Conectează-te cu noi

Politic

Cornel Itu despre plafonarea dobânzilor, zilele libere pentru părinți și respingerea pretențiilor UDMR

Publicat acum

pe

Deputatul dejean Cornel Itu a transmis un comunicat de presă referitor la plafonarea dobânzilor, zilele libere acordate părinților și respingerea pretențiilor UDMR.

”În ședința de vot final a Camerei Deputaților, care a avut loc miercuri, 6 mai, am votat pentru adoptarea unor noi legi care protejează românii de provocările economice și sociale pe care epidemia de coronavirus le accentuează sau le creează. Astfel, a fost adoptată o importantă lege anti-cămătărie, adică Legea împotriva dobânzilor excesive.

Noua lege se aplică inclusiv creditelor în derulare și prevede că pentru creditele ipotecare, DAE nu poate fi mai mare decât dobânda de referință a BNR +2%. De asemenea, pentru creditele de consum, DAE nu va depăși dobanda de referință a BNR +15%. În ceea ce privește creditele se consum mai mici de 15.000 lei, suma totală de rambursat nu va putea depăși dublul sumei împrumutate. Prin acest act normativ se blochează practicarea de dobânzi excesive, măsura de a le plafona fiind practicată deja în multe state UE.

Un alt proiect cu efecte importante pentru cetățeni este cel prin care părinţii îşi pot lua zile libere plătite de angajator pentru supravegherea copiilor şi în perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la încheierea anului şcolar. Potrivit legii, se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu. Potrivit unui amendament, “prin excepţie, în anul 2020, aceste prevederi se aplică şi pe perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la încheierea anului şcolar”. Un alt amendament arată că prevederile legii se prelungesc până la ridicarea tuturor restricţiilor impuse de epidemia cu COVID-19. De asemenea, pot beneficia de aceste prevederi părinţii care au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ, sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani (faţă de 18 ani, cum era prevăzut iniţial), înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ.

Tot în ședința de miercuri am respins proiectul de lege privind Codul administrativ, în care era prevăzută şi obligativitatea oficializării limbilor minorităţilor naţionale în administraţia publică locală în anumite situaţii, proiect iniţiat de UDMR, și exploatat în mod populist de președintele Iohannis ca atac la adresa PSD. După cum se poate vedea, și acest proiect anticonstituțional, care atenta la integritatea României, a fost respins de social-democrați în Camera decizională”, a declarat Cornel Itu – deputat PSD Circumscripţia 13 – Cluj.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER