Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

CLUJ: Cafea din ghindă și dulceață din coajă de pepene. Rețetele inovative prezentate de studenții USAMV

Publicat acum

pe

loading...

Zeci de produse alimentare inovative sau rețete tradiționale, redescoperite de studenți au fost prezentate, miercuri, la „Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară” din Cluj, la „Festivalul alimentului”.

De la idei extrem de năstrușnice, cum ar fi „Ivegan”, o înghețată din lapte de cânepă, infuzie de iasomie și fructe, cafeaua din ghindă sau dulceața din coajă de pepene, până la combinații interesante cum ar fi băutură cu gust de fructe pe bază de zer, îmbogățită cu aminoacizi esențiali din quinoa sau ruladă de carne cu caise, dulceața din coji de portocale cu piper roșu — toate aceste idei reprezintă lucrările de licență a aproximativ 70 de studenți din anul IV, pentru care tinerii au lucrat luni în șir.

Una dintre studente a inventat o cafea din ghindă, care are are o aromă interesantă și subtilă, dar pe care a obținut-o, a povestit ea, după mai multe încercări de aflare a temperaturii optime pentru prăjirea boabelor. Nuca de ghindă are un gust foarte amar, dar care se diminuează în urma prăjirii.

Am recoltat ghindele încă din toamnă, am umblat mult după ele, pentru că nu fructifică decât din șapte în șapte ani și până la urmă am găsit ghinde de stejar roșu. A urmat o perioadă în care am testat mai multe variante, am prăjit ghinda la diverse temperaturi și am făcut o analiză senzorială cu evaluatori instruiți și am obținut cel mai bun punctaj la ghinda prăjită la 200 de grade. Acesta îl și prezint aici„, a spus Ioana Cosma.

Băutura din ghindă are un efect energizant, similar cafelei, susține studenta, fiind bogată în vitamine, A și E în special, carbohidrați, fibre.

Are și o capacitate antioxidantă foarte, foarte mare, am rămas șocați când am făcut analizele„, a spus Ioana Cosma, care a precizat că dorește să analizeze în continuare această proprietate a ghindei, pentru a vedea eventuale beneficii asupra sănătății.

Unii dintre studenți s-au concentrat pe ideea valorificării unor părți de alimente care sunt considerate reziduuri și pe care, în mod normal, le aruncă. O astfel de rețetă sunt biscuiții cu făină de măr, care se obține dintr-o substanță rezultată la prelucrarea merelor, care apoi se aruncă, sau dulceața de coji de pepene.

Am făcut o dulceață pe care am fortifiat-o cu suc de coacăze negre sau cătină, pentru a-i aduce un aport de vitamine, de antioxidanți, flavonoide și am obținut acest produs„, a spus Ramona Cumpănă.

Ea a povestit că a a curățat coaja de culoare verde închis a pepenelui și a păstrat partea albă, pe care a fiert-o într-o soluție de apă cu oțet, pentru a o înmuia și apoi a tăiat-o cubulețe. Dulceața se poate folosi inclusiv în sosuri și salate. Coaja în sine are un gust relativ neutru și astfel împrumută din cel al coacăzelor sau al cătinei. Rețeta conține zahăr.

O altă rețetă inedită este înghețata cu lapte de cânepă, care poate fi o alternativă pentru persoanele care nu pot consuma lapte din diverite motive. Înghețata conține mango, banane și infuzie de iasomie, care are efect calmant.

Am folosit semințe decorticate de cânepă, care conțin multă proteină, acizi mono și polinesaturați și sunt foarte eficienți în dezvoltarea creierului la copii și în reglarea colesterolului din sânge„, a spus Denisa Pânzariu.

Înghețata ar costa între 7 și 12 lei trei globuri și conține mango, banane, extract de ștevie, infuzie de iasomie și cremă de cocos.

Laptele de cânepă se obține din semințe (100 de g) lăsate două ore în apă la hidratat, care se amestecă cu 100 ml de apă proaspătă și apoi se amestecă în blender și se strecoară.

La finalul evenimentului de miercuri, studenții au ocazia să discute cu producători locali care dețin fabrici și care le-ar putea oferi stagii de lucru, precum și informațiile necesare pentru a-și putea valorifica ideile.

Este un eveniment în cadrul căruia studenții noștri din anul terminal își prezintă produsele realizate în cadrul lucrării de licență. Unele dintre ele sunt inovatoare, altele tradiționale. Ei au lucrat un an de zile ca să perfecteze produsul. Contează originalitatea în ceea ce privește utilizarea ingredientelor sau procesul tehnologic. Ideea de la care s-au pornit este că multe produse inovatoare au la bază conceptul de sănătate al consumatorului. (…) Noi am stimulat firmele care participă la eveniment să le ofere studenților programe de internship, pentru că astfel îi pot susține cel mai bine să capete curaj„, a declarat Laura Stan, lector în cadrul USAMV.

Aceasta a precizat că unele dintre produsele prezentate la edițiile anterioare ale evenimentului au fost deja cumpărare de producători și promovate pe piață.

Dintre rețetele ingenioase prezentate se numără „clătite îmbogățite cu bacterii probiotice”, „ciocolată cu roșcove și ghimbir”, „peltea cu flori de salcâm”, „cremogenat din cartof mov”, „pui cu merișor” sau „cidru de mere cu sfeclă”.

 

Sursa – Agerpres.ro

Ştiri din zonă

Cluj Arena va avea trei noi unități de fotosinteză artificială pentru gazon!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Consiliul Județean Cluj a demarat procedura de achiziționare a trei noi unități de fotosinteză artificială pentru gazonul de pe Cluj Arena.

Cele trei unități de fotosinteză artificială vor contribui la regenerarea, într-un timp extrem de scurt, a ierbii, ele constituind o completare a sistemului deja achiziționat, în 2018, de către Consiliul Județean pentru întreținerea gazonului de pe stadion. Astfel, potrivit caietului de sarcini publicat în SICAP, noile echipamente vor trebui să fie formate din trei unități de fotosinteză artificială, trei analizoare, portal și aplicație App, compatibile cu sistemul deja existent, respectiv SGL MU 360 600W format.

Valoarea estimată a contractului este de 1 485 000 lei, termenul limită de depunere a ofertelor fiind 19 august 2019. În ceea ce privește alegerea câștigătorului, criteriile care vor fi avute în vedere sunt prețul cel mai scăzut, durata cea mai scurtă de livrare și perioada cea mai mare de garanție.

Echipamentul de tip „SGL MU360” este unul extrem de performant, printre cele mai avansate de acest gen de pe piață. Rolul acestuia este de a accelera procesul de fotosinteză, de până la trei ori comparativ cu cel în care fotosinteza se produce în mod natural, folosind doar lumina solară. Sistemul dispune de un software specific care, prin intermediul analizatorilor încorporați, măsoară și înregistrează date importante precum intensitatea luminii, umiditatea atmosferică, umiditatea la sol, umiditatea la firul de iarbă, fertilizare, etc. Toți acești indicatori colectați, extrem de importanți în microbiologia plantei, se interpretează apoi uniform, softul indicând extrem de fidel informații esențiale legate de durata optimă de funcționare a instalației pentru aducerea ierbii la parametrii vizați.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Situaţie alarmantă în județul Cluj! Numărul corigenţilor şi al elevilor cu situaţia neîncheiată s-a triplat!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Procentele care vizează numărul elevilor din clasele ciclului gimnazial care au rămas corigenţi sau cu situaţia neîncheiată au crescut îngrijorător. Potrivit unor rapoarte ale Ministerului Educaţiei, pentru multe din judeţele ţării, acestea s-au dublat şi chiar triplat, comparativ cu anii trecuţi, transmite Mediafax.

Potrivit datelor unui raport realizat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi prezentat de Ecaterina Andronescu, procentul elevilor de gimnaziu din clasele V-VIII care au rămas corigenţi sau cu situaţia neîncheiată a crescut îngrijorător.

Cea mai alarmantă situaţie este înregistrată în Brăila, unde 19,56% din elevii ciclului gimnazial au rămas corigenţi sau cu situaţia neîncheiată în 2019. Această creştere este una semnificativă, cu atât mai mult cu cât, în 2018, procentul elevilor aflaţi în această situaţie era aici de 6,64%. În 2017 procentul era unul şi mai optimist, de doar 4,56%.

În judeţul Prahova a fost înregistrat, de asemenea, în 2019 un procent îngrijorător al elevilor claselor V-VIII rămaşi corigenţi sau cu situaţia neîncheiată. 14,47% al elevilor se află în 2019 în această situaţie în Prahova, comparativ cu 4,95 în 2018, respectiv 4,61% în 2017.

Un alt judeţ care a înregistrat valori negative mari in acest sens este Tulcea, unde 16,01% din elevii claselor V-VIII au rămas corigenţi sau cu situaţia neîncheiată în 2019, comparativ cu anii trecuţi, când Tulcea înregistra procente de 7,77 în 2018 sau 8,14 în 2017.

16,25% din totalul elevilor ciclului gimnazial din Călăraşi au finalizat de asemenea acest an şcolar cu corigenţe sau situaţii neîncheiate. În 2018, procentul pentru Călăraşi era sub jumătatea celui înregistrat în 2019: 7,18%.

Nici Ilfovul nu stă mai bine la acest capitol. Şi aici rata elevilor din clasele V-VIII care au rămas corigenţi sau cu situaţia neîncheiată s-a dublat comparativ cu anul 2018, ajungând de la 7,42%, la 15,49%. În 2017 aceasta era de doar 6,34%.

Creşteri exponenţiale ale acestor procente au avut loc şi în judeţe precum Cluj, 12,40% în 2019, comparativ cu 4,71 în 2018, Bistriţa Năsăud, cu 11,35 în 2019, comparativ cu 4,99% în 2018 sau Vaslui, cu 13,58% în 2019, comparativ cu 5,62% în 2018.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în acest sens, ministerul Educaţiei Naţionale va efectua o analiză serioasă, întrucât cifrele raportate reprezintă un număr „important” al elevilor din această promoţie, care rămân corigenţi sau cu situaţia neîncheiată. „Din păcate, despre ei nu ştim în acest moment dacă vor fi în etapa următoare sau nu”, a spus ministrul.

Ne atrag atenţia cifrele relativ mari la clasa a V-a , ceea ce înseamnă că la trecerea de la ciclul primar, la ciclul gimnazial, elevii au o problemă. Va trebui să ne aplecăm asupra acestei probleme să vedem cum putem să o remediem. Procentul celor corigenţi în clasa a V-a variază destul de mult, el scade la clasele a VI-a şi a VII-a şi din nou înregistrăm la clasa a VIII-a valori mult mai mari, care merg până la aproape 20%”, a conchis Ecaterina Andronescu.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

O aplicaţie creată la Cluj ajută pacienţii să ştie cum se pot combina medicamentele pentru evitarea reacţiilor adverse

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

O aplicaţie web care analizează posibilele reacţii dintre medicamente şi alimente sau între diverse combinaţii de medicamente, utilă atât pacienţilor, cât şi medicilor şi farmaciştilor, a fost dezvoltată de o absolventă a UBB Cluj-Napoca, transmite Mediafax.

Edith Karda a declarat petru sursa citată că a lucrat la aplicaţia web câteva luni, din toamna anului trecut, aceasta constituind şi tema lucrării sale de licenţă la absolvirea facultăţii.

Am dezvoltat o aplicaţie web, , care analizează posibilele reacţii dintre medicamente şi alimente sau între diverse combinaţii de medicamente, care a constituit şi lucrarea mea de licenţă. Aplicaţia se adresează atât medicilor şi farmaciştilor, cât şi pacienţilor care folosesc mai multe combinaţii de medicamente şi oferă accesul la o bază de date internaţională de peste 13.000 de medicamente şi suplimente alimentare. Proiectul este util pacienţilor care pot verifica, astfel, dacă pot lua două sau mai multe medicamente în acelaşi timp, ca nu cumva să aibă efecte adverse, dar îi ajută şi pe medici în prescrierea unor reţete. M-am inspirat de la bunica mea, care are multe medicamente de luat şi m-am gândit că în situaţia ei sunt multe persoane în vârstă, care evită, astfel, o posibilă intoxicaţie cu medicamente. Aplicaţia îi ajută şi pe farmacişti, care, la fel, pot elibera medicamente fără riscuri asupra unor pacienţi. Am început să lucrez la aplicaţie din toamna anului trecut timp de câteva luni”, a spus Edith Karda.

Potrivit acesteia, „Medinfo” oferă utilizatorului şi informaţii privind interacţiunea medicamentelor cu anumite alimente şi efectele care pot apărea.

De exemplu, sunt medicamente care nu se pot administra dacă un pacient consumă citrice”, a explicat absolventa universităţii clujene.

Edith Karda şi-a propus ca, în perioada următoare, aplicaţia sa inovativă să fie disponibilă pe web, sub forma unui site, dar şi să ajungă pe dispozitive mobile – telefon sau tabletă.

Tânăra a absolvit în acest an programul de studii Informatică în limba germană a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca şi a primit, pentru aplicaţia „Medinfo”, marele premiu al unui concurs organizat de o companie germană.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare