Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Conferința pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană de la Dej s-a bucurat de un real succes – FOTO

Publicat acum

pe

FOTO – Ștefan Rusu
loading...

Joi, 31 octombrie 2019, a avut loc la Centrul Cultural Arta din Dej cea de-a II-a conferinţă din cadrul proiectului cultural „Familia și societatea, Ce ne spune Biblia?”, iniţiat de Protopopiatul Ortodox Român Dej cu sprijinul Primăriei Municipiului Dej.

Prelegerea a fost susţinută de către pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, fiind intitulată „DEPRESIA, BOALA SECOLULUI?!”. Acesta a prezentat o radiografie a societății contemporane analizând în detaliu pericolele cu care se confruntă în general oamenii din ziua de astăzi. Au fost prezentate cazuri și momente în care oamenii pot trece printr-o situație mai delicată și pot cădea victime ale acestei boli, a depresiei. Totodată părintele conferențiar a argumentat cum poate fi evitată sau chiar vindecată această boală cu ajutorul lui Dumnezeu prin rugăciune.

„Că precum molia roade haina și viermele lemnul, așa mânirea (tristețea) mănâncă sufletul omului. Ea îl face să ocolească toată întâlnirea cea bună și nici de la prietenii cei adevărați nu-l lasă să primească cuvânt de sfătuire, precum nici răspuns bun sau pașnic a da lor nu-l îngăduie. Ci tot sufletul cuprinzându-l, îl umple de amărăciune. Și, de aici, îi pune în minte să fugă de oameni, ca de unii ce i s-ar fi făcut pricinuitori de tulburare și nu-l lasă să-și dea seama cum că nu în afară, ci înlăuntru are zăcând boala, care atunci se arată când, supărările viind, prin mâhnire la arătare o scot… Că niciodată nu se va vătăma omul de la altul, de nu va avea înlăuntru zăcând(mocnind) pricinile patimilor”. (Sf. Ioan Casian, „Despre cele opt gânduri ale răutății”)

La final, tinerii din cadrul L.T.C.O.R. au fost felicitați pentru implicarea de care au dat dovadă în cadrul conferințelor desfășurate în acest an.

FOTO – Ștefan Rusu

Social-Cultură

Parohia „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej își sărbătorește hramul!

Publicat acum

pe

loading...

Parohia Ortodoxă „Sfântul Nectarie” Dej invită toți credincioșii din municipiu și din comunele arondate să participe la hramul comunității parohiale.

Evenimentul liturgic va avea loc sâmbătă, 9 noiembrie, și se va desfășura la Biserica Ortodoxă „Sfântul Nectarie” din Dej, cartierul Dealul Florilor, strada Crângului. Programul va începe la ora 09:00 cu Acatistul Sfântului Nectarie și va continua, de la ora 10:00, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de un sobor de preoți, având în frunte un delegat al ÎPS Andrei.

Credincioșii parohiei sunt invitați și vineri, 8 noiembrie, cu începere de la ora 18:00, să se înfrățească în rugăciune, când la biserica Parohiei „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej se va săvârși Slujba Privegherii.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă de către ÎPS Andrei, la data de 13 august 2011. Tot atunci a fost sfințit Paraclisul în care s-a desfăşurat programul liturgic al parohiei până la finalizarea bisericii de zid. Tot atunci a fost instalat şi preotul paroh, în persoana părintelui protopop Ioan Buftea.

În fiecare an pe data de 9 noiembrie Biserica îl cinstește în mod deosebit pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul. Biserica parohiei noastre îl are ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nectarie și an de an ne străduim să ne cistim ocrotitorul așa cum se cuvine, prin rugăciune și cântare. (…) Așadar, vă așteptăm cu mare drag și anul acesta să ne înfrățim în rugăciune, pentru că știm cât de mult se bucură Dumnezeu când își vede copiii împreună uniți în duh de rugăciune”, a spus părintele protopop Ioan Buftea.

Continuă să citești

Social-Cultură

Programul cinematografului 3D din Dej! Ce filme vor rula în perioada 08 – 14 noiembrie

Publicat acum

pe

loading...

Primăria Municipiului Dej anunță programul Sălii Multimedia 3D din incinta Muzeului Municipal Dej, în perioada în perioada 08 – 14 noiembrie.

VINERI – 08 noiembrie 2019

  • ORA 16:00 – THE PHYSICIAN („UCENICUL LUI AVICENA”, DRAMA, HISTORY A.G., 150 MIN)

SÂMBĂTĂ – 09 noiembrie 2019

  • ORA 10:00 – ZOOTROPOLIS (FILM ANIMAȚIE, DUBLAT ÎN LIMBA ROM NĂ, A.G., 110 MIN)
  • ORA 16:00 – SONG ONE („CÂNTECUL VIEȚII”, DRAMA/ MUSIC, A.G., 90 MIN.)

MARȚI – 12 noiembrie 2019

  • ORA 16:00 – POLTERGEIST („POLTERGEIST ”, HORROR N.-15 ANI, 94 MIN.)

MIERCURI – 13 noiembrie 2019

  • ORA 16:00 – RESIDENT EVIL, VENDETTA („RESIDENT EVIL RĂZBUNARE” ANIMATION/ ACTION, N-15 ANI., 100 MIN.)

JOI – 14 noiembrie 2019

  • ORA 16:00 – RESIDENT EVIL, THE FINAL CHAPTER (”RESIDENT EVIL, CAPITOLUL FINAL, HORROR / THRILLER, N.-15 ANI, 105 MIN.)

Dragi spectatori, biletele pot fi procurate din incinta Librăriei Municipale Dej, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 16:00, cu maxim o zi înainte de rularea filmului sau cu o oră înaintea rulării filmului. Biletele se vând în limita locurilor disponibile, iar accesul în sală cu mâncare și băuturi alcoolice este strict interzis”, se precizează într-un comunicat de presă.

Continuă să citești

Social-Cultură

Filmul „Cardinalul”, la Centrul Cultural „Arta” din Dej

Publicat acum

pe

loading...

Primăria Municipiului Dej în colaborare cu Ager Film organizează marți, 12 noiembrie, de la ora 18:00, la Centrul Cultural „Arta”, gala de prezentare a filmului „Cardinalul”.

„Cardinalul” prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și pe urmă perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul Sighet.

Rolul lui Iuliu Hossu este jucat de actorul Radu Botar, iar alături de el joacă Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Radu Bânzaru, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crișan, Remus Mărgineanu și Bogdan Nechifor.

Intrarea este liberă!

„În filmul CARDINALUL, inspirat din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu am avut ocazia să urmăresc un destin exemplar, de la crainic al Marii Uniri din decembrie 1918, la penitenciarul de exterminare din Sighet, numit și ”temnița elitelor”, unde mulți dintre cei închiși, înalți demnitari sau prelați uniți, au plătit cu viața. Au urmat apoi pentru Iuliu Hossu 15 ani în domiciliu forțat până la moartea sa de martir al neamului. Un om a cărui conștiință nu a putut fi înfrântă. Și nu numai el, ci și colegii săi de suferință, preoții care au răbdat închisoarea cu smerenie și demnitate. Constatase cineva, dintre cei care studiaseră dosarul înaintat la Vatican în vederea recunoașterii martiriului, că au fost 12 episcopi greco-catolici întemnițați în România și nu a trădat niciunul dintre ei. Frumoasă remarcă! Cred că în peisajul atât de divers al filmului românesc este bine să existe şi un film închinat acestor martiri ai neamului. O istorie încă ignorată şi pe care, din păcate, unii o vor uitată”, a declarat regizorul Nicolae Mărgineanu.

„Cardinalul” a fost realizat de Ager Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, iar filmările au avut loc în Memorialul Sighet, Penitenciarul Jilava, fostul penitenciar Doftana și alte locații, timp de 20 de zile.

Din echipa filmului fac parte Gabriel Kosuth (director de imagine), Cornel Țăranu (muzică), Nita Chivulescu (montaj), Dumitru Nicodim (scenograf), Nicolae Mărgineanu jr (producător executiv), Luminița Mihai (costume).
Filmul va putea fi văzut pe ecranele din România începând cu 9 noiembrie, fiind distribuit de Ager Film, urmând a fi organizate proiecții de gală în București, dar și în Târgu Jiu, Arad, Alba Iulia, Târgu Mureș, Oradea, Satu Mare, Cluj și Blaj.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare