Conectează-te cu noi

Politic

Cum pregătim infrastructura viitorului cu bani europeni

Publicat acum

pe

loading...

România a eșuat până acum să cheltuiască eficient fondurile europene destinate infrastructurii mari. Cele mai eficiente proiecte au fost realizate de administrațiile locale, în timp ce proiectele derulate de Guvern s-au împotmolit, spune președintele PMP Cluj, senatorul Vasile Cristian Lungu, care este și candidat în alegerile pentru Parlamentul European.

„Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție bani, pe care Guvernul nu a știut cum să îi cheltuiască. Acum, reprezentanții coaliției PSD-ALDE-UDMR au lansat concursul tovărășesc de declarații referitoare la absorbția fondurilor europene. Însă nici dacă ar reuși să crească în mod considerabil gradul de absorbție nu am putea spune că e vorba de un succes, pentru că acești oameni nu au viziune. Nu putem construi drumuri sau autostrăzi ca în anii 1950, ci trebuie să gândim autostrăzile viitorului”, spune Vasile Cristian Lungu.

El afirmă că aceste proiecte de infrastructură trebuie gândite în așa fel încât să reprezinte cu adevărat un pas înainte. „Avem nevoie de viziune care să folosească noile tehnologii nepoluante în folosul oamenilor. La Cluj-Napoca, de exemplu, din 2020, dezvoltatorii imobiliari vor fi obligați să amenajeze și stații de încărcare pentru mașinile electrice. Nu este un capăt de lume, pentru că prețul pentru o stație pornește de la doar câteva sute de euro. Noi, atunci când construim autostrăzi, trebuie să amenajăm, pe lângă platformele pentru benzinării, și platforme pentru mașinile electrice, pentru că astfel îi sprijinim pe românii care își vor cumpăra astfel de mașini, dar vom crea și culoare pentru turiștii care vor veni în țara noastră cu astfel de automobile. Specialiștii estimează că, în curând, vor apărea primele mașini electrice noi de 6.000 de euro, iar acest mijloc de transport va deveni tot mai răspândit. În Germania, deja, inginerii proiectează primele autostrăzi electrice. La fel trebuie să facem și noi”, afirmă Vasile Cristian Lungu. Liderul PMP Cluj aduce în discuție și argumentul poluării: în Cluj-Napoca circulă zilnic 200.000 de mașini, iar două treimi dintre ele nu respectă standardele mediu ale Uniunii Europene. Dezvoltarea infrastructurii pentru mașini electrice și eventualele facilități fiscale acordate proprietarilor unor astfel de mașini i-ar putea determina de oameni să opteze pe viitor pentru astfel de mașini.

De asemenea, Vasile Cristian Lungu crede că deja trebuie proiectate drumuri și autostrăzi adaptate pentru mașinile fără șofer. „Aceste mașini sunt deja o realitate în Statele Unite ale Americii și, fie că vrem, fie că nu vrem, peste un deceniu vor fi o realitate și în România. Dacă luăm în calcul ritmul nesatisfăcător în care am construit până acum autostrăzile, probabil că atunci când vom putea circula pe autostradă de la Cluj la București vom putea merge cu aceste mașini fără șofer. Și atunci nu vrem să ne trezim că trebuie să investim din nou pentru a crea infrastructura necesară pentru aceste mașini. Mai bine să investim din timp o singură dată, mai ales că, acum, impactul financiar al acestor tipuri de infrastructuri este unul minim, ar crește prețul proiectului cu mai puțin de 1 la sută. Însă am avea drumuri pregătite pentru viitor, nu pentru trecut”, mai spune senatorul PMP. El a oferit și date strânse de asociațiile patronale ale producătorilor de mașini din Statele Unite ale Americii. În fiecare an, în medie, în Statele Unite ale Americii se produc 5,5 milioane de accidente rutiere pe an, iar 93 la sută dintre ele sunt provocate din culpa oamenilor. Acest argument este unul puternic în favoarea mașinilor fără șofer, spun experții americani. Deja, în Statele Unite ale Americii au fost amenajate tronsoane întregi de drumuri pe care circulă astfel de mașini. Președintele PMP Cluj, Vasile Cristian Lungu, crede că aceste proiecte de viitor trebuie conectate cu alte proiecte, precum amenajarea de platforme logistice și conectarea proiectelor de infrastructură între ele. „Pentru că nu avem viziune, nici până acum nu am reușit să conectăm centura Vâlcele – Apahida cu nodul rutier de la Turda, unde se întâlnesc Autostrada Transilvania cu Autostrada Turda – Sebeș. Și nu vorbim decât de șapte kilometri. Acest mod de a gândi proiectele trebuie să dispară”, a spus senatorul Vasile Cristian Lungu.

„Suntem în Cluj, un oraș al inovării, cu peste 20.000 de specialiști în IT. Acești oameni lucrează cu Internet of Things, Machine Learning și Inteligența Artificială. Ei știu cel mai bine că lucrurile de care vorbim se întâmplă deja. Tehnologia ne transformă viețile, iar noi trebuie să folosim acest lucru în avantajul oamenilor. Autostrăzile și drumurile viitorului vor crea locuri de muncă în România, pentru că deja infrastructura electrică și de senzori de care vorbim poate și chiar este deja produsă pe platformele din Cluj-Napoca sau din Jucu”, a adăugat liderul PMP Cluj.

Politic

Calculele PSD pentru prezidenţiale: Două persoane din afara partidului sunt măsurate în sondaje

Publicat acum

pe

loading...

Sociologul Marius Pieleanu a declarat, la Antena 3, în emisiunea în care era prezent şi Eugen Teodorovici, că ministrul de Finanţe nu este pe lista scurtă a celor verificaţi în sondaje pentru prezidenţiabilul PSD, dar sunt două persoane din exteriorul formaţiunii, potrivit Mediafax.

Sociologul Marius Pieleanu a afirmat că două persoane din exteriorul PSD sunt măsurate în prezent.

Totodată, printre cei care sunt verificaţi în acest moment în PSD, se numără şi Liviu Pleşoianu, cel care şi-a anunţat de multă vreme intenţia de a fi prezidenţiabil. Totuşi, Eugen Teodorovici nu se află pe lista scurtă.

Prezent în emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3, Eugen Teodorovici a declarat că: „Sunt mai multe măsurători, cu mai multe case de sondare şi lista diferă de la caz la caz”.

Anterior, jurnalistul Mihai Gâdea, al cărui nume a fost vehiculat pentru prezidenţiabilul PSD, a spus că informaţiile sunt o manipulare şi nu a avut niciun fel de negocieri.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat că va avea trei propuneri pentru modificarea statutului PSD, care urmează să fie schimbat la Congresul extraordinar odată cu alegerea noii conduceri a partidului, pe 29 iunie.

„Spun de ani de zile PSD trebuie să fie acel partid care a înţeles foarte clar ce doreşte opinia publică. Trebuie să venim şi cu o dovadă clară. Cum este cea cu statutul. Eu o să am trei propuneri de modificare a statului, modificări de fond”, a declarat Eugen Teodorovici, marţi seară, la Antena 3.

Social-democratul a vorbit şi despre Paul Stănescu, care a demisionat recent din funcţia de preşedinte interimar al PSD.

„O remarcă vizavi de Paul Stănescu. Eu pot să vă spun foarte clar, eu în ultima prioadă m-am implicat în interiorul partidului. Dânsul este un om de partid. Şi azi am vorbit cu domnia sa, nu e vorba de niciun fel de rupere internă. Că sunt discuţii e foarte bine”, a afirmat Teodorovici.

Anterior, Eugen Teodorovici declara, marţi, la Guvern, întrebat dacă vizează un candidatură pentru funcţia de preşedinte al PSD, că „ia în calcul absolut orice”.

Social-democraţii vor avea un Congres extraordinar pentru alegerea conducerii partidului şi pentru schimbarea statutului în sensul revenirii la alegerea preşedintelui PSD prin delegaţi.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va candida la şefia PSD.

Paul Stănescu a demisionat în ultimul CEx al PSD din funcţia de preşedinte executiv interimar, invocând motive personale. Stănescu a fost unul dintre cei social-democraţi, alături de Gabriela Firea şi Marcel Ciolacu care au votat împotriva organizării Congresului in 29 iunie.

Continuă să citești

Politic

Cornel Itu: ”Am votat pentru adoptarea unui act normativ care vine în sprijinul medicilor veterinari”

Publicat acum

pe

loading...

Deputatul dejean Cornel Itu a anunțat că a votat pentru adoptarea unui act normativ care vine în sprijinul medicilor veterinari.

”Am votat miercuri, 5 iunie, pentru adoptarea unui act normativ care vine în sprijinul medicilor veterinari, a căror activitate este esențială pentru zootehnia românească și pentru buna supraveghere din punct de vedere epidemiologic a fermelor.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi pentru modificarea unor acte normative, adoptată cu o largă majoritate, instituie obligaţia direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de a încheia contracte de concesiune pe o durată de 5 ani, cu medicii veterinari organizaţi în condiţiile legii.

De asemenea, legea prevede că medicii veterinari, beneficiari ai acestor contracte, inclusiv cei care au semnat contracte de concesiune/prestări servicii anterior intrării în vigoare a actului normativ, care asigură un program zilnic de opt ore cu excepția zilelor de sîmbătă și duminică și a sărbătorilor legale,  primesc lunar pentru fiecare contract, suma de 10.000 lei din bugetul Autorităţii, pentru transportul probelor, ridicarea produselor și tipizatelor necesare, instruirea și  formarea profesională aferentă activităţilor contractate, consilierea proprietarilor de animale în vederea comunicării informaţiilor privind lanţul alimentar, bunăstarea și condițiile de biosecuritate, efectuarea catagrafiei animalelor în situaţii de urgență, precum și pentru  inspecția și certificarea animalelor destinate sacrificării.

Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, vor modifica după caz, fiecare contract încheiat, prin arondarea teritoriilor administrative ale comunelor şi oraşelor identificate în baza codului Sistemului Informatic al Registrului Unităților Teritorial – Administrative care cuprind exploataţii nonprofesionale pe o rază de 30 km, astfel încât să existe un număr minim de animale ce atinge 300 de Unități Vită Mare. Legea mai prevede că medicii veterinari pot încheia maximum 2 contracte de, indiferent de numărul unităţilor pe care le dețin sau în care sunt asociați și în care se desfăşoară activităţi de asistență medical-veterinară, cu excepția universităților care deţin facultăţi de profil.

Consider că prin această lege se oferă un ajutor necesar pentru veterinari, știut fiind faptul că Guvernul PSD a venit deja în sprijinul profesioniștilor de medicină umană, prin majorări consistente de salarii. Rolul fiecărui medic, inclusiv al celor veterinari, este important pentru România!”, transmite Cornel Itu – deputat PSD Circumscripţia 13 – Cluj.

Continuă să citești

Politic

Vot anticipat sau prin corespondență încă de la alegerile prezidențiale? Anunțul AEP

Publicat acum

pe

loading...

La alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an, românii ar putea vota şi prin corespondenţă sau anticipat, pe parcursul a 7 zile. Autoritatea Electorală Permanentă va prezenta săptămâna viitoare Guvernului un proiect de OUG privind aceste schimbări, a anunţat preşedintele AEP.

Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică a declarat pentru Mediafax că pe lângă votul prin corespondenţă şi votul anticipat, se are în vedere şi simplificarea procedurilor la secţiile de vot din străinătate.

„Pregătim un vot anticipat pe parcursul a şapte zile la misiuni diplomatice şi oficii consulare, vorbim de un vot prin corespondenţă care poate fi aplicat prin modificarea Legii 288, Legea votului prin corespondenţă, cât şi simplificarea procedurii la secţia de votare din străinătate, prin sistemul de semnătură electronică, astfel încât să nu mai fie nevoie ca fiecare rubrică să fie completată de mână şi cetăţeanul să semneze ulterior, semnând printr-un dispozitiv electronic”, a spus Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Acesta a precizat că modificările ar urma să intre în vigoare înainte de alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului.

„Suntem în lucru cu un proiect de ordonanţă de urgenţă şi sperăm noi săptămâna viitoare să avem un text final ca să putem să-l promovăm Guvernului şi să fie adoptat cât mai rapid, pentru a putea avea aceste măsuri la alegerile prezidenţiale”, a declarat Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Declaraţiile preşedintelui AEP au fost făcute la Conferinţa internaţională „Participarea electorală şi educaţia pentru democraţie”, care are loc în aceste zile la Sinaia. La eveniment participă peste o sută de experţi şi oficiali electorali, reprezentând 35 de ţări de pe toate continentele.

Scopul evenimentului este, potrivit preşedintelui AEP, de a învăţa din experienţa altor ţări, în vederea creşterii prezenţei la vot în România.

„Este o scădere a prezenţei la vot şi, din păcate, în trecut lucrurile nu au fost făcute în sensul în care să creştem această prezenţă. (…) În primul rând, din cauza dezinformării. Dacă un om este informat în mod corect cu ce se întâmplă pe timpul pregătirii alegerilor şi pe timpul procesului electoral, omul va avea încredere că ceea ce votează se şi numără la finalul procesului electoral. Ori, fiind dezinformaţi de-a lungul timpului că oricum te duci la vot şi votează altul pentru tine, lucrurile au dus la scăderea prezenţei la vot”, a mai spus Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare