Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Fostul șef al Loteriei Române, dejeanul Gheorghe Benea, trimis în judecată pentru luare de mită

Publicat acum

pe

Dejeanul Gheorghe Benea, fost director general al Companiei Naționale Loteria Română, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, într-un dosar legat de trucarea unei licitații pentru înnoirea parcului auto al CNLR, scrie Agerpres.

În același dosar au fost trimiși în judecată Ovidiu Rîpanu, fost șef Serviciu Achiziții în cadrul CNLR, pentru luare de mită în formă continuată și participație improprie la spălare de bani în formă continuată; Remus Leonard Lăzărescu, fost director executiv al CNLR, pentru luare de mită în formă continuată; Cornelia Olaru, la data faptei referent în cadrul CNLR — Serviciul Achiziții și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, pentru luare de mită; Nicolae Virgil Sorescu, administrator al unei societăți comerciale cu activitate de comercializare autovehicule, pentru spălare de bani în formă continuată, Constantin Brăduț Răducanu, administrator de firmă, pentru dare de mită și participație improprie la spălare de bani.

Potrivit DNA, la data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naționale Loteria Română a atribuit unei societăți cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de Nicolae Virgil Sorescu, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române. Contractul a fost inițiat, fundamentat și atribuit anume pentru a favoriza respectiva societate comercială.

În acest sens, au fost preluate de la Nicolae Virgil Sorescu specificațiile tehnice ale autoturismelor ce urmau a fi comercializate — date care ulterior au fost introduse în caietul de sarcini, iar în fișa de date a achiziției s-a impus introducerea unor condiții restrictive de participare, în scopul eliminării concurenței.

Mai mult, din analiza documentației existente la dosar a rezultat faptul că nu se impunea schimbarea parcului auto în integralitatea lui, pentru anul 2010 fiind solicitate de către centrele din Maramureș și Bistrița Năsăud doar 5 autoutilitare și un autovehicul.

În aceste condiții, până la sfârșitul anului 2010, Compania Națională Loteria Română a virat dealer-ului auto suma totală de 9.902.498 lei.

Pentru atribuirea contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Române, persoane din conducerea companiei au primit sume de bani și bunuri.

Astfel, în cursul lunii februarie 2010, Ovidiu Rîpanu, în calitate de șef Serviciu Achiziții în cadrul Loteriei și în calitate de membru în comisia de evaluare a ofertelor, împreună cu Remus Leonard Lăzăreanu, Cornelia Olaru și Gheorghe Benea, a pretins suma de 1.500.000 lei, 4 autovehicule noi, respectiv un autovehicul Cadillac, un autovehicul marca Hummer, un autovehicul marca Opel și un autovehiculului marca BMW, precum și 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy-back.

Din aceste foloase, Ovidiu Rîpanu a primit suma totală de 831.062 lei, în perioada iulie — septembrie 2010 (bani remiși din conturile societății administrate de Nicolae Sorescu în contul unei firme aparținând lui Rîpanu); două autovehicule noi — marca Cadillac în sumă de 160.683 lei și marca Hummer în valoare de 139.365 lei; autovehicule second hand în valoare de 1.179.029 lei, în perioada septembrie 2010 — ianuarie 2011.

Dintre cele patru autovehicule pretinse anterior, în cursul lunii iulie 2010, Gheorghe Benea a primit, prin intermediul fiicei sale, Laura Benea, un autovehicul marca BMW în valoare de 139.230 lei.

De asemenea, Cornelia Olaru, referent în cadrul Loteriei și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit, în cursul lunii septembrie 2010, un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380 lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie. Anterior, aceasta acceptase promisiunea de a primi acest bun în schimbul consemnării unor date nereale în documentația legată de licitație.

DNA mai arată că Remus Lăzăreanu a primit de la Nicolae Sorescu suma de 250.000 lei.

De asemenea, Constantin Brăduț Răducanu, în calitate de administrator al unei societăți comerciale (care a vândut Loteriei 51 de autoturisme, prin intermediul firmei lui Sorescu), a remis inculpaților Ovidiu Rîpanu și Remus Lăzăreanu suma de 41.347 lei, din care 16.000 lei au ajuns la Lăzăreanu, iar diferența de 25.347 lei a rămas în contul unei societăți controlate de Rîpanu.

Pentru a ascunde adevărata proveniență a bunurilor/banilor ce fac obiectul infracțiunii de luare de mită, Rîpanu a preconstituit relații comerciale nereale, vizând prestări de servicii fictive, folosindu-se de două firme pe care le controla.

În acest sens, Rîpanu, în înțelegere cu Sorescu, a inventat în sarcina firmei care a obținut contractul cu Loteria o „datorie” fictivă, prin întocmirea unor contracte care atestau operațiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat). Astfel, s-a creat aparența că banii nu ar fi fost primiți drept mită, ci în contul unor servicii IT, neprestate în realitate.

În același mod s-a procedat și cu mascarea mitei constând în cele patru autovehicule. Inițial, o sumă echivalentă cu valoarea acestora a fost transferată în conturile dealer-ului auto, însă, după câteva zile, suma a fost restituită sub pretextul achitării unor servicii IT neefectuate.

În paralel, după preluarea autovehiculelor învechite de la Loterie (în baza contractului de buy-back), societatea — dealer auto a emis către una dintre firmele controlate de Rîpanu 182 de facturi fiscale (câte una pentru fiecare autovehicul primit de la CNLR în sistem buy-back) în valoare de 1.212.935 lei.

Cu toate acestea, firma controlată de Rîpanu nu a achitat decât suma de 33.905 lei.

„Așadar, conform înțelegerii, Sorescu Nicolae Virgil i-a remis lui Rîpanu Ovidiu și autovehiculele second-hand preluate în baza contractului buy-back, ulterior fiind inventat un sistem de stingere a datoriei cu care firma lui Rîpanu Ovidiu figura în evidențele contabile ale dealer-ului auto. În cursul lunii aprilie 2010, în același sens, inculpatul Răducanu Constantin Brăduț a determinat două persoane din cadrul firmei pe care o administra să primească și să avizeze plata sumei de 41.347 lei către una dintre societățile controlate de Rîpanu Ovidiu drept contravaloarea unor servicii care în realitate nu s-au realizat”, mai spun procurorii.

DNA a pus sechestru asupra unor imobile ce aparțin inculpaților Gheorghe Benea, Cornelia Olaru și Constantin Brăduț Răducanu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Față de Iulian Cătălin Niculae, Dan Gheorghiu, Laura Benea și Marius Bran Marius, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării.

 

Sursa – Agerpres

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER