Conectează-te cu noi

Naţional

Care sunt provocările din domeniul imobiliarelor?

Publicat acum

pe

2019 coincide cu 2018 în privința unui aspect: domeniul imobiliar.

Preșurile, solicitările de imobiliare și evoluția ROBOR și-a lăsat amprenta asupra locuințelor autohtone rezidențiale din anul precedent, 2018, potrivit unei noi analize efectuată de RE/Max România. Acest studiu s-a realizat printr-un sondaj de opinie la care au participat nu mai puțin de 300 de persoane din 30 de orașe diferite. Peste jumătate dintre participanți sunt proprietari de sucursale ori agenți imobiliari. Pe lângă toate acestea, specialiștii au inclus în prezentare și analize comparative cu alte țări din Europa, părerile experților Re/Max România și noutăți aflate direct din domeniul imobiliar.

Președintele agenției, Răzvan Cuc, a declarat într-un interviu că: „RE/MAX România se preocupă activ de îmbunătățirea imaginii agenților imobiliari în România, respectiv creșterea industriei în care activează, motiv pentru care astfel de studii sunt mai mult decât necesare. Totodată, această analiză reprezintă un important reper atât pentru agenți, brokeri, proprietari de agenții, cât și pentru clienți, vânzători sau cumpărători, oferind atât o retrospectivă a anului ce tocmai se încheie, cât și preconizările specialiștilor pentru anul viitor.”

Acum, haideși să parcurgem o listă cu cei mai importanți factori de pe piața imobiliară a României:

1.Evoluția ROBOR – care se află pe primul loc în topul condițiilor esențiale marcante asupra târgurilor. Majorările însemnate ale ultimilor ani au dus la previzibilotatea clasamentului. Se sesizează scăderea valorii indicelui de dobândă de luna trecută, iar ROBOR la 6 luni a coborât la 3,36% de la 3,49%, iar ROBOR la 3 luni a ajuns la 3,09% spre deosebire de 3,31%.

La nivelul centrelor regionale din România, cota atenției cumpărătorilor este foarte apropiată de cea din 2017 (2% în scădere în T3 2018 față de T3 2017), dar totuși  reprezentații pieței imobiliarelor spun că se află în creștere. Situarea considerabilă deasupra nivelului înregistrat acum trei ani, moment în care ascensiunea pieței rezidențiale fusese deja consemnată este motivul optimismului lor privind solicitarea de locuințe. Toate acestea duc la creșterea interesului cumpărătorilor de cămine într-un procent de 29%, în cele mai mari șase centre zonale din România.

În același timp optimismul este oglindit de numărul de autorizații de construire eliberate la nivelul țării, ce se află în creștere cu 7,6% din luna iulie față de aceeași lună a anului 2017. Au fost eliberate nu mai puțin de 24.950 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale.

* Evoluția prețurilor

Creșterea costurilor medii cerute din latura apartamentelor în șase dintre cele mai mari orașe din România denotă un exemplu care sugerează foarte bine influența semnificativă a evoluției prețurilor asupra pieței. Variațiile tarifelor se află sub pragul de 1%, respectiv 2% în patru din acestea și restul, fapt surprins în armonie cu dispoziția națională, lucru surprinzător. Acest fenomen se remarcă și de-a lungul unui an, deoarece deosebirile au fost sub 10% pe 2017.

În clasamentul cheltuielilor pentru locuințe, România se află printre ultimele locuri în Europa, chiar dacă prețul loc a crescut considerabil în anii ce-au trecut.  Polonia și Belgia sunt singurele țări aflate deasupra României în acest clasament cu 63% sub media UE, respectiv 69% sub media UE, anunță Eurostat. La coadă se află Danemarca (53% peste media UE), Marea Britanie (59% peste media UE) și Luxemburg (63% peste media UE).

Previziuni imobiliare pentru anul 2019

Părtașii de analiză susțin că se vor avea în vedere atât estimările pozitive, cât și propunerile de prudență referitoare la încheierea afacerilor în ceea ce privește în previziunile pieței imobiliare a anului 2019.

„Cumpărătorii vor fi din ce în ce mai pretențioși, iar atribute precum localizarea, seriozitatea și prestigiul dezvoltatorului sau conceptul de locuință propus vor conta din ce în ce mai mult. Vom vedea în marile orașe primele livrări de locuințe din noua generație, conceptele pregătite după criză. Bineînțeles, vor exista diferențe de la un oraș la altul și probabil că cel mai bine vor performa centrele regionale precum Timișoara, Cluj sau Iași, dar și orașe de dimensiuni medii care trec printr-o perioadă bună, precum Sibiu, Oradea, Arad. Ne așteptăm la un 2019 bun, cu o cerere sănătoasă și prețuri în curs de stabilizare.” declară Daniel Crainic.

În cazul căminelor, vorbim de prețuri aproximativ neschimbate, cu mici posibilități de scumpire, după cum previn reprezentanții pieței imobiliare rezidențiale din România. În zonele cu o rată mai mare de dezvoltare a populației se anunță o ploaie de prețuri mari, în privința următorilor trei ani. În același timp, Fondul Monetar Internațional a realizat studii în care se observă că sursa esențială de finanțare din 2018, programul Prima Casă, ar putea fi domolită în anul 2019, urmând să se folosească de fonduri cu 25% mai mici. Remarcabil este, de asemenea, preconizarea făcută cu privire la indicile ROBOR, ce nu va depăși valoarea de 3,5% – măcar în cazul în care ne raportăm la o perioadă de trei luni.

Acest articol a fost prezentat de Flatfy.

Flatfy.ro este un motor de căutare de locuințe propuse spre vânzare și este adresat persoanelor care caută să cumpere și/sau să închirieze case, apartamente și vile atât pe piața secundară cât și pe piața imobiliarelor noi construite în România. Acesta încorporează reclame de la o multitudine de surse pentru a-i asigura clientului o gamă largă de conținut relevant în ceea ce privește industria imobiliară.

Flatfy lucrează în 37 de țări, inclusiv cele Est Europene, deci puteți compara prețurile în aceste țări: România, Moldova și Ungaria. Această agenție imobiliară adună toate anunțurile cu imobiliare din România pentru a le fi mai ușor cumpărătorilor să-și găsească o locuință.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER