Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

CLUJ: Cafea din ghindă și dulceață din coajă de pepene. Rețetele inovative prezentate de studenții USAMV

Publicat acum

pe

Zeci de produse alimentare inovative sau rețete tradiționale, redescoperite de studenți au fost prezentate, miercuri, la „Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară” din Cluj, la „Festivalul alimentului”.

De la idei extrem de năstrușnice, cum ar fi „Ivegan”, o înghețată din lapte de cânepă, infuzie de iasomie și fructe, cafeaua din ghindă sau dulceața din coajă de pepene, până la combinații interesante cum ar fi băutură cu gust de fructe pe bază de zer, îmbogățită cu aminoacizi esențiali din quinoa sau ruladă de carne cu caise, dulceața din coji de portocale cu piper roșu — toate aceste idei reprezintă lucrările de licență a aproximativ 70 de studenți din anul IV, pentru care tinerii au lucrat luni în șir.

Una dintre studente a inventat o cafea din ghindă, care are are o aromă interesantă și subtilă, dar pe care a obținut-o, a povestit ea, după mai multe încercări de aflare a temperaturii optime pentru prăjirea boabelor. Nuca de ghindă are un gust foarte amar, dar care se diminuează în urma prăjirii.

Am recoltat ghindele încă din toamnă, am umblat mult după ele, pentru că nu fructifică decât din șapte în șapte ani și până la urmă am găsit ghinde de stejar roșu. A urmat o perioadă în care am testat mai multe variante, am prăjit ghinda la diverse temperaturi și am făcut o analiză senzorială cu evaluatori instruiți și am obținut cel mai bun punctaj la ghinda prăjită la 200 de grade. Acesta îl și prezint aici„, a spus Ioana Cosma.

Băutura din ghindă are un efect energizant, similar cafelei, susține studenta, fiind bogată în vitamine, A și E în special, carbohidrați, fibre.

Are și o capacitate antioxidantă foarte, foarte mare, am rămas șocați când am făcut analizele„, a spus Ioana Cosma, care a precizat că dorește să analizeze în continuare această proprietate a ghindei, pentru a vedea eventuale beneficii asupra sănătății.

Unii dintre studenți s-au concentrat pe ideea valorificării unor părți de alimente care sunt considerate reziduuri și pe care, în mod normal, le aruncă. O astfel de rețetă sunt biscuiții cu făină de măr, care se obține dintr-o substanță rezultată la prelucrarea merelor, care apoi se aruncă, sau dulceața de coji de pepene.

Am făcut o dulceață pe care am fortifiat-o cu suc de coacăze negre sau cătină, pentru a-i aduce un aport de vitamine, de antioxidanți, flavonoide și am obținut acest produs„, a spus Ramona Cumpănă.

Ea a povestit că a a curățat coaja de culoare verde închis a pepenelui și a păstrat partea albă, pe care a fiert-o într-o soluție de apă cu oțet, pentru a o înmuia și apoi a tăiat-o cubulețe. Dulceața se poate folosi inclusiv în sosuri și salate. Coaja în sine are un gust relativ neutru și astfel împrumută din cel al coacăzelor sau al cătinei. Rețeta conține zahăr.

O altă rețetă inedită este înghețata cu lapte de cânepă, care poate fi o alternativă pentru persoanele care nu pot consuma lapte din diverite motive. Înghețata conține mango, banane și infuzie de iasomie, care are efect calmant.

Am folosit semințe decorticate de cânepă, care conțin multă proteină, acizi mono și polinesaturați și sunt foarte eficienți în dezvoltarea creierului la copii și în reglarea colesterolului din sânge„, a spus Denisa Pânzariu.

Înghețata ar costa între 7 și 12 lei trei globuri și conține mango, banane, extract de ștevie, infuzie de iasomie și cremă de cocos.

Laptele de cânepă se obține din semințe (100 de g) lăsate două ore în apă la hidratat, care se amestecă cu 100 ml de apă proaspătă și apoi se amestecă în blender și se strecoară.

La finalul evenimentului de miercuri, studenții au ocazia să discute cu producători locali care dețin fabrici și care le-ar putea oferi stagii de lucru, precum și informațiile necesare pentru a-și putea valorifica ideile.

Este un eveniment în cadrul căruia studenții noștri din anul terminal își prezintă produsele realizate în cadrul lucrării de licență. Unele dintre ele sunt inovatoare, altele tradiționale. Ei au lucrat un an de zile ca să perfecteze produsul. Contează originalitatea în ceea ce privește utilizarea ingredientelor sau procesul tehnologic. Ideea de la care s-au pornit este că multe produse inovatoare au la bază conceptul de sănătate al consumatorului. (…) Noi am stimulat firmele care participă la eveniment să le ofere studenților programe de internship, pentru că astfel îi pot susține cel mai bine să capete curaj„, a declarat Laura Stan, lector în cadrul USAMV.

Aceasta a precizat că unele dintre produsele prezentate la edițiile anterioare ale evenimentului au fost deja cumpărare de producători și promovate pe piață.

Dintre rețetele ingenioase prezentate se numără „clătite îmbogățite cu bacterii probiotice”, „ciocolată cu roșcove și ghimbir”, „peltea cu flori de salcâm”, „cremogenat din cartof mov”, „pui cu merișor” sau „cidru de mere cu sfeclă”.

 

Sursa – Agerpres.ro

Ştiri din zonă

ACCIDENT cu 11 victime în Căpușu Mare. Un microbuz a ieșit în decor. S-a activat PLANUL ROȘU! – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Un accident de circulație, soldat cu mai multe victime, a avut loc în urmă cu puțin timp, în jurul orei 16:15, în localitatea clujeană Căpușu Mare, la intersecția spre Aghireșu.

Din primele informații, un microbuz înmatriculat în județul Bacău – în care se aflau aproximativ 10 persoane – a ieșit în decor. În urma apelului la 112, la fața locului se deplasează o autospecială cu modul de descarcerare, două echipaje SMURD, o autospecială pentru transportul victimelor multiple, dar și polițiștii clujeni.

A fost anunțată posibilitatea ca cinci persoane să fie rănite, dar din informațiile deținute de Dej24.ro ar fi vorba despre 10 victime!

ACTUALIZARE 16:45: În urma accidentului au rezultat 10 victime, iar la ora 16:30 la nivelul județului a fost activat PLANUL ROȘU DE INTERVENȚIE. Dintre cele 10, o persoană este încarcerată, iar una blocată în autovehicul.

Intervin două autospeciale cu modul de descarcerare, trei echipaje SMURD (dintre care două cu medici), o autospecială de transport victime multiple și patru ambulanțe din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Cluj.

ACTUALIZARE 16:55: Sunt 11 victime, dintre care două inconștiente. În Căpușu Mare se deplasează și elicopterul SMURD Mureș.

ACTUALIZARE 17:05: Se pare că un bărbat în vârstă de 51 de ani din Bacău, în timp ce conducea un microbuz pe DN1 E60, dinspre Cluj înspre Oradea, ar fi adormit la volan (cauza probabilă), motiv pentru care a ieșit în afara părții carosabile, în partea dreaptă a sensului său de mers. În microbuz se aflau elevi de la o școală din județul Bacău.

ACTUALIZARE 17:25: Patru dintre persoanele rănite sunt minori. Unul dintre ei – în vârstă de 16 ani – se află în stare gravă și va fi preluat de elicopterul SMURD. Ceilalți trei sunt conștienți.

ACTUALIZARE 17:30: Elicopterul SMURD a aterizat la locul accidentului, anunță ISU Cluj.

ACTUALIZARE 17:45: Din cele 11 victime, opt sunt minori, iar până la această oră au fost transportate la UPU Cluj patru persoane. Situația este încă în dinamică.

ACTUALIZARE 18:05: O a șasea persoană rănită a fost transportată la spital si este posibil să mai fie duse încă cinci.

ACTUALIZARE 18:18: O a șaptea persoană a fost transportată cu elicopterul SMURD Târgu Mureș. Este vorba despre băiatul de 16 ani.

ACTUALIZARE 18:20: Ultimele persoane implicate în accident au plecat în acest moment spre unitățile spitalicești din Cluj-Napoca. Șoferul nu a putut fi testat la fața locului din cauza leziunilor suferite.

ACTUALIZARE 18:30: În total, 11 persoane au fost implicate în accident: 10 au fost transportate la unități spitalicești din Cluj-Napoca, iar băiatul de 16 ani, aflat în stare mai gravă, a fost preluat de elicopterul SMURD și dus la spitalul din Tg. Mureș. Pompierii clujeni au efectuat operațiuni de descarcerare pentru extragerea a trei persoane blocate din microbuz.

Planul roșu a fost dezactivat la ora 18:10.

Oamenii legii efectuează cercetări pentru a stabili circumstanțele exacte în care s-a produs accidentul.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Cerșetori din județul Cluj, sancționați de jandarmii din Alba

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

Joi după-amiază, în jurul orei 16.00, efective ale Jandarmeriei Alba care se aflau în serviciu pe raza municipiului Alba Iulia, au observat două femei care cerşeau în zona centurii oraşului. Acestea făceau parte dintr-un grup numeros de persoane venit din judeţul Cluj.

Grupul a poposit între şoseaua de centură şi autostrada ce va face legătura cu judeţul Cluj, s-a deplasat cu ajutorul a 13 vehicule cu tracţiune animală iar o parte dintre membrii acestuia sunt cercetaţi pentru spargeri de locuinţe pe raza judeţului Cluj.

Cele două persoane au fost sancţionate de către jandarmi cu amenzi contravenţionale în valoare de 500 şi 200 de lei.

Reprezentanţii Jandarmeriei recomandă cetăţenilor să nu încurajeze cerşetoria, reamintind că, conform legii 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, săvârşirea unor astfel de fapte constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

INCENDIU VIOLENT în Beclean! Pompierii s-au luptat cu flăcările timp de aproape 9 ore – FOTO

Publicat acum

pe

Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Beclean au intervenit în noaptea de vineri spre sâmbătă, puțin după miezul nopții, la un incediu izbucnit pe strada Viilor din oraș.

Potrivit primelor informații, incendiul s-a manifestat la un depozit plin cu materiale textile. În urma apelului la 112, la fața locului au intervenit pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Beclean cu două echipaje de stingere cu apă și spumă, un echipaj de prim-ajutor SMURD, dar și polițiștii.

Militarii s-au luptat cu flăcările timp de aproape 9 ore, din cauză că focul ardea mocnit pe o suprafață de aproximativ 400 mp, iar încăperea era plină de materiale textile.

Potrivit ISU Bistrița-Năsăud, pentru gestionarea situației au fost direcționați un ofițer și 12 subofițeri.

Din fericire, nu au fost înregistrate victime, doar pagube materiale.

Cauza probabilă este în curs de cercetare.

Continuă să citești

RECLAMĂ

PUBLICITATE

loading...

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare