Conectează-te cu noi

Naţional

Ce efecte va avea creșterea salariului minim pe țară din 2020: Lovitură pentru persoanele fără venituri

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

Decizia Guvernului de a majora salariul minim brut pe țară de la 1 ianuarie 2020 va fi resimțită, în anumite privințe, și de către alte persoane decât cele plătite acum cu minimul pe economie.

În esență, vorbim de remunerații majorate pentru zilieri și interni, dar și de o creștere a contribuției la sănătate pentru persoanele fără venituri, scrie avocat.net.

  1. Salariații vor primi în mână 83 de lei în plus. Concret, salariul minim brut pe țară o să crească de la 2.080 la 2.230 de lei. Asta înseamnă că salariul minim pe țară o să crească cu 150 de lei brut și 83 de lei net. Suma netă este suma care ajunge efectiv la salariat, după ce din salariul brut se scad taxele datorate la stat. Referitor la celelalte două salarii minime în vigoare, ambele vor fi „înghețate” la 2.350 de lei (studii superioare), respectiv 3.000 de lei (construcții).
  2. Persoanele fără venituri vor plăti mai mult pentru asigurarea medicală opțională. Persoanele care vor să se asigure opțional la sănătate pentru tot anul 2020 trebuie să plătească echivalentul a 10% din șase salarii minime brute. Anul acesta s-a achitat o sumă de 1.248 de lei, dar anul viitor se va achita o sumă de 1.338 de lei.
  3. Zilierii vor primi remunerații mai mari. Evident, o creștere a salariului minim pe țară va implica automat și o majorare a remunerației zilierilor. Mai precis, remunerația brută orară a zilierilor se va majora de la 12,4 la 13,3 lei, în condițiile în care legislația stabilește că aceasta nu poate fi mai mică decât valoarea pe oră a salariului minim.
  4. Și internii vor fi plătiți mai bine. De asemenea, o remunerație majorată vor primi și persoanele care participă la programe de internship. Cuantumul minim al indemnizației de internship e de cel puțin 50% din salariul minim brut pe țară. Asta înseamnă o plată minimă de 1.115 lei, de la 1 ianuarie 2020. Acum, indemnizația este de 1.040 de lei.
  5. Amenzi plafonate pentru șoferii care încalcă legislația. În mod normal, amenzile pentru contravenții rutiere se majorează și ele în același timp cu salariul minim pe țară. Însă Guvernul a promis că va plafona și în acest an punctul-amendă la 145 de lei. În lipsa unei „înghețări” a punctului-amendă, valoarea acestuia ar fi sărit brusc de la 145 la 223 de lei. Atenție însă: măsura nu-i oficială încă, dar autoritățile vor să facă în așa fel încât să o publice în Monitorul Oficial înainte de prima zi a anului viitor.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER