Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Conferință preoțească de toamnă la Dej. A fost sfințită și casa parohială din Jichișu de Sus – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Preoții din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Dej s-au întrunit ieri, 26 septembrie 2017, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Ședința a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului Maramureșului și Sălajului.

În conformitate cu prevederile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, tema conferinței a fost „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”. Întrunirea a fost precedată de slujba de Te Deum săvârșită în Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Municipiul Dej, iar lucrările conferinței s-au desfășurat în Sala de Ședințe a Protopopiatului Dej.

În deschiderea conferinței a vorbit Părintele Mitropolit, care a contextualizat tematica conferinței din perspectiva generală a tematicii anului 2017, așa cum a fost formulată de Sfântul Sinod.

În cadrul conferinței, preacuviosul părinte Grigorie Benea, starețul Mănăstirii Sfinții 40 de mucenici de la Gherla, a prezentat unele din trăirile pe care le-au avut cei care au mărturisit în temnițele comuniste pe Hristos: „Mi se pare că viaţa duhovnicească pe care am trăit-o în temnițe este mai densă decât cea trăită azi prin mănăstiri. Experiența noastră a fost așezată pe hotarul dintre viață și moarte, în suferințe cumplite și îndelungate, în care numai o ardere sufletească intensă te putea salva. Temnițele au scos la iveală forța creștinismului, care este capabilă să învingă acest veac. Lumea va avea de învățat din experiența temnițelor”, a mărturisit Ioan Ianolide.

La sfârșitul conferinței, părintele Ioan Buftea, protopopul Dejului, a mulțumit Părintelui Mitropolit pentru purtarea de grijă, preacuviosului părinte Grigorie pentru frumoasa prezentare și tuturor preoților prezenți pentru reușita conferinței.

Ziua a continuat cu sfințirea casei parohiale din localitatea Jichișu de Sus, unde paroh este părintele Paul-Ilie Nemeti.

Social-Cultură

Localități de lângă Dej, fără niciun medic de familie

Publicat acum

pe

loading...

Mai multe localități de lângă Dej nu au medic de familie, cel puțin asta arată cele mai recente date centralizate de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Conform FNPFM, în zona municipiului Dej se găsesc trei localități care nu ar avea medic de familie. Este vorba despre Jichișu de Jos (1127 populație), Bobâlna (1393 populație) și Vad (1953 populație).

La nivel național, nu mai puțin de 328 de localități (comune) din România nu au niciun medic de familie, potrivit FNPMF. De asemenea, 1.414 localități (comune și orașe) au deficit de medici de familie.

În ceea ce privește municipiul Dej, există 16 medici de familie, însă necesarul ar fi de 21. În Gherla sunt 12 și ar mai fi nevoie de unul singur.

Continuă să citești

Social-Cultură

Trei străzi din Dej au rămas în această dimineață FĂRĂ APĂ POTABILĂ!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Trei străzi din municipiul Dej au rămas în această dimineață fără apă potabilă.

Potrivit Companiei de Apă Someș SA, în vederea efectuării unor lucrări de reparații datorate unor avarii la rețeaua de alimentare cu apă, lucrări pentru care nu se pot asigura modalități alternative de alimentare, s-a întrerupt furnizarea apei potabile pe străzile Ceferiștilor, Triajului și Traian (parțial)

Potrivit companiei, apa potabilă va fi întreruptă până în jurul orei 14:00.

Continuă să citești

Social-Cultură

Zeci de tineri din Dej au vizitat Memorialul din Gherla – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

În cadrul Parteneriatului dintre Școală și Biserică, 80 de tineri au mers în vizită la Memorialul din Gherla.

În cadrul unui parteneriat între Parohia Ortodoxă Dej Valea Codorului și Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Dej, aproximativ 80 de elevi și profesori au vizitat joi, 13 februarie, Memorialul din Gherla.

Tinerii elevi au fost coordonați de părintele Adrian George Horj, iar programul vizitei a cuprins o prezentare a Memorialului Gherla, realizată de către părintele stareț, protosinghelul Grigorie Benea. Ulterior, a urmat vizitarea muzeului, a cimitirului memorial al deținuților politici și participarea la discuții libere pe marginea celor prezentate.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare