Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Comemorare| 75 de ani de la deportarea evreilor din Dej!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

În urmă cu 75 de ani, în lunile mai-iunie 1944, în Transilvania de Nord, aflată sub ocupaţia fascistă a regimului lui Horthy, a avut loc deportarea evreilor la Auschwitz.

Din gările localităţilor Baia Mare, Tîrgu Mureş, Reghin, Sighetu Marmaţiei, Vişeul de Sus, Dej, Cluj-Napoca, Satu Mare, Şimleu Silvaniei, Oradea, Bistriţa Năsăud, 131.639 de evrei, bărbaţi, femei şi copii au fost deportaţi, majoritatea fiind exterminaţi.

În data de 16 mai 1944, din Sighetu Marmaţiei, oraşul natal al laureatului Premiului Nobel, Elie Wiesel, pleca primul tren cu 3007 evrei.

Ieri, 30 mai 2019, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în colaborare cu Primăria oraşului Sighetu Marmaţiei, Comunitatea Evreilor din Sighet şi Casa Memorială „Elie Wiesel” a organizat o serie de activităţi comemorative la care au participat reprezentanţi ai administraţiei prezidenţiale, ai administraţiei locale şi judeţene, membri ai corpului diplomatic, membri ai comunităţii evreieşti din Sighet, dar și reprezentanţi ai societăţii civile.

Tot ieri, cu începere de la ora 12:00, la Memorialul Holocaustului din Sighet, a avut loc o ceremonie de comemorare şi depunere de coroane.

Ulterior, la Casa Memorială „Elie Wiesel” a avut loc proiecţia filmului „Dire l’indicible. La quete d’Elie Wiesel”, documentar despre întoarcerea lui Elie Wiesel în oraşul natal şi premierea elevilor care au participat la concursul de eseuri „Elie Wiesel şi lecţiile sale de viaţă”.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER