Conectează-te cu noi

Naţional

Ministrul Educaţiei, despre numărul „excesiv de mare” de note modificate după contestaţiile la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a spus că numărul de lucrări ale căror note au suferit modificări în urma contestaţiilor depuse de elevi la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat e „excesiv de mare”, fapt ce impune adoptarea unor măsuri precum regândirea examenelor şi formarea evaluatorilor, scrie Mediafax.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că numărul lucrărilor modificate în 2019, ca urmare a contestaţiilor depuse de către elevi şi liceeni atât după Evaluarea Naţională, cât şi după Bacalaureat este unul „excesiv de mare”. „Fără îndoială este un mare semnal de alarmă pentru noi. E un mare sistem de alarmă, care impune automat şi măsuri pentru a remedia această situaţie”, a spus ministrul.

Potrivit aceleiaşi surse, măsurile care se impun ar viza o serie de elemente precum „ regândirea examenelor din punctul de vedere al conţinutului şi al itemilor obiectivi şi nu în ultimul rând, în ceea ce priveşte formarea celor care evaluează, pentru că diferenţele sunt după părerea mea chiar inacceptabile”.

Ecaterina Andronescu a declarat că acest număr al notelor modificate considerabil după contestaţii se va reduce în viitor, invocând în acelaşi context ca o altă potenţială măsură care ar trebui luată în calcul în acest sens şi elaborarea unui barem care să fie „mai util” evaluatorului. „O să reducem pentru că anul acesta în metodologie se practică a treia corectură, dacă diferenţa e mai mare de un punct şi jumătate, cred că trebuie să coborâm această diferenţă şi sigur o să cerem şi celor care fac subiectele să elaboreze un barem care să fie mai util evaluatorului, mai concret ancorat în subiectul respectiv şi în posibilele rezolvări pe care le presuspune subiectul respectiv”, menţionează ministrul.

Ministrul Educaţiei a precizat că este necesar ca ministerul să aibă lista nominală a celor care au avut diferenţe mari, motivând că nu crede că ar trebui să se treacă prea uşor peste aceste lucruri. „Vom face o analiză şi o să cerem fiecărui inspectorat şcolar acolo unde au fost centrele de evaluare să avem aceste liste”, a spus ministrul.

Ecaterina Andronescu a declarat că o primă măsură ce ar trebui luată în acest sens „ar fi ca aceste cadre didactice să nu mai participe la evaluările anilor următori, iar o măsură pe care de asemenea, cred că trebuie să o avem în vedere este să formăm aceşti evaluatori în aşa fel încât, diferenţele să nu mai fie atât de mari, aşa cum au fost de exemplu, în unele cazuri, anul acesta”, a precizat ministrul Educaţiei.

Andronescu a concluzionat spunând că în aceste cazuri este nevoie de exigenţă, întrucât la mijloc este vorba de soarta copiilor care susţin aceste examene. „Nu ne putem juca în felul acesta. Trebuie să fim foarte atenţi atunci când facem corectura unei lucrări, pentru că în spatele acelei lucrări este nu numai un copil a cărui soartă depinde de nota pe care noi o dăm, ci este o familie, sunt rudele care cu siguranţă urmăresc, e societatea în ansamblul său”, a conchis ministrul.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER