Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Cpt. Octavian Moise, între armă și stetoscop, pe frontul din Afganistan – FOTO

Publicat acum

pe

Afganistan medic (14)

„… Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră;
… Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea şi pacient consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială;
… ” – Jurământul lui Hipocrate

Pătrunşi în permanenţă de cele două angajamente, jurământul militar şi jurământul lui Hipocrate, de aproape şase luni îşi desfăşoară activitatea în teatrul de operaţii din Afganistan în cadrul Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei „Dragonii Transilvani” militarii care au ca misiune asigurarea asistenţei medicale pentru dejeni. Fie că sunt încadraţi la nivelul plutoanelor ce ies in aria de operaţii sau lucrează la punctul medical, de la sanitari până la medicul batalionului, fiecare a pus umărul la menţinerea stării de sănătate a Dragonilor pe timpul misiunii.

Căpitanul Octavian Moise este medicul Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei. De mic şi-a dorit să devină medic, a ales medicina militară şi nu regretă deloc că a ales această latură a medicinei.

Pentru mine este prima misiune. Este o experienţă deosebită pe care nu o poţi trăi şi nu poate fi acumulată în altă parte decât într-un teatru de operaţii. În familie au fost mici semne de întrebare pentru venirea mea aici, dar au înţeles că îmi doresc să fac acest lucru şi am parte de sprijinul lor total”, spune doctorul Moise.

În teatrul de operaţii nu există alte cabinete sau farmacii unde militarii să se poată adresa, aşadar punctul medical al unităţii este locul unde 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână au fost tratate de la dureri, bătături sau alte afecţiuni simple până la intervenţii mai complicate. Există totuşi un sprijin, Spitalul american ROL 3 din incinta Bazei Aeriene Kandahar, locul unde au ajuns să fie tratate cazurile mai grave care nu au găsit rezolvare la nivelul punctului medical. Tot aici sunt aduşi militarii români răniţi în acţiunile de luptă din aria de responsabilitate. Nivelul de dotare al acestui spital precum şi specialiştii de aici au făcut nu de puţine ori adevărate minuni pentru militarii români.

Asistenţa medicală aici este împărţită în două ramuri. Este vorba despre asistenţa medicală de luptă şi asistenţa medicală curentă. Chiar dacă nu este de dorit, pe timpul msiunii noastre au existat incidente în care a fost necesară acordarea asistenţei medicale pe câmpul de luptă. Din fericire ele au fost gestionate bine, astfel că militarii noştri sunt într-o stare de sănătate bună, chiar unul dintre ei s-a întors în cadrul subunităţii şi şi-a continuat misiunea. Greul în câmpul de luptă este dus de către sanitarii de pluton. Este vorba despre personal militar cu pregătire medicală, care fac parte din componenţa subunităţii. Ei sunt pionii principali în acest domeniu. Au asupra lor pe perioada ieşirii în arie o trusă medicală cu dotări minime obligatorii şi sunt capabili să acorde asistenţa medicală primară adică primul ajutor şi stabilizarea militarilor răniţi până la evacuarea din câmpul de luptă, pe calea aerului cu ajutorul echipelor MEDEVAC. Ulterior după ajungerea în cadrul Spitalului militar ROL 3 de aici din Kandahar intrăm în atribuţii noi, personalul medical de la batalion şi bineînţeles personalul medical de la spital pentru a continua prin tratrament medical de specialitate. Aşa s-a întâmplat şi atunci când am avut răniţi, personalul de la spital a fost la înălţime şi nivelul ridicat al dotărilor tehnice au făcut ca recuperarea oamenilor noştri să fie foarte rapidă” susţine medicul batalionului.

Având în vedere complexitatea activităţii şi mai ales provocările pe care ştiau că urmează să le întâlnească în teatrul de operaţii, personalul medical s-a pregătit intens şi la sosirea aici, dar şi în ţară, unul din primele cursuri urmate în cadrul pregătirii fiind cel de Combat Medics urmat de toţi sanitarii de la nivelul subunităţilor şi altul de CLS(Combat Lifesaver) la care au participat militari din cadrul plutoanelor.

Situaţia nu a impus intervenţia de multe ori pentru acordarea asistenţei medicale pe câmpul de luptă pentru militarii noştri, însă, frecvent aceşti sanitari au fost solicitaţi de partenerii militari afgani sau chiar de locuitorii satelor în care desfăşurau misiuni, pentru tratarea unor afecţiuni. Şi de fiecare dată şi-au îndeplinit datoria cât mai bine cu putinţă.

Pentru mine personal şi pentru oamenii de aici în ceea ce priveşte pacienţii există un singur standard de tratament „toţi pacienţii sunt egali”. Indiferent de grad sau orice alt criteriu, încerc să dau totul pentru acordarea sprijinului necesar” concluzionează medicul Octavian Moise.

 

Detalii – https://dej24.ro/cpt-octavian-moise-intre-arma-si-stetoscop-pe-frontul-din-afganistan-foto

Posted by Dej24.ro on Friday, 12 February 2016

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER