Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Cum a adus o tânără de lângă Dej broderia de pe costumul popular pe papioane – FOTO

Publicat acum

pe

Papioane Dej Anca Boldor Caseiu (3)

O tânără de 29 de ani de lângă Dej a dus motivele tradiţionale din întreaga ţară tocmai pe papioane. Acestea au şi mesaje „inspirate” tot din graiul ardelenesc, precum „fecior fain” sau „bărbat bine”, potrivit Adevărul.

Ce-aţi zice de o ţinută casual inspirată din tradiţii? Acest lucru este tot mai posibil în ultimii ani, mulţi designeri îndreptându-se spre tradiţii, pe care le includ în creaţiile lor. Astfel au apărut rochii casual cu motive tradiţionale, pantofi cu „năframa” bunicii pe ele şi gentuţe inspirtate din covoarele ţărăneşti.

Anca Boldor, o tânără de 29 de ani din Dej, nu i-a uitat nici pe domni şi le propune papioane din pânză, cu motive tradiţionale. Parte din ele au motive tradiţionale din întreaga ţară, iar parte conţin mesaje inspirate din graiul ardelenesc, precum „fecior fain” sau „bărbat bine”. Ideea mesajelor a venit tocmai de la un cântăreţ de muzică populară.

Am fost la un curs de cusut tradiţional, în urmă cu trei ani, la Cluj. Iniţial am făcut papioane croşetate, după care m-am gândit să încerc şi cu unele cusute cu motive tradiţonale. Sunt în vogă motivele tradiţionale, aşa că feedback-ul a fost şi el pozitiv”, precizează Anca Boldor. Aceasta spune că cei care vor să înveţe broderie tradiţională se pot folosi şi de tutorialele de pe Internet, nefiind nevoie de un curs special. Până în acest moment, tânăra a realizat peste 20 de modele diferite de papioane şi nu vrea să se oprească aici.

Cele mai multe sunt albe, tânăra preferând să folosească pânză care să-i permită şi broderia, dar şi imprimarea. „Am avut şi comenzi mai speciale. Una chiar a presupus mesaje deocheate şi foarte intime”, povesteşte cu amuzament dejeanca. Tânăra nu s-a oprit la papioane, experimentând şi cu cravate şi cerceii. Accesoriile sunt imprimate cu motive tradiţionale, cusute sau conţin mesaje. Artista comercializează ineditele accesorii pe reţeaua de socializarea Facebook sau la târguri de profil.

Anca Boldor trăieşte pentru tradiţii şi munceşte pentru tradiţii. Accesoriile sunt doar un hobby pentru tânăra din Dej, a cărei activitate se învârte, însă tot în jurul tradiţiilor. Aceasta este agent de turism şi lucrează la centrul de informare turistică din comuna Căşeiu. Dejeanca mărturiseşte că este fascinată de hainele tradiţionale şi motivele populare şi chiar colecţionează diverse obiecte vechi. Aceasta are şi o colecţie destul de bogată de cămăşi tradiţionale.

Sursa – adevărul.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER