Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Dej, 2019… Val de reacții pe Facebook, după opinia unui elev al CNAMD

Publicat acum

pe

loading...

Opinia unui elev al CNAM Dej despre cum a ales instituția de învățământ să sărbătorească centenarul a atras numeroase reacții pe rețele de socializare.

În urmă cu două zile, printr-o postare pe Facebook, P.B., președintele Consiliului Școlar al Elevilor Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” Dej s-a declarat nemulțumit de mai multe aspecte referitoare la sărbătorirea centenarului instituției de învățământ. De menționat că postarea a reprezentat opinia sa, nu a CȘE.

”7-8 octombrie : CNAM se pregătește pentru centenar. Se dorește achiziționarea a sute de tricouri cu logo-ul colegiului. Costul tricourilor este suportat de elevi, bineințeles. Nimeni nu a fost obligat să le cumpere, ca să fim sinceri. Totuși, felul în care a fost prezentată situația pentru majoritatea colectivului a implicat, practic, achiziționarea acestora ca o necesitate, un lucru mandatoriu pentru fiecare. Să ignorăm faptul că după genul acesta de *sugestii* din partea conducerii ne-am zugrăvit clasa acum ceva timp. Să ne axăm mai bine pe faptul că am ajuns să cumpăram SUTE de tricouri care realmente, vor fi purtate pentru 3 zile, totul la o distanță minusculă de sărbătorirea reciclării și a unui stil de viață cât mai rezervat față de natură (apoi normal, sărbătorim și noi ceva ca să se vadă bine la presă)

9 octombrie : Un cerc minuscul format din personajele cele mai importante din școală se adună în curte. Restul elevilor împreună cu alte cadre didactice, însumând câteva sute de oameni, rămân mai în spate. Stăm afară în frig o oră și 20 de minute fără posibilitatea de a ne reîntoarce în clădire, decât pentru urgențe. Poarta de ieșire împreună cu ușile de intrare în școală sunt păzite (vă dați seama ce bine o ducem când ne trebuie paznici la uși, ca nu cumva să plece oamenii înauntru și să nu aibă public domnu’ inspector când vorbește). Ni se spune să ne uităm frumos la autorități cum iși susțin discursurile, să nu facem gălăgie, în timp ce abia putem vedea ce se întâmplă în fața noastră oricum.

11 octombrie : Parada elevilor CNAM se încheie iar restul deșeurilor abia încap în coșurile de gunoi de lângă incinta liceului. E frumos să sărbătorim tradiția și evoluția colegiului nostru. Multe lucruri merg spre bine iar calitatea educației este în creștere față de acum 100 de ani. Totuși, forțarea indirectă a colectivului în niște manifestări arhaice și care mai mult sunt făcute pentru imagine, nu reprezintă Romania din anul 2019 (sau cel puțin nu ar trebui).

Azi sărbătorim ziua verde, mâine cumpărăm sute de tricouri realmente de unică folosință și ne umplem tomberoanele până la refuz, până gunoiul ajunge să cadă pe jos. Azi sărbătorim educația, mâine ne ținem elevii cu forța din timpul orelor de curs, afară în frig pentru peste 90 de minute, ca să se uite de la cea mai mare distanță posibilă ,la ce diplome primește direcțiunea. Azi sărbătorim Romania modernă, mâine?

P.S Postarea de aici nu e un atac personal pentru nimeni. Direcțiunea și corpul didactic se sacrifică de multe ori pentru CNAM și pentru binele elevilor. Textul reprezintă opinia mea scrisă cu caracter constructiv pentru viitoarele generații”, a scris elevul.

Postarea sa a atras sute de reacții. Dacă unele persoane au ales să laude curajul său de a dezvălui astfel de aspecte și să îl felicite, alți elevi sau foști elevi s-au poziționat la polul opus și l-au pus la zid pentru opinia sa.

”Draga Presedinte al Consiliului Elevilor CNAMD,
Poate nu este cazul să vorbesc, dar din inactivitatea consiliului reies multe frustrări pe care se pare ca trebuie sa le afișăm pe profilurile de facebook deoarece unii dintre noi nu avem nici capacitatea, nici curajul sa le spunem in viata reala.
Un adevărat lider ar trebui să știe să aplaneze conflictele din cadrul instituției pe care o reprezintă, nu sa denigreze imaginea acesteia pe rețelele de socializare.
Stim cu totii ca trăim intr-o tara in care desi pe hârtie avem un învățământ gratuit, acest lucru este departe de a fi adevarat și toti asteptam, din păcate, ca cineva sa faca o schimbare.
Intr-adevar, unele evenimente întâmplate nu sunt reprezentative pentru o instituție ca aceea din care facem parte ( nu e normal sa nu fi lăsat să intri în școală, fiind obligat să stai în curte sa aplauzi la comanda ), însă, cum știm toți cei care luam frecvent parte în ședințele din consiliu, problema comunicării între profesori, direcțiune și elev e departe de a fi rezolvată tocmai pentru ca nu mai știm să discutăm rațional, ni se pare ca avem mai multe drepturi decat avem de fapt si lăsăm la o parte bunul simț. Nu sunt adepta ,,comunismului”, dar nici cealaltă extremă nu mi se pare favorabilă nici pentru noi, nici pentru cadrele didactice. Nu cred ca postarea aceasta, urmare a propagandei conform căreia școala ,,fura” banii strânși de elevi, ți se cuvine, datorită funcției pe care o detii și, ce mi se pare si mai ciudat este că ti-ai exprimat deschis dorința de a rămâne președintele consiliului școlii pe care o critici.
Sunt elevă ca si tine, vad erorile din cadrul sistemului, am crescut cu ele, si am invatat ca nici noi, nici profesorii nu suntem câștigători in aceasta lupta. Realizarea cantinei mi se pare cea mai buna inițiativă luata in ultimii ani la liceul nostru, un pas inainte spre modernizarea școlii și o apropiere de modelul american de învățământ. Si noi, ca și consiliu al elevilor, nu am fost in stare sa donam o sumă de bani spre realizarea acestui proiect fara sa cerem explicații. Stiu ca la anul nu mai esti aici si nu iti mai pasa, dar generațiile care urmează nu sunt datoare să sufere pierderea cantinei doar pentru ca elevii de a 12-a nu sunt de acord.
Istoria ne arată că schimbarea se poate realiza prin unire si prin munca in echipa. De aceea mi se pare jenant ca intr-o școală să se promită cornuri ciocolată unor copii de a cincea in schimbul unor voturi.
Sper ca iti dai seama, ca intr-un colectiv ne supunem majorității, sau nu esti de acord cu democrația?
Ar trebui să fim bucuroși că avem o școală administrată de oameni care chiar se străduiesc să ne înțeleagă și să ne facă să ne simțim importanti. Nu am vazut pe nimeni sa se plângă astazi la parada ca vrea sa plece, si cine a vrut să plece a plecat. Si totusi, am rămas 600 de elevi cu mici, cu mari sa strigăm la un ison: ,, CNAMD, de 100 e”. Ca președinte ar trebui să fii primul care ia initiative spre modernizarea si promovarea scolii noastre. Dar din păcate, se întâmpla chiar contrariul, respingi orice inițiativă deoarece te-ai angajat intr-o lupta fara sens împotriva școlii, sau a doamnei director? ( cred ca nici tu nu stii exact împotriva cui…) Nu te-a obligat nimeni sa iti iei tricou, stiu asta pentru ca m-am ocupat de achiziționarea acestora si de alte activitati din cadrul școlii.
Știu că funcția de președinte al consiliului sună tentant, iti oferă o anume ținută, însă un președinte trebuie să fie un model de stabilitate și să aibă capacitatea sa isi expună părerile, nu doar din spatele unui ecran. Stiu ca o sa spui ca sunt ,,apărătoarea profesorilor” pentru ca am ales sa dau un răspuns postarii tale, dar tin sa amintesc multitudinea de conflicte pe care am fost nevoită să le aplanez tocmai pentru ca vocea elevilor sa fie auzită.
Nu as fi avut niciodată curajul de a aduce atacuri la adresa școlii pe facebook (chiar dacă spui ca nu sunt atacuri, nu inseamna ca te-ai lepădat de vina) pentru ca stiu ca si eu am facut destule greseli in cadrul acestei instituții si inițiativele mele de implicare au devenit subiect de bârfă în cadrul consiliului restrâns. Dar pot sa iti promit ca ideea pe care am transmis-o în această postare pot sa o spun demn si tare si in viata reală.
Nu era nevoie sa patezi vizita oaspeților noștri din Republica Moldova cu aceste cuvinte. Dacă nu îți plac activitățile organizate de școală, vino cu idei noi, pentru ca in loc sa stam sa dam vina pe altii am putea sa realizam ceva de durata.
Dacă știi că nu ai facut nicio greșeală, continuă să arunci cu vorbe in instituția care spui ca greșește față de elevi. Dar nu cred ca este cazul….
Apelează la rațional! Numai bine! 😊 ”
, a fost reacția unei eleve.

Dej, 2019…

*În România, libertatea de exprimare este reglementată de Constituţie. Fiecare cetăţean trebuie să cunoască faptul că libertatea de exprimare constituie un drept inviolabil al oricărei persoane, garantat de Legea Fundamentală şi prevăzut de documentele-cadru internaţionale. În baza acestui drept, fiecare persoană îşi poate exprima opiniile, ideile şi credinţele şi le poate transmite, prin diverse mijloace, în mediul public ori privat

Social-Cultură

Concert de muzică clasică la Centrul Cultural „Arta” din Dej!

Publicat acum

pe

loading...

Primăria Municipiului Dej în colaborare cu Asociația „Ambitus” Egyesület din Cluj-Napoca organizează concertul de muzică clasică intitulat ,,Muzica, pod peste culturi”.

Evenimentul va avea loc în data de 21 noiembrie 2019, ora 18:00, la Centrul Cultural ARTA, iar intrarea este liberă.

Protagoniștii evenimentului sunt frații Oláh Boglárka (pian) și Oláh Mátyás (violoncel) care vor interpreta lucrări camerale din creația compozitorilor George Enescu, Claude Debussy și Kodály Zoltán.

Evenimentul se desfășoară în cadrul unui proiect finanțat de Consiliul Județean Cluj, în baza Legii 350 din anul 2005, privind finanțarea nerambursabilă a activităților culturale.

Cei trei compozitori- George Enescu, Claude Debussy și Kodály Zoltán- sunt trei personalități aparte provenind din trei națiuni diferite: un român, un francez și un maghiar. Care a fost legătura dintre ei? Care sunt aspectele care îi leagă pe muzicienii Oláh Boglárka și Oláh Mátyás de muzica acestor compozitori ? Sunt întrebări al căror răspuns îl veți afla participând la concertul organizat la Centrul Cultural Arta. Printre elementele de legătură între trecut și prezent se evidențiază: ,,setea pentru valori adevărate; căutarea sensului vieții, al culturii și al muzicii”, așa cum au declarat cei doi muzicieni.

Debussy, Enescu și Kodály sunt compozitori ai două generații. Ultimii doi sunt din aceeași generație, iar primul, Claude Debussy i-a influențat pe ambii în formarea lor profesională. Debussy creează propriul său limbaj muzical, inspirându-se din lumea claveciniștilor francezi, epoca glorioasă a artei franceze. Enescu și Kodály se bucură deja de o libertate bine stabilită de precursorul lor, iar după modelul geniului francez, cei doi compozitori s-au întors la rădăcinile muzicii populare, care era deja pe cale de dispariție, în primele decenii ale secolului trecut. Diversitatea celor trei obține astfel un punct comun, care reprezintă o forță unică în muzica secolului XX.

Cei doi muzicieni Oláh Boglárka și Oláh Mátyás sunt absolvenți ai Academiei de muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, având o activitate muzicală bogată, participând la concursuri naționale și cursuri de măiestrie cu artiști de renume internațional. Cei doi concertează frecvent împreună în formații de muzică de cameră dar și în duet. Repertoriul lor cuprinde piese de la muzică barocă până la muzica secolului 20 (Bach, Beethoven, Liszt, Rachmaninov, Fauré, Paganini, Popper, Mussorgsky, Bartók, Gárdonyi, Enescu, Kodály). În ultimii ani au cântat în aproximativ 70 de concerte la Cluj-Napoca, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Mureș, Oradea, Budapesta, Otterlo (Olanda), iar joi, 21 noiembrie 2019 vor concerta și în municipiul Dej.

Continuă să citești

Social-Cultură

Ziua Veteranilor, marcată la mormântul maiorului (pm) Iuliu-Vasile Unguraș din Dej – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Militarii din Garnizoana Dej au marcat luni, 11 noiembrie, „Ziua Veteranilor”, în Cimitirul Mulatău, la mormântul maiorului post-mortem Iuliu-Vasile Unguraș.

În Garnizoana Dej, manifestările dedicate acestei sărbători au avut loc la mormântul maiorului post-mortem Unguraș Iuliu-Vasile, din Cimitirul Mulatău. Acolo s-a desfășurat un ceremonial militar-religios (Te-Deum), iar apoi s-au depus coroane și jerbe de flori. La eveniment au participat numeroase cadre militare, reprezentanți ai mai multor instituții din municipiu, dar și rude ale eroului Iuliu-Vasile Unguraș.

Iuliu-Vasile Unguraș s-a născut pe data 27 ianuarie 1977, în municipiul Dej. Acesta a absolvit Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu în anul 2001 și a fost încadrat la Batalionul 265 Poliţie Militară pe funcţia de comandant pluton. În Afganistan acţiona alături de colegii din cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal. Vasile Unguraș se afla la a doua misiune într-un teatru de operaţii, prima misiune fiind în Irak, în anul 2006.

În vârstă de 32 de ani, Maiorul (pm) Vasile Iuliu Unguraş a căzut la datorie în Afganistan, pe data de 7 aprilie 2009. Acesta conducea o misiune de patrulare formată din patru autovehicule, din cadrul Batalionului 2 Manevră, pe autostrada A1, Kandahar – Kabul. La 20 km nord-est de Qalat, unul din autovehicule a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma exploziei, ofiţerul şi-a pierdut viaţa, iar alţi patru militari au fost răniţi. Maiorul (pm) Iuliu-Vasile Unguraş a lăsat în urmă o soție și două fetițe gemene, Iuliana şi Doina, în vârstă de doi ani la acea dată.

Pentru curajul, devotamentul şi respectarea jurământului de a-şi apăra ţara cu preţul vieţii, eroul născut în Dej a fost avansat de către Ministrul Apărării Naţionale la gradul de maior post-mortem şi a fost decorat de către preşedintele României cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Pentru servicii excepţionale în calitate de comandant al plutonului din batalionul românesc, în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate din Afganistan (ISAF), Guvernul SUA l-a decorat post-mortem pe Iuliu-Vasile Unguraş cu „US Bronze Star Medal”.

Conform Legii 150/2014, în data de 11 Noiembrie s-a instituit „Ziua Veteranilor” pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și familiilor acestora.

Continuă să citești

Social-Cultură

Expoziție dedicată căderii comunismului la Dej! Dejenii pot contribui cu exponate

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la căderea comunismului în România, eveniment ce a avut punctul culminant în Revoluția Română din Decembrie 1989. Acest moment a fost unul de cotitură pentru istoria noastră, dar și pentru municipiul Dej fiindcă mulți dintre locuitorii urbei au participat la instaurarea democrației și îndepărtarea unui regim de regretată amintire.

În acest context, Primăria Municipiului Dej prin Muzeul Municipal Dej, în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară Cluj-Napoca și Arhivele Naționale Cluj, anunță intenția de a realiza o expoziție tematică în care să fie expuse materiale foto, audio, video, înscrisuri sau alte materiale din toate etapele regimului comunist până la și incluzând Revoluția din 1989.

Prin această expoziție se va construi un fond documentar local prin care publicul dejean și nu numai, va intra în contact cu evenimente din istoria recentă, evenimente ce sunt și astăzi motive de dispută socială, istorică și politică.

În sprijinul acestui proiect, cetățenii Municipiul Dej care dețin astfel de materiale privind regimul comunist (instaurarea, evoluția și căderea acestuia) sunt invitați să le doneze sau să le transmită în custodie temporară Muzeului Municipal Dej. Toate obiectele vor fi preluate în cadrul Muzeului Municipal până la data de 30 noiembrie 2019.

Cei care doresc să facă parte din această inițiativă importantă pentru istoria Municipiul Dej și a României, pot contacta reprezentanții Muzeului Municipal Dej:

Șef Serviciu Cultură, Constantin Albinetz – tel: 0728210508

Muzeul Municipal Dej – tel: 0264212525 (în fiecare săptămână, de marți până sâmbătă)

Rus Ovidiu – tel: 0743326048; email russ.ovidiu@gmail.com

Vă mulțumim!

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare