Conectează-te cu noi

Naţional

Ce trebuie să știi despre un fierăstrău electric?

Publicat acum

pe

Sursă foto: Shutterstock

Un fierăstrău electric poate fi una dintre cele mai utile unelte din trusa unui meseriaș. Însă, cumpărarea echipamentului poate fi o sarcină provocatoare, deoarece trebuie să iei în considerare mai mulți factori, cum ar fi tipul de fierăstrău ales, designul și caracteristicile disponibile. 

În acest articol poți descoperi mai multe despre cele 4 tipuri de fierăstraie electrice, avantajele și dezavantajele lor, precum și câteva sfaturi și recomandări privind întreținerea corespunzătoare a unui asemenea echipament. Prin urmare, dacă ești în căutarea unui fierăstrău electric, în rândurile de mai jos poți găsi informații utile care te pot ajuta să iei o decizie potrivită pentru proiectele tale. 

Există patru tipuri de fierăstrău electric

Astăzi, poți achiziționa un fierăstrău electric circular, pendular, staționar sau unul sabie. Iată câteva informații despre fiecare în parte. 

Fierăstrăul circular

Poate fi manual sau cu masă, este prevăzut cu un disc rotativ și poate tăia diferite bucăți de material, precum aliaje moi sau subțiri, plăci ceramice, piatră, plăci de gips-carton sau plastic. Acesta poate fi folosit atât la executarea unor lucrări simple, cât și a unora complexe, în funcție de pânza aleasă și priceperea meseriașului. Motorul lor este cuprins între 1050 W și 2800 W și există modele fără turație reglabilă sau cu turație reglabilă pentru diferite tipuri de materiale. Trebuie să ai în vedere că un fierăstrău circular cu masă este dificil de transportat și poate tăia material doar dacă este așezat pe suprafața de lucru. 

Fierăstrău pendular

Acesta se mai numește și fierăstrău vertical, având o pânză metalică flexibilă care se mișcă sus-jos și înainte-înapoi. Pentru lucrări uzuale, în lemn natural, PAL, MDF sau plexiglas îți poate fi util un fierăstrău pendular cu o putere cuprinsă între 300 W și 600 W, iar pentru tăieri în metal moale este recomandat să achiziționezi unul mai puternic, de peste 600 W. De asemenea, poți alege modele cu o singură viteză de lucru sau cu mai multe, între 2 și 7. Atunci când cumperi un fierăstrău pendular, reține că adâncimea de tăiere este limitată în funcție de material. De exemplu, cu unele modele de fierăstraie poți tăia bucăți de lemn mai groase, de până 16 cm, iar cu altele nu, pânza fiind limitată la 8 cm. 

Fierăstrău staționar

Echipamentul face parte din categoria uneltelor complexe, potrivite pentru lucrări profesioniste. Îl poți folosi pentru confecționarea obiectelor de mobilier, a celor decorative sau pentru tăieri precise, care nu lasă loc de erori. Cu un astfel de fierăstrău poți tăia până la 12 cm la unghiul de 45 de grade sau până la 60 cm la cel de 90 de grade. Este important să iei în considerare că modelele staționare au o greutate mare, cuprinsă între 15 și 115 Kg. 

Fierăstrău tip sabie

Ultimul tip de fierăstrău electric este fierăstrăul sabie. Poți face tăieri în lemn, plăci subțiri de metal, PVC și fibre de sticlă. Modelul permite efectuarea unor tăieri rapide și adânci, de până la 30,5 cm adâncime de tăiere în lemn și 13 cm în metal, însă oscilante. Din acest motiv, este potrivit mai degrabă pentru lucrări de renovare sau demolare. Există o mulțime de modele tip sabie, cu viteza maximă cuprinsă între 700 si 3000 rpm, cu cablu sau acumulator și cu o putere a motorului cuprinsă între 500 și 1550 W. 

Întreținerea și depozitarea corectă a unui fierăstrău electric

Una dintre cele mai importante reguli de întreținere ale unui fierăstrău electric este curățarea acestuia după fiecare utilizare. Acest lucru va reduce riscul acumulării murdăriei în mecanismul fierăstrăului, cauza multor probleme tehnice sau chiar a degradării totale a produsului. Dacă observi deteriorări ale unor piese, este imperativ ca acestea să fie înlocuite cu piese de schimb originale. De asemenea, înainte de a depozita un fierăstrău electric, toate piesele interioare și exterioare trebuie uscate bine. Acest lucru va reduce riscul de coroziune a componentelor metalice.

Pe lângă acestea, asigură-te că depozitezi echipamentul într-un loc răcoros și uscat, ferit de animale de companie sau copii. Nu este recomandat ca produsul să stea în acțiunea directă a soarelui și nici la temperaturi de -10 grade C. 

Ține cont de aceste informații și recomandări și achiziționează-ți un fierăstrău electric potrivit proiectelor tale!

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER