoțional și starea lor fizică actuală, simptomele avute și cele prezente, efectele tratamentului urmat, precum și alte aspecte ale maladiei cu care se confruntă.

Reamintim în acest context faptul că FPI este o boală ce poate fi momentan depistată doar prin intermediul tomografiei computerizate de înaltă rezoluție. În cazul nedepistării la timp și, implicit, al neurmăriri tratamentului, durata de supraviețuire este de doar 2-4 ani, cu un prognostic mai nefavorabil decât al celor mai multe cancere. Simptomele sunt nespecifice, multe dintre ele fiind legate de oboseală în realizarea efortului fizic, insuficiență respiratorie, diagnosticul fiind ce cele mai multe ori tardiv. Apariția, însă, a unor medicamente capabile să încetinească și chiar să stopeze progresia bolii a adus multă speranță pacienților cu fibroză pulmonară idiopatică, în acest moment înregistrându-se cazuri cu o rată de supraviețuire de până la 10 ani.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER