Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

CLUJ | În albia Someșului Cald s-a construit o microhidrocentrală despre care autoritățile spun că NU EXISTĂ! – FOTO

Publicat acum

pe

În albia râului Someșul Cald, județul Cluj, s-a construit o microhidrocentrală, despre care autoritățile spun că nu au vreo informație.

Într-un răspuns primit de senatorul USR Mihai Goțiu, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice arată că, în urma controlului efectuat de Inspectoratul Județean în Construcții Cluj și a răspunsului primit de la Consiliul Județean Cluj nu s-au aflat date despre construcție și că nu s-a emis Autorizație de construire.

Consiliul Județean Cluj a comunicat că nu a emis o Autorizație de construire pe amplasamentul respectiv și că nu cunoaște funcțiunea clădirii. (…) În urma verificărilor efectuate de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj în cartea funciară menționată mai sus nu este înregistrată nicio construcție și nu există cereri pe flux în vederea actualizării informațiilor tehnice”. Sunt fragmente dintr-un răspuns oficial al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), ajuns la Mihai Goțiu în această săptămână. Interpelarea, depusă la începutul lunii aprilie, se referea la imagini pe care deputatul le-a primit de la un cetățean, cu o construcție ridicată în albia râului Someșul Cald, în zona localității Mărișel, județul Cluj.

Da, situația pare ireală în România anului 2019 – o construcție ridicată în albia unui râu, despre care autoritățile să nu știe ceva! Sperasem să fi trecut peste faza de ”Vestul Sălbatic”. În urma răspunsului primit, i-am rugat pe colegii de la Cabinetul parlamentar să meargă în zonă și să obțină mai multe informații. Prima dintre ele: conform unor localnici, construcția ar fi început prin toamnă! Adică de mai multe luni. A doua: șantierul construcției este conectat la rețeaua electrică, de către Electrica (conform fotografiilor). În baza căror acte și autorizații a fost conectat șantierul dacă nu există Autorizație de construire? A treia informație: după cum se poate vedea, construcția este în albia Someșului Cald. A patra informație: contactat telefonic, directorul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, Andrei Cherecheș, a afirmat, marți după-amiaza, că nu știe să se fi emis vreun aviz de gospodărire a apelor pentru construcție, dar că verifică și răspunde miercuri dimineața. Miercuri dimineața, mi-a transmis că voi primi răspunsul, oficial, prin intermediul Ministerului Apelor și Pădurilor. Încă nu l-am primit. A cincea informație: după ce am consultat câțiva specialiști, cărora le-am arătat imaginile, ceea ce se construiește este o microhidrocentrală cu deviere de curs. A șasea informație: în zona construcției și în perimetrul acesteia nu a fost de găsit vreun panou cu informații despre șantier și construcție, așa cum se arată și în răspunsul MDRAP. Mi-aș fi dorit să am informații și de la Primărie (de la cea a comunei Râșca, că pe partea lor e construcția), dar d-l primar n-a fost de găsit la Primărie, nici n-a răspuns la telefon. Cu siguranță, nu mă voi opri cu investigațiile aici, aștept răspunsuri suplimentare de la MDRAP, Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor, cel de la ABA Someș-Tisa și raportul controlului Inspectoratului Județean în Construcții Cluj. În funcție de răspunsurile primite, voi depune și o sesizare penală (asta dacă nu se auto-sesizează între timp instituțiile cu atribuții de cercetare penală). Dacă informațiile de până acum se confirmă, situația e extrem de gravă: ar fi absolut incredibil, ca timp de mai multe luni, în albia unuia dintre râurile județului Cluj, la marginea șoselei, să se ridice o construcție și absolut nicio instituție publică să nu știe despre ce e vorba, de la ABA Someș – Tisa, Inspectoratul în Construcții, Garda de Mediu, Primărie, Consiliu Județean, Poliție… D-le Alin Tișe, aveți habar despre ce se întâmplă în județul pe care îl conduceți? Sau nu mai sunteți președintele CJ Cluj și n-am aflat eu, încă?”, a scris, pe Facebook, senatorul USR Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Ape și Păduri a Senatului, care a publicat pe pagina lui fotografii cu construcția și răspunsul MDRAP.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER