Conectează-te cu noi

Politic

Dej – ISTORIA ALEGERILOR PARLAMENTARE din 2012, prezentată de Dej24.ro

Publicat acum

pe

alegeri locale

loading...

A mai rămas doar o zi până la alegerile parlamentare din acest an. Mâine, locuitorii din Dej și din toată țara vor merge la urne pentru a își exprima opțiunile. Dej24.ro vă prezintă astăzi cum s-a desfășurat scrutinul din 9 decembrie 2012 în municipiul nostru și în comunele limitrofe.

În urmă cu patru ani, în Colegiul 6 Dej, Cornel Itu (USL), Mihaela Suciu (ARD), Stefan-Rudolf Szasz (UDMR), Petre Gîdar (PPDD) și Nicolae Hitian (PRM) erau cei cinci candidați la Camera Deputaților. De cealaltă parte, pentru Senat (Colegiul 3 Dej – Gherla – Câmpia Turzii) în cursă erau înscriși Marius Nicoară (USL), Ramon Moldoveanu (ARD), Zoltan-Laszlo Lorinczi (UDMR), Levente-Ladislau Bitay (PPMT), Iulia Ianchiș-Ghețe (PPDD) și Ion Pavel Danciu (PRM).

În decembrie 2012, la nivelul municipiului Dej, 33.491 persoane aveau drept vot în cele 26 secții. Dej24.ro vă prezintă astăzi filmul tuturor evenimentelor petrecute la scrutinul din urmă cu patru ani.

Ziua alegerilor a început cu un incident. ”La ora 05.45, s-a produs un accident rutier uşor pe raza localităţii Nireş, comuna Mica. Şoferul unei autoutilitare nu a adaptat viteza la condiţiile de deplasare, a derapat şi a acroşat un stâlp de pe marginea carosabilului. Cei patru pasageri au primi îngrijiri medicale la locul evenimentului, fără a fi necesar trasportul la spital. Persoanele aflate în autoutilitară sunt preşedinţi şi locţiitori de la Secţiile de votare din Batin şi Unguraş. Acest incident nu a afectat procesul electoral, cele două secţii de votare fiind deschise la ora 07.00, conform prevederilor legale”, anunțau la acea dată reprezentanții IPJ Cluj.

Primul candidat prezent la urne a fost Cornel Itu, pe atunci reprezentant USL. Acesta a votat la secția nr. 209 (APIA). ”Am votat pentru o schimbare reală, o schimbare ce va reda oamenilor demnitatea și speranța de mai bine”, declara Itu, candidatul USL pentru funcția de deputat în Colegiul 6 Dej. Tot la aceeași oră, Mihaela Suciu (ARD) s-a prezentat la o secție din Mica.

La ora 10, prezența la vot în Cluj era 3,05%, la nivel național procentul fiind ceva mai mare, 4,52%. La prânz, Gianina Modrea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Penitenciar Dej anunța că ”nu am avut persoane private de libertate care să îndeplinească condițiile necesare exercitării dreptului la vot și prin urmare nu au fost nici solicitări în acest sens”. Tot la prânz, puțin după ora 13, primarul Morar Costan vota și el la secția înființată la școala de pe Valea Codorului.

Prezența la vot a crescut în jurul orei 14, astfel că în Cluj au pus ștampila 14,86% dintre cei cu drept de vot (la nivel național – 20,56%). În ceea ce privește municipiul Dej, până la ora 14, au votat atunci 18,29% dintre alegătorii din mediul urban și 16,92% dintre cei din mediul rural. De altfel, locuitorii din Vad au fost cei mai „harnici” și s-au prezentat într-un număr destul de mare la secțiile de votare (29,26%). La polul opus se aflau alegătorii din Unguraș (10,77%).

”Am votat pentru o Românie unită, dreaptă și puternică. Am votat pentru siguranța cetățenilor și pentru bunăstarea și certitudinea zilei de mâine”, declara Vasile Sălătioan (consilier județean), după exprimarea votului.

Până la ora 18, prezența la vot pe Colegiul Dej era 35,14% (municipiul Dej – 33,17%, comune – 38,06%). Tot la aceeași oră, la nivel național procentul ajungea la 36,54% și se depășea prezența la parlamentarele din 2008.

Două ore mai târziu, la Dej prezența la vot înregistrată era 37,60%, iar pe comune 42,74%. Vadul ”se lăuda” cu 66,78%, Câțcău cu 57,22%, iar Mica și Bobâlna cu 44,82% prezență la vot.

La ora 21, la fel cum se va întâmpla și mâine, urnele s-au închis. Interesant este faptul că în jurul orei 22 se știa deja că Itu Cornel a obținut al doilea mandat de deputat.

A doua zi dimineața, pe 10 ianuarie 2012, la Dej era anunțată o prezență estimativă la vot: 37,6%. La prânz, USL Dej confirma că Itu a obținut un nou mandat, cu 59% dintre voturi. Tot această formațiune arăta că Mihaela Suciu (ARD) a fost preferată doar de 16% dintre alegători.

Ulterior, după numărarea tuturor voturilor, rezultatele s-au prezentat astfel: Cornel Itu (USL) – 59,44 % voturi 13.238, Mihaela Rodica Suciu (ARD) – 17,79% voturi 3963, Szasz Stefan Rudolf (UDMR) – 8,02% voturi 1787, Petre Gîdar (PPDD) – 10,58 % voturi 2357.

Conform numărătorii paralele a organizaţiei locale a social-democraţilor, în ceea ce priveşte Colegiul 3 Senat, în Dej, Marius Nicoară (USL) a obţinut 4906 voturi (62%), Ramon Moldoveanu (ARD) 1111 voturi (14%), Laszlo Lorinczi (UDMR) 737 voturi (9%), Ligiana Ianchiş-Gheţe (PPDD) 992 voturi (12%), Pavel Danciu (PRM) 157 voturi (2%) şi Ladislau Bitay (PPMT) 53 de voturi (1%).

În Dej, 12.793 dintre alegători și-au exercitat dreptul la vot (38,41%) la alegerile parlamentare din 2012.

Pe 11 decembrie 2012, Biroul Electoral Județean Cluj a dat publicității rezultatele finale de la alegerile parlamentare. Cei patru candidați care au obținut peste 50% din voturi și au primit automat un mandat au fost Elena Uioreanu – Colegiul 9 (USL), Radu Zlati – Colegiul 5 (USL), Cornel Itu – Colegiul 6 (USL), iar la Senat, Marius Nicoară, Colegiul 3, tot de la USL. Alianței România Dreaptă (ARD) i-au revenit Colegiile 1 și 2. De asemenea, UDMR și-a adjudecat Colegiul 10, iar PP-DD Colegiul 7.

Mâine, dejenii se vor prezenta din nou la urne pentru a își alege parlamentarii. Cornel Itu (PSD), Marius Mînzat (PNL), Vicențiu Știr (ALDE) și Vasile Revnic (independent) sunt cei patru dejeni intrați în cursa pentru un fotoliu de deputat.

Și mâine, Dej24.ro vă ține la curent, pe parcursul întregii zile, cu derularea procesului electoral la nivelul municipiului, cu date și informații de ultimă oră privind alegerile parlamentare 2016.

Politic

PSD va avea conferință extraordinară județeană la Cluj pentru alegerea conducerii filialei!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Social-democraţii vor organiza săptămâna aceasta conferinţe extraordinare judeţene la Cluj şi Sibiu, pentru alegerea conducerii filialelor au declarat, pentru Mediafax, surse din partid. Interimar la şefia PSD Cluj este Horia Nasra, iar la PSD Sibiu ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Conferinţele judeţene vor fi organizate după moţiunea de cenzură, care va fi dezbătută şi votată marţi în plenul reunit al Parlamentului, au explicat sursele citate.

La ultima şedinţă a Comitetului Executiv, joi, social-democraţii au decis să dea posibilitatea ca filialele PSD care au preşedinţi interimari să organizeze alegeri pentru şefia organizaţiilor de partid.

De asemenea, în cele două filiale menţionate vor fi desemnaţi şi delegaţii care urmează să participe la Congresul extraordinar din 29 iunie.

Sursele menţionate au explicat că în perioada următoare toate organizaţiile PSD din ţară trebuie să organizeze conferinţe judeţene pentru a-şi desemna delegaţii la Congresul de la finele lunii iunie, deoarece aşa este statutar.

Conferinţa judeţeană a PSD Cluj va avea loc, sâmbătă dimineaţă. Este destul de probabil ca deputatul PSD Horia Nasra, care conduce interimar filiala din Cluj, să fie validat la şefia organizaţiei.

Filiala PSD Sibiu este condusă interimar de către ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Congresul extraordinar al PSD va avea loc pe 29 iunie, iar social-democraţii vor alege preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general al partidului.

Preşedintele interimar al PSD Viorica Dăncilă a anunţat că vrea că candideze pentru şefia formaţiunii. Partidul va modifica în aceeaşi zi şi statutul pentru ca alegerea celor trei funcţii de conducere să fie făcută prin delegaţi.

Continuă să citești

Politic

Calculele PSD pentru prezidenţiale: Două persoane din afara partidului sunt măsurate în sondaje

Publicat acum

pe

loading...

Sociologul Marius Pieleanu a declarat, la Antena 3, în emisiunea în care era prezent şi Eugen Teodorovici, că ministrul de Finanţe nu este pe lista scurtă a celor verificaţi în sondaje pentru prezidenţiabilul PSD, dar sunt două persoane din exteriorul formaţiunii, potrivit Mediafax.

Sociologul Marius Pieleanu a afirmat că două persoane din exteriorul PSD sunt măsurate în prezent.

Totodată, printre cei care sunt verificaţi în acest moment în PSD, se numără şi Liviu Pleşoianu, cel care şi-a anunţat de multă vreme intenţia de a fi prezidenţiabil. Totuşi, Eugen Teodorovici nu se află pe lista scurtă.

Prezent în emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3, Eugen Teodorovici a declarat că: „Sunt mai multe măsurători, cu mai multe case de sondare şi lista diferă de la caz la caz”.

Anterior, jurnalistul Mihai Gâdea, al cărui nume a fost vehiculat pentru prezidenţiabilul PSD, a spus că informaţiile sunt o manipulare şi nu a avut niciun fel de negocieri.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat că va avea trei propuneri pentru modificarea statutului PSD, care urmează să fie schimbat la Congresul extraordinar odată cu alegerea noii conduceri a partidului, pe 29 iunie.

„Spun de ani de zile PSD trebuie să fie acel partid care a înţeles foarte clar ce doreşte opinia publică. Trebuie să venim şi cu o dovadă clară. Cum este cea cu statutul. Eu o să am trei propuneri de modificare a statului, modificări de fond”, a declarat Eugen Teodorovici, marţi seară, la Antena 3.

Social-democratul a vorbit şi despre Paul Stănescu, care a demisionat recent din funcţia de preşedinte interimar al PSD.

„O remarcă vizavi de Paul Stănescu. Eu pot să vă spun foarte clar, eu în ultima prioadă m-am implicat în interiorul partidului. Dânsul este un om de partid. Şi azi am vorbit cu domnia sa, nu e vorba de niciun fel de rupere internă. Că sunt discuţii e foarte bine”, a afirmat Teodorovici.

Anterior, Eugen Teodorovici declara, marţi, la Guvern, întrebat dacă vizează un candidatură pentru funcţia de preşedinte al PSD, că „ia în calcul absolut orice”.

Social-democraţii vor avea un Congres extraordinar pentru alegerea conducerii partidului şi pentru schimbarea statutului în sensul revenirii la alegerea preşedintelui PSD prin delegaţi.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va candida la şefia PSD.

Paul Stănescu a demisionat în ultimul CEx al PSD din funcţia de preşedinte executiv interimar, invocând motive personale. Stănescu a fost unul dintre cei social-democraţi, alături de Gabriela Firea şi Marcel Ciolacu care au votat împotriva organizării Congresului in 29 iunie.

Continuă să citești

Politic

Cornel Itu: ”Am votat pentru adoptarea unui act normativ care vine în sprijinul medicilor veterinari”

Publicat acum

pe

loading...

Deputatul dejean Cornel Itu a anunțat că a votat pentru adoptarea unui act normativ care vine în sprijinul medicilor veterinari.

”Am votat miercuri, 5 iunie, pentru adoptarea unui act normativ care vine în sprijinul medicilor veterinari, a căror activitate este esențială pentru zootehnia românească și pentru buna supraveghere din punct de vedere epidemiologic a fermelor.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi pentru modificarea unor acte normative, adoptată cu o largă majoritate, instituie obligaţia direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de a încheia contracte de concesiune pe o durată de 5 ani, cu medicii veterinari organizaţi în condiţiile legii.

De asemenea, legea prevede că medicii veterinari, beneficiari ai acestor contracte, inclusiv cei care au semnat contracte de concesiune/prestări servicii anterior intrării în vigoare a actului normativ, care asigură un program zilnic de opt ore cu excepția zilelor de sîmbătă și duminică și a sărbătorilor legale,  primesc lunar pentru fiecare contract, suma de 10.000 lei din bugetul Autorităţii, pentru transportul probelor, ridicarea produselor și tipizatelor necesare, instruirea și  formarea profesională aferentă activităţilor contractate, consilierea proprietarilor de animale în vederea comunicării informaţiilor privind lanţul alimentar, bunăstarea și condițiile de biosecuritate, efectuarea catagrafiei animalelor în situaţii de urgență, precum și pentru  inspecția și certificarea animalelor destinate sacrificării.

Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, vor modifica după caz, fiecare contract încheiat, prin arondarea teritoriilor administrative ale comunelor şi oraşelor identificate în baza codului Sistemului Informatic al Registrului Unităților Teritorial – Administrative care cuprind exploataţii nonprofesionale pe o rază de 30 km, astfel încât să existe un număr minim de animale ce atinge 300 de Unități Vită Mare. Legea mai prevede că medicii veterinari pot încheia maximum 2 contracte de, indiferent de numărul unităţilor pe care le dețin sau în care sunt asociați și în care se desfăşoară activităţi de asistență medical-veterinară, cu excepția universităților care deţin facultăţi de profil.

Consider că prin această lege se oferă un ajutor necesar pentru veterinari, știut fiind faptul că Guvernul PSD a venit deja în sprijinul profesioniștilor de medicină umană, prin majorări consistente de salarii. Rolul fiecărui medic, inclusiv al celor veterinari, este important pentru România!”, transmite Cornel Itu – deputat PSD Circumscripţia 13 – Cluj.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare