Conectează-te cu noi

Eveniment

PREMIERĂ. Cel puțin 10 rromi stabiliți în Dej, confirmați cu COVID-19. Alții așteaptă rezultatele. Autoritățile, în alertă!

Publicat acum

pe

Mai mulți rromi stabiliți în municipiul Dej au fost confirmați, rând pe rând, cu noul coronavirus. Autoritățile locale sunt în alertă și încearcă să țină situația sub control.

Din informațiile obținute de reporterii Dej24.ro, cel puțin 10 rromi – stabiliți în diferite zone ale orașului Dej (Sărata, Macazului, 1 Mai, Brândușei, Toamnei, Mihai Viteazu, Avram Iancu) – au fost confirmați pozitiv cu SARS-CoV-2 în ultimele zile. În ciuda restricțiilor de circulație, se pare că unii dintre aceștia au participat la o întâlnire religioasă, iar șansele ca virusul să se fi transmis mai departe și la alți membri ai familiilor lor sunt destul de mari.

De asemenea, alți cetățeni de etnie rromă – contacți ai celor confirmați deja – sunt internați în Spitalul Municipal Dej, fiind suspecți de infectare cu SARS-CoV-2, și așteaptă rezultatele testelor.

Aproape toți locuiesc cu copiii lor sau cu alte rude, iar autoritățile iau în calcul faptul că numărul infectaților cu COVID-19 ar putea să mai crească. Forțele de ordine din Dej au fost deja mobilizate și se asigură că persoanele aflate la domiciliile bolnavilor – care sunt practic în autoizolare – nu părăsesc locuințele.

De asemenea, potrivit unor surse oficiale, contacții celor infectați urmează să fie testați în scurt timp.

ACTUALIZARE: Ca urmare a acestei situații, prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean a fost prezent azi la Dej.

”Am avut o întâlnire cu domnul primar, cu managerul spitalului și cu șeful poliției legată de o situație mai delicată apărută în zonă, respectiv câteva cazuri confirmate pozitiv în municipiul Dej. Am solicitat această întâlnire pentru a lua câteva măsuri în vederea gestionării eficiente a acestei situații. Avem protocoale și proceduri pentru orice fel de situații care pot apărea. Așa cum am mai procedat și în alte cazuri, am decis o monitorizare mai strictă a zonei respective, o oarecare izolare, în măsura în care trebuie să împiedicăm răspândirea virusului și asta doar așa se poate, prin măsura izolării la domiciliu a contacților direcți ai celor care au fost deja confirmați. Este o anchetă epidemiologică în curs. Ne vom asigura că lucrurile se respectă în zonă, cu forțe de ordine suplimentare față de ceea ce era deja; dacă se respectă, situația se va opri, așa cum s-a întâmplat și la Cetan, Reteag sau Apahida.

Urmează să fie testate minim 50 de persoane. Aceasta este măsura pe care am luat-o și în alte comunități similare. Există un risc și trebuie să îl neutralizăm. Astăzi sau mâine vor veni cei de la DSP Cluj să recolteze în vederea testării (…) În momentul de față, la nivelul județului Cluj, sunt două puncte fierbinți, Dejul și Gherla. Vorbim deja de transmitere comunitară, nu se știe de ce sunt mai multe cazuri aici (n.r.. – în Dej) sau în Gherla. Focarele sunt ținute sub control”, a declarat prefectul Clujului, Mircea Abrudean.

ACTUALIZARE ora 14:55: Ilie Calistenius Trancă, coordonatorul rromilor din zona Dejului, a transmis un mesaj pentru comunitatea pe care o reprezintă: ”Stați în case! Nu vă întâlniți cu ceilalți!”. Detalii AICI.

ACTUALIZARE: Conform unor surse, ar fi vorba despre 13 persoane.

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în Dej, nu uita să dai LIKE paginii de facebook Dej24.ro!

foto: imagine reprezentativă, adevarul.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER