Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Consul onorific al Franţei, la Cluj: Investitorii se confruntă cu instabilitatea fiscală şi politică

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

Consulul onorific al Franţei la Cluj-Napoca, Pascal Fesneau, susţine că oamenii de afaceri francezi se confruntă cu lipsa forţei de muncă şi cu instabilitatea politică şi fiscală, „care nu fac din România o ţară foarte atractivă pentru investitori”, transmite Mediafax.

Întrebat, miercuri, la Cluj-Napoca, de presă, care sunt problemele cu care se confruntă investitorii francezi la începutul anului 2019, Pascal Fesneau a spus că este nevoie de stabilitate guvernamentală, fiscală, dar şi de o strategie şi de o politică în favoarea investiţiilor şi a Europei, în condiţiile în care valorile europene sunt uitate.

Sunt două provocări majore cu care ne confruntăm în România, şi anume lipsa forţei de muncă calificată şi instabilitatea fiscală şi politică, care nu fac din România o ţară foarte atractivă pentru investitori. Avem nevoie de stabilitate guvernamentală, fiscală, de o strategie şi de o politică în favoarea investiţiilor şi a Europei. Să nu uităm că în spatele investiţiilor pe care le reprezentăm, noi reprezentăm şi valorile pe care le împărtăşim cu angajaţii noştri, valorile europene, de deschidere, de toleranţă, de libertate. Câteodată avem impresia că acest valori sunt uitate sau chiar puse în pericol. Este absolut necesar să avem în România un stat de drept, să se continue lupta împotriva corupţiei, pentru că populaţia are nevoie de încredere în reprezentanţii ei”, a spus Fesneau.

Acesta a reproşat faptul că statul român a fost „foarte generos” în special cu bugetarii şi a crescut salariile acestora, decizie care a fost luată brusc, astfel că au fost atraşi angajaţi foarte mulţi în administraţie, la stat.

Un tânăr preferă, acum, să lucreze mai bine într-un penitenciar decât într-o bancă. Problema este acest şoc reprezentat de creşterea salariilor şi de pierderea competitivităţii pentru mediul industrial din România.

Problema este de unde bani, de unde dăm aceste salarii mari, de unde plătim pensiile, de unde cheltuim atâţia bani de la stat? Majoritatea investiţiilor în infrastructură trebuie să le suporte statul din cauza problemelor pe care le are cu UE şi a nerespectării anumitor reguli, dar acum statul român se confruntă disperat cu o lipsă de bani, astfel că simţim o presiune de controale, o presiune fiscală asupra noastră, a firmelor, nu numai a mediului financiar. Problema care se ridică este cum poţi să dai când nu poţi să îţi permiţi?”, a subliniat consulul onorific al Franţei la Cluj-Napoca.

Pascal Fesneau consideră că, în primul rând, statul trebuie să investească în educaţie, în inovaţie, în infrastructură, iar după aceea îşi poate permite o creştere a consumului.

Ne bucurăm de creşterea consumului, sunt mulţi colegi în România care importă o grămadă de produse, dar o societate de consum nu a făcut o ţară puternică. O societate de educaţie, de inovaţie şi cercetare, de inginerie, agricolă şi de producţie, asta face o ţară puternică, nu una de consum în care creşti puternic deficitul comercial şi gradul de îndatorare. Gradul de îndatorare al României ne îngrijorează pe toţi, pentru că sunt datorii pe care le lăsăm generaţiilor viitoare”, a conchis Fesneau.

În judeţul Cluj activează zeci de firme cu capital francez care au peste 3.000 de angajaţi.

Consulul onorific al Franţei la Cluj-Napoca a participat, miercuri, la o expoziţie de pictură a unor studenţi şi profesori ai Universităţii de Artă şi Design (UAD) vernisată într-un spaţiu neconvenţional, o hală industrială aparţinând unei companii franceze.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER