Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Cornel Itu: ”Centenarul Marii Uniri – bucurie și mândrie națională în inimile tuturor românilor!”

Publicat acum

pe

”Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina sublimă a istoriei româneşti, a unității și identității noastre. Rezultat al aspiraţiilor tuturor romanilor de a trăi într-un singur stat, Marea Unire a fost rodul luptei poporului român pentru unitate, și este un privilegiu și o mare bucurie să trăim cu toții împlinirea unui secol de la înfăptuirea acelui mare act istoric.

România întregită s-a realizat într-un context istoric deosebit, prin trei momente succesive, pe cale democratică, prin adunări cu caracter reprezentativ: Unirea Basarabiei, a Bucovinei, a Transilvaniei cu ţara mamă. Un rol fundamental în înfăptuirea Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului, la 1 decembrie 1918, cu Regatul României, 1-a avut elita politică a românilor din aceste ţinuturi româneşti istorice. Între fruntaşii memorandişti unionişti, amintiţi drept „corifeii Marii Uniri”, s-au aflat Alexandru Vaida-Voevod , Ştefan Cicio-Pop, Teodor Mihali, Iuliu Maniu, nume cu rezonanţă istorică pentru contribuţia la înfăptuirea idealului romanesc. Aceştia, alături de alte nume memorabile – precum Vasile Goldiş, poetul Octavian Goga, episcopul ortodox Miron Cristea şi episcopul greco-catolic Iuliu Hossu – au împlinit idealul sfânt al Marii Unirii.

Amintesc cu mandrie si emotie numele marelui transilvănean Alexandru Vaida-Voevod, unul dintre cei mai dăruiţi politicieni ai perioadei interbelice, a cărui contribuţie, alături de a altor transilvăneni din zona pe care o reprezint în Parlament, adică cea a Dejului, a marcat destinul României. În acest an al Centenarului Marii Uniri, am sărbătorit, totodată, în 27 februarie, 146 de ani de la naşterea lui Alexandru Vaida-Voevod, unul dintre arhitecţii României moderne.

Să ne amintim cu toţii că omul politic pe care îl omagiez la acest moment aniversar, a citit, în Parlamentul din Budapesta, rezoluţia Comitetului Executiv al Partidului Naţional Român, prin care s-a hotărât ca naţiunea română din Austro-Ungaria, „liberă de orice înrâurire străină”, să-şi aleagă „aşezarea ei printre naţiunile libere”. Cuvinte care în acele timpuri cereau un mare curaj, cuvinte ce puteau costa viaţa!

Citirii documentului i-a urmat Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918, unde cei 1228 de delegaţi aleşi ai românilor „din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească” au votat Rezoluţia Unirii. După acest eveniment istoric, Alexandru Vaida-Voevod devine membru al Consiliului Dirigent, pentru a pregăti unificarea administrativă cu Vechiul Regat şi s-a numărat între cei patru delegaţi ardeleni care au adus regelui Ferdinand I Rezoluţia Unirii pentru a fi ratificată.

În noua Românie, întregită, Alexandru Vaida-Voevod va juca un rol extrem de important, ocupând funcţii înalte în stat, inclusiv cea de prim-ministru, reformând principalele instituţii ale statului. După aproape un secol şi jumătate de la naşterea sa, Alexandru Vaida-Voevod rămâne un exemplu de demnitate, tărie de caracter şi patriotism pentru toţi românii!

Astăzi, noi avem o datorie la fel de importantă, deoarece  suntem urmaşii apărători ai idealului de unitate şi de mândrie romanească. Bunăstarea , pacea, integritatea

La mulţi ani, România în Anul Centenarului! La mulţi ani, dragi români, de Ziua Națională!”, transmite Cornel Itu, Deputat PSD Colegiul nr. 6 Dej, Circumscripția 13 – Cluj.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER