Conectează-te cu noi

Politic

Dej – ISTORIA ALEGERILOR PARLAMENTARE din 2012, prezentată de Dej24.ro

Publicat acum

pe

alegeri locale

A mai rămas doar o zi până la alegerile parlamentare din acest an. Mâine, locuitorii din Dej și din toată țara vor merge la urne pentru a își exprima opțiunile. Dej24.ro vă prezintă astăzi cum s-a desfășurat scrutinul din 9 decembrie 2012 în municipiul nostru și în comunele limitrofe.

În urmă cu patru ani, în Colegiul 6 Dej, Cornel Itu (USL), Mihaela Suciu (ARD), Stefan-Rudolf Szasz (UDMR), Petre Gîdar (PPDD) și Nicolae Hitian (PRM) erau cei cinci candidați la Camera Deputaților. De cealaltă parte, pentru Senat (Colegiul 3 Dej – Gherla – Câmpia Turzii) în cursă erau înscriși Marius Nicoară (USL), Ramon Moldoveanu (ARD), Zoltan-Laszlo Lorinczi (UDMR), Levente-Ladislau Bitay (PPMT), Iulia Ianchiș-Ghețe (PPDD) și Ion Pavel Danciu (PRM).

În decembrie 2012, la nivelul municipiului Dej, 33.491 persoane aveau drept vot în cele 26 secții. Dej24.ro vă prezintă astăzi filmul tuturor evenimentelor petrecute la scrutinul din urmă cu patru ani.

Ziua alegerilor a început cu un incident. ”La ora 05.45, s-a produs un accident rutier uşor pe raza localităţii Nireş, comuna Mica. Şoferul unei autoutilitare nu a adaptat viteza la condiţiile de deplasare, a derapat şi a acroşat un stâlp de pe marginea carosabilului. Cei patru pasageri au primi îngrijiri medicale la locul evenimentului, fără a fi necesar trasportul la spital. Persoanele aflate în autoutilitară sunt preşedinţi şi locţiitori de la Secţiile de votare din Batin şi Unguraş. Acest incident nu a afectat procesul electoral, cele două secţii de votare fiind deschise la ora 07.00, conform prevederilor legale”, anunțau la acea dată reprezentanții IPJ Cluj.

Primul candidat prezent la urne a fost Cornel Itu, pe atunci reprezentant USL. Acesta a votat la secția nr. 209 (APIA). ”Am votat pentru o schimbare reală, o schimbare ce va reda oamenilor demnitatea și speranța de mai bine”, declara Itu, candidatul USL pentru funcția de deputat în Colegiul 6 Dej. Tot la aceeași oră, Mihaela Suciu (ARD) s-a prezentat la o secție din Mica.

La ora 10, prezența la vot în Cluj era 3,05%, la nivel național procentul fiind ceva mai mare, 4,52%. La prânz, Gianina Modrea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Penitenciar Dej anunța că ”nu am avut persoane private de libertate care să îndeplinească condițiile necesare exercitării dreptului la vot și prin urmare nu au fost nici solicitări în acest sens”. Tot la prânz, puțin după ora 13, primarul Morar Costan vota și el la secția înființată la școala de pe Valea Codorului.

Prezența la vot a crescut în jurul orei 14, astfel că în Cluj au pus ștampila 14,86% dintre cei cu drept de vot (la nivel național – 20,56%). În ceea ce privește municipiul Dej, până la ora 14, au votat atunci 18,29% dintre alegătorii din mediul urban și 16,92% dintre cei din mediul rural. De altfel, locuitorii din Vad au fost cei mai „harnici” și s-au prezentat într-un număr destul de mare la secțiile de votare (29,26%). La polul opus se aflau alegătorii din Unguraș (10,77%).

”Am votat pentru o Românie unită, dreaptă și puternică. Am votat pentru siguranța cetățenilor și pentru bunăstarea și certitudinea zilei de mâine”, declara Vasile Sălătioan (consilier județean), după exprimarea votului.

Până la ora 18, prezența la vot pe Colegiul Dej era 35,14% (municipiul Dej – 33,17%, comune – 38,06%). Tot la aceeași oră, la nivel național procentul ajungea la 36,54% și se depășea prezența la parlamentarele din 2008.

Două ore mai târziu, la Dej prezența la vot înregistrată era 37,60%, iar pe comune 42,74%. Vadul ”se lăuda” cu 66,78%, Câțcău cu 57,22%, iar Mica și Bobâlna cu 44,82% prezență la vot.

La ora 21, la fel cum se va întâmpla și mâine, urnele s-au închis. Interesant este faptul că în jurul orei 22 se știa deja că Itu Cornel a obținut al doilea mandat de deputat.

A doua zi dimineața, pe 10 ianuarie 2012, la Dej era anunțată o prezență estimativă la vot: 37,6%. La prânz, USL Dej confirma că Itu a obținut un nou mandat, cu 59% dintre voturi. Tot această formațiune arăta că Mihaela Suciu (ARD) a fost preferată doar de 16% dintre alegători.

Ulterior, după numărarea tuturor voturilor, rezultatele s-au prezentat astfel: Cornel Itu (USL) – 59,44 % voturi 13.238, Mihaela Rodica Suciu (ARD) – 17,79% voturi 3963, Szasz Stefan Rudolf (UDMR) – 8,02% voturi 1787, Petre Gîdar (PPDD) – 10,58 % voturi 2357.

Conform numărătorii paralele a organizaţiei locale a social-democraţilor, în ceea ce priveşte Colegiul 3 Senat, în Dej, Marius Nicoară (USL) a obţinut 4906 voturi (62%), Ramon Moldoveanu (ARD) 1111 voturi (14%), Laszlo Lorinczi (UDMR) 737 voturi (9%), Ligiana Ianchiş-Gheţe (PPDD) 992 voturi (12%), Pavel Danciu (PRM) 157 voturi (2%) şi Ladislau Bitay (PPMT) 53 de voturi (1%).

În Dej, 12.793 dintre alegători și-au exercitat dreptul la vot (38,41%) la alegerile parlamentare din 2012.

Pe 11 decembrie 2012, Biroul Electoral Județean Cluj a dat publicității rezultatele finale de la alegerile parlamentare. Cei patru candidați care au obținut peste 50% din voturi și au primit automat un mandat au fost Elena Uioreanu – Colegiul 9 (USL), Radu Zlati – Colegiul 5 (USL), Cornel Itu – Colegiul 6 (USL), iar la Senat, Marius Nicoară, Colegiul 3, tot de la USL. Alianței România Dreaptă (ARD) i-au revenit Colegiile 1 și 2. De asemenea, UDMR și-a adjudecat Colegiul 10, iar PP-DD Colegiul 7.

Mâine, dejenii se vor prezenta din nou la urne pentru a își alege parlamentarii. Cornel Itu (PSD), Marius Mînzat (PNL), Vicențiu Știr (ALDE) și Vasile Revnic (independent) sunt cei patru dejeni intrați în cursa pentru un fotoliu de deputat.

Și mâine, Dej24.ro vă ține la curent, pe parcursul întregii zile, cu derularea procesului electoral la nivelul municipiului, cu date și informații de ultimă oră privind alegerile parlamentare 2016.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER