Social-Cultură
Cum motivează IȘJ Cluj desființarea clasei de la LAPI Dej și ce s-a luat în calcul
Publicat acum
4 anipe
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj a reacționat la articolul Dej24.ro intitulat ”Se desființează o clasă de la LAPI Dej. Părinții nemulțumiți au semnat o petiție. Numeroși elevi sunt afectați”.
În urmă cu câteva zile, Dej24.ro scria că peste 100 de părinți care au copii în clasa a VIII-a au semnat o petiție prin care își exprimă nemulțumirea față de decizia desființării unei clase de a IX-a de la Liceul Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” Dej, mai precis cea de Științe ale Naturii (biologie-chimie).
După publicarea articolului nostru, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj a revenit cu noi explicații privind desființarea clasei de la LAPI Dej. Redăm integral poziția inspectorului școlar general, Marinela Marc:
”1. Proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022 a fost fundamentat în conformitate cu Metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat pentru anul școlar 2021-2022, aprobată prin O.M.E.C. nr. 5599/21.09.2020, completat cu O.M.E.C. nr. 31643/21.01.2021 și ca urmare a analizării propunerilor venite de la unitățile de învățământ preuniversitar din județul Cluj, a solicitărilor agenților economici pentru clasele de învățământ tehnologic, profesional și dual, a promovabilității la examenul național de bacalaureat și a datelor rezultate din chestionarea opțiunilor elevilor din clasele a VIII-a privind continuarea studiilor, cercetare realizată de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Cluj. Ținând cont de toți acești indicatori, Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Cluj a aprobat pentru anul școlar 2021-2022, la clasa a IX-a, un număr de clase corespunzător numărului elevilor din clasa a VIII-a, pentru fiecare zonă a județului.
2. Comparativ cu datele demografice raportate la anul școlar anterior, sunt înscriși în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), în județul Cluj, cu 1000 de elevi mai puțin în actuala generație de elevi de clasa a VIII-a, ceea ce înseamnă că vor exista cu aproximativ 38 de clase de a IX-a mai puțin. În consecință, nu vorbim de ,,tăieri” de clase, ci de ,,alocări” de clase, în funcție de numărul absolvenților claselor a VIII-a.
3. Analiza efectuată în școlile din municipiul Dej și din comunele limitrofe, din care vin la licee în municipiul Dej elevi, a condus la concluzia că pentru anul școlar 2021-2022 numărul de clase alocate liceelor din municipiul Dej va fi cu 3 mai puține. Alocarea claselor către liceele din Dej s-a făcut în funcție de indicatorii menționați mai sus, iar nealocarea clasei de științe a fost decizia conducerii unității de învățământ preuniversitar a Liceului Teoretic Alexandru Papiu Ilarian Dej.
Avem convingerea că toți elevii claselor a VIII-a din zona Dej vor putea ocupa un loc în clasa a IX-a, fie în învățământul teoretic sau tehnologic, fie în învățământul profesional sau dual, în funcție de opțiunile și performanțele fiecăruia”, a transmis Marc.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în Dej și împrejurimi, nu uita să dai LIKE paginii de facebook Dej24.ro!