Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Cazania lui Varlaan, expusă la Muzeul Municipal Dej – FOTO

Publicat acum

pe

expozitie muzeu dej (2)

Muzeul Municipal Dej, în colaborare cu Primăria Municipiului Dej și Consiliul Local Dej, invită dejenii pentru a admira exponatul lunii februarie – Cazania lui Varlaan (Iași, 1643), dar și alte cărți religioase vechi.

Expoziția (2-28 februarie) face parte din cadrul campaniei “90 de ani de la înfiinţarea Muzeului Dej (1925-2015)”. Cazania lui Varlaam este prima carte românească tipărită în Moldova (Iași-1643). Aceasta este una dintre numeroasele comori bibliofile rămase ca dovadă a măiestriei artei, condeiului şi cuvântului scris din veacurile trecute, fiind o mărturie a spiritualităţii neamului românesc. Lucrarea a fost alcătuită şi îngrijită de Mitropolitul Varlaam în perioada domniei lui Vasile Lupu.

Cazania sau Carte românească de învățătura la duminicile de peste an, la praznice împărătești și la sfinți mari, a fost prima carte româneasca tipărita în Moldova, în tipografia Trei Ierarhi (Trisvetitele) de la Iaşi. Cazania sau paucenia (cum mai era numită în epocă) a fost răspândită în toate provinciile românești, dar mai ales în Transilvania, numărându-se până astăzi printre cele mai de seama scrieri din istoria culturii românești. Monumentalitatea și importanţa lucrării se reflectă prin circulaţia sa neîntreruptă de-a lungul timpului.

Deși aparent este o carte de predici, Cazania Mitropolitului Varlaam este o lucrare menita sa apere Ortodoxia. Subliniază rolul tradiției bisericești, apărând cinstirea Maicii Domnului, a Sfinților si a Sfintei Cruci. Adresata întregii seminții românești, Cazania a fost pentru vreme îndelungata mijloc excepțional de cultivare a unității naționale, a limbii române și a credinței strămoșești. Caracterul ei misionar este dovedit de faptul ca azi cele mai numeroase exemplare se găsesc în Transilvania, unde toți românii împărtășeau ortodoxia în momentul apariției acestei lucrări. În această provincie românii se aflau sub presiunea prozelitismului cultelor reformate sau a catolicismului.

Domnitorul Vasile Lupu şi mitropolitul Varlaam oameni de culți și animaţi de dorinţa de a sprijini promovarea culturii, cu ajutorul lui Petru Movilă Mitropolitului Kievului, au înființat în anul 1642 o tipografie, în chiliile mănăstirii Trei Ierarhi, care a lucrat sub oblăduirea mitropolitului Varlaam.

În marile mănăstiri ale Moldovei existau importante centre de copiere a manuscriselor dar Mitropolia nu a avut până în  anul 1642 o tipografie, precum în Transilvania, unde în anul 1508, Macarie tipărea Liturghierul.

Astfel, începând cu 20 decembrie 1642 au ieșit de sub tiparul Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi“ mai multe lucrări, dintre care amintim: Scrisoarea de mulțumire a delegaților greci la Sinodul de la Iași din 1642; Catehismul slavon (1642) Cazania (1643), Cele șapte Taine, Răspunsul la Catehismul calvinesc, Pravila lui Vasile Lupu, Paraclisul Născătoarei de Dumnezeu etc.

La îndemnul mitropolitului Varlaam, domnitorul Vasile Lupu a întemeiat la „Sf. Trei Ierarhi“ prima școala de grad înalt din Moldova, după modelul Academiei duhovnicești de la Kiev, înființată acolo de Sfântul Ierarh Petru Movilă.

Mitropolitul Varlaam va rămâne o personalitate marcanta în istoria Bisericii și a culturii românești. Nici ostilitățile ateiste fata de Biserica n-au putut împiedica recunoștința poporului român fata de meritele sale culturale. Ba chiar și în perioada comunista manualele școlare îl menționau pentru contribuția la dezvoltarea limbii române. Promotor al păcii în timpul vieții sale, Mitropolitul Varlaam s-a străduit sa cultive pacea între persoane, între Biserici, între popoare.

Cu prilejul Sinodului de la Iași din anul 1642, Mitropolitul Varlaam a reușit sa stopeze tensiunile care existau în vremea sa între teologii greci – observatori exigenți ai Tradiției – și cei ruteni – care, din cauza vecinătăților geografice, au suferit unele influente catolice – și să realizeze o viziune teologica unitara. De asemenea, a reușit să-i împace pe domnitorii români, Vasile Lupu al Moldovei și Matei Basarab al Ţarii Românești, care provocaseră lupte între fiii aceluiași neam. În semn de pace, a reușit sa-i determine pe aceștia ca, fiecare în tara celuilalt, să construiască câte o biserică. Astfel, Matei Basarab a ctitorit biserica de la Soveja, județul Vrancea, iar Vasile Lupu a reconstruit din temelie Biserica Stelea din Târgoviște.

Biserica Ortodoxa Română cinstește la 30 august pe Sf. Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei. Sfântul Ierarh Varlaam a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2007. Pentru râvna sa în apărarea dreptei credințe, pentru viețuirea sfântă și pentru lumina duhovnicească pe care a dăruit-o poporului român, Biserica Ortodoxa Româna l-a trecut în rândul sfinților pe Mitropolitul Varlaam Motoc al Moldovei, la 350 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Social-Cultură

Concert de colinde ”Acasă de Crăciun”, la Dej

Publicat acum

pe

loading...

Primăria Municipiului Dej în colaborare cu soliști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca organizează Concertul de colinde ,,Acasă de Crăciun”.

Concertul va avea loc la Centrul Cultural Arta Dej, joi 19 decembrie 2019, cu începere de la ora 19:00.

În cadrul evenimentului, pe scena Centrului Cultural ”Arta” vor evolua artiști de înaltă ținută: Lorena Puican, Alexandra Leșiu, Andrei Manea și Sebastian Balaj, alături de formația „ATAC” Band, compusă din artiști instrumentiști ai orhestrei Operei Naționale Romane din Cluj Napoca.

Artiștii Operei Naționale clujene vor interpreta colinde vechi și noi, tradiționale românești, dar și internaționale, de la colindele Bună sara lui Crăciun, Trei Păstori se întâlniră, Astăzi s-a născut Hristos, până la cunoscutele cântece I’ll be home for Christmas, I’m Dreaming of a White Christmas și O Holy Night. Astfel, se va crea o legătură firească între Crăciunul tradițional autentic, moștenit de la bunici și bucuria multiculturală și internațională ce învăluie Globul pământesc în luna decembrie.

Prețul unui bilet este de 30 lei. Biletele se pot procura de la casieria Centrului Cultural ARTA Dej începând cu data de 5 noiembrie, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 8:00-16:00 sau online pe site-ul iabilet.ro.

Continuă să citești

Social-Cultură

Un nou exercițiu „Miercurea alarmelor” la Dej! Sirenele au emis semnalul „Alarmă la dezastre”

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Au sunat sirenele de alarmare a populației în această dimineață în municipiul Dej, în cadrul exercițiilor lunare pentru testarea și verificarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență Dej a fost notificat în această dimineață, în jurul orei 10:00, că există un pericol iminent de producere a unor dezastre, iar populația să fie atenționată, în cel mai scurt timp posibil, prin intermediul mijloacelor specifice.

În scurt timp, dejenii au putut auzi semnalul de alarmare compus din 5 sunete a câte 16 secunde, cu pauză de 10 secunde între ele

Vă reamintim, în prima zi de miercuri din fiecare lună se desfășoară, în colaborare cu autoritățile locale, exerciții pentru verificarea funcționării mijloacelor de alarmare a populației.

„Scopul acestor exerciții este de verificare și îmbunătățire a sistemelor de alrmare a populației, precum și pentru centralizare permanentă a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare, dar și pentru pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale”, precizează IGSU.

Simulările vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan), cât și a celor cu acționare locală.

Rezultatele verificărilor vor fi centralizate la nivel județean și vor face obiectul unor analize în comitetul județean pentru situații de urgență, în vederea îmbunătățirii modului de alarmare a populației în situații de protecție civilă.

Principalele semnale care trebuie cunoscute de către populaţie:

  • alarmă la dezastre – 5 sunete a câte 16 secunde, cu pauză de 10 secunde între ele,
  • prealarmare aeriană – 3 sunete a câte 32 secunde, cu pauză de 12 secunde între ele,
  • alarmă aeriană – 15 sunete a câte 4 secunde, cu pauză de 4 secunde între ele
  • încetarea alarmei – un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute

Continuă să citești

Social-Cultură

„Fii bun de Crăciun!”, campanie caritabilă la Dej! Donează alimente, jucării sau haine pentru copiii și bătrânii nevoiași

Publicat acum

pe

loading...

Asociatia Filantropia Ortodoxă Dej a demarat, pentru al V-lea an consecutiv, campania „Fii bun de Crăciun!”.

Campania „Fii bun de Crăciun!” are drept scop colectarea de donaţii, sub orice formă, pentru a ajuta copiii şi bătrânii nevoiași aflați în evidențele Asociației Filantropiei Ortodoxe Dej să simtă spiritul sărbătorilor de iarnă și pentru a aduce zâmbetul pe buzele lor.

Donează alimente, jucării și îmbrăcăminte la sediul asociației – Protopopiatul Ortodox Român Dej, str. Crişan nr. 9B, în spatele Bisericii Dej I, de pe str. Gutinului sau în orice biserică ortodoxă din municipiul Dej.

Detalii despre această campanie pot fi obţinute la numărul de telefon 0754 611 191 sau e-mail filantropia@protopopiatulortodox.ro.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare