Conectează-te cu noi

Politic

Dej – ISTORIA ALEGERILOR PARLAMENTARE din 2012, prezentată de Dej24.ro

Publicat acum

pe

alegeri locale

loading...

A mai rămas doar o zi până la alegerile parlamentare din acest an. Mâine, locuitorii din Dej și din toată țara vor merge la urne pentru a își exprima opțiunile. Dej24.ro vă prezintă astăzi cum s-a desfășurat scrutinul din 9 decembrie 2012 în municipiul nostru și în comunele limitrofe.

În urmă cu patru ani, în Colegiul 6 Dej, Cornel Itu (USL), Mihaela Suciu (ARD), Stefan-Rudolf Szasz (UDMR), Petre Gîdar (PPDD) și Nicolae Hitian (PRM) erau cei cinci candidați la Camera Deputaților. De cealaltă parte, pentru Senat (Colegiul 3 Dej – Gherla – Câmpia Turzii) în cursă erau înscriși Marius Nicoară (USL), Ramon Moldoveanu (ARD), Zoltan-Laszlo Lorinczi (UDMR), Levente-Ladislau Bitay (PPMT), Iulia Ianchiș-Ghețe (PPDD) și Ion Pavel Danciu (PRM).

În decembrie 2012, la nivelul municipiului Dej, 33.491 persoane aveau drept vot în cele 26 secții. Dej24.ro vă prezintă astăzi filmul tuturor evenimentelor petrecute la scrutinul din urmă cu patru ani.

Ziua alegerilor a început cu un incident. ”La ora 05.45, s-a produs un accident rutier uşor pe raza localităţii Nireş, comuna Mica. Şoferul unei autoutilitare nu a adaptat viteza la condiţiile de deplasare, a derapat şi a acroşat un stâlp de pe marginea carosabilului. Cei patru pasageri au primi îngrijiri medicale la locul evenimentului, fără a fi necesar trasportul la spital. Persoanele aflate în autoutilitară sunt preşedinţi şi locţiitori de la Secţiile de votare din Batin şi Unguraş. Acest incident nu a afectat procesul electoral, cele două secţii de votare fiind deschise la ora 07.00, conform prevederilor legale”, anunțau la acea dată reprezentanții IPJ Cluj.

Primul candidat prezent la urne a fost Cornel Itu, pe atunci reprezentant USL. Acesta a votat la secția nr. 209 (APIA). ”Am votat pentru o schimbare reală, o schimbare ce va reda oamenilor demnitatea și speranța de mai bine”, declara Itu, candidatul USL pentru funcția de deputat în Colegiul 6 Dej. Tot la aceeași oră, Mihaela Suciu (ARD) s-a prezentat la o secție din Mica.

La ora 10, prezența la vot în Cluj era 3,05%, la nivel național procentul fiind ceva mai mare, 4,52%. La prânz, Gianina Modrea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Penitenciar Dej anunța că ”nu am avut persoane private de libertate care să îndeplinească condițiile necesare exercitării dreptului la vot și prin urmare nu au fost nici solicitări în acest sens”. Tot la prânz, puțin după ora 13, primarul Morar Costan vota și el la secția înființată la școala de pe Valea Codorului.

Prezența la vot a crescut în jurul orei 14, astfel că în Cluj au pus ștampila 14,86% dintre cei cu drept de vot (la nivel național – 20,56%). În ceea ce privește municipiul Dej, până la ora 14, au votat atunci 18,29% dintre alegătorii din mediul urban și 16,92% dintre cei din mediul rural. De altfel, locuitorii din Vad au fost cei mai „harnici” și s-au prezentat într-un număr destul de mare la secțiile de votare (29,26%). La polul opus se aflau alegătorii din Unguraș (10,77%).

”Am votat pentru o Românie unită, dreaptă și puternică. Am votat pentru siguranța cetățenilor și pentru bunăstarea și certitudinea zilei de mâine”, declara Vasile Sălătioan (consilier județean), după exprimarea votului.

Până la ora 18, prezența la vot pe Colegiul Dej era 35,14% (municipiul Dej – 33,17%, comune – 38,06%). Tot la aceeași oră, la nivel național procentul ajungea la 36,54% și se depășea prezența la parlamentarele din 2008.

Două ore mai târziu, la Dej prezența la vot înregistrată era 37,60%, iar pe comune 42,74%. Vadul ”se lăuda” cu 66,78%, Câțcău cu 57,22%, iar Mica și Bobâlna cu 44,82% prezență la vot.

La ora 21, la fel cum se va întâmpla și mâine, urnele s-au închis. Interesant este faptul că în jurul orei 22 se știa deja că Itu Cornel a obținut al doilea mandat de deputat.

A doua zi dimineața, pe 10 ianuarie 2012, la Dej era anunțată o prezență estimativă la vot: 37,6%. La prânz, USL Dej confirma că Itu a obținut un nou mandat, cu 59% dintre voturi. Tot această formațiune arăta că Mihaela Suciu (ARD) a fost preferată doar de 16% dintre alegători.

Ulterior, după numărarea tuturor voturilor, rezultatele s-au prezentat astfel: Cornel Itu (USL) – 59,44 % voturi 13.238, Mihaela Rodica Suciu (ARD) – 17,79% voturi 3963, Szasz Stefan Rudolf (UDMR) – 8,02% voturi 1787, Petre Gîdar (PPDD) – 10,58 % voturi 2357.

Conform numărătorii paralele a organizaţiei locale a social-democraţilor, în ceea ce priveşte Colegiul 3 Senat, în Dej, Marius Nicoară (USL) a obţinut 4906 voturi (62%), Ramon Moldoveanu (ARD) 1111 voturi (14%), Laszlo Lorinczi (UDMR) 737 voturi (9%), Ligiana Ianchiş-Gheţe (PPDD) 992 voturi (12%), Pavel Danciu (PRM) 157 voturi (2%) şi Ladislau Bitay (PPMT) 53 de voturi (1%).

În Dej, 12.793 dintre alegători și-au exercitat dreptul la vot (38,41%) la alegerile parlamentare din 2012.

Pe 11 decembrie 2012, Biroul Electoral Județean Cluj a dat publicității rezultatele finale de la alegerile parlamentare. Cei patru candidați care au obținut peste 50% din voturi și au primit automat un mandat au fost Elena Uioreanu – Colegiul 9 (USL), Radu Zlati – Colegiul 5 (USL), Cornel Itu – Colegiul 6 (USL), iar la Senat, Marius Nicoară, Colegiul 3, tot de la USL. Alianței România Dreaptă (ARD) i-au revenit Colegiile 1 și 2. De asemenea, UDMR și-a adjudecat Colegiul 10, iar PP-DD Colegiul 7.

Mâine, dejenii se vor prezenta din nou la urne pentru a își alege parlamentarii. Cornel Itu (PSD), Marius Mînzat (PNL), Vicențiu Știr (ALDE) și Vasile Revnic (independent) sunt cei patru dejeni intrați în cursa pentru un fotoliu de deputat.

Și mâine, Dej24.ro vă ține la curent, pe parcursul întregii zile, cu derularea procesului electoral la nivelul municipiului, cu date și informații de ultimă oră privind alegerile parlamentare 2016.

Politic

Dejeanul Vasile Sălătioan, numit liderul grupului consilierilor județeni PSD Cluj

Publicat acum

pe

loading...

Odată cu numirea jurnalistului Liviu Alexa la șefia PSD Cluj, Remus Lăpușan a fost revocat din funcția de lider de grup a consilierilor județeni PSD, în locul său fiind numit dejeanul Vasile Sălățioan.

Decizia a fost luată, ieri, de proaspătul președinte al PSD Cluj, Liviu Alexa.
„Am luat această decizie în urma declarațiilor absolut șocante ale domnului consilier județean Remus Lăpușan, care îndrăznește să conteste o decizie a Comitetului Executiv Național. Având în vedere gestul de azi și a activității sale de blatist politic, voi propune în următorul Comitet Executiv Național excluderea lui Remus Lăpușan din partid. Astăzi, în numele nu se știe cui, Lăpușan încerca să organizeze la sediul unui restaurant conferințe nestatutare. Îi avertizez pe toți participanții la această întâlnire, primari sau deputați, că participând la o întâlnire nestatutară vor fi excluși și ei din partid. Ghearele lui Lăpușan o să dispară în curând de pe gâtul acestei organizații”, a declarat Liviu Alexa, noul președinte al PSD Cluj.

De asemenea, Biroul Permanent Județean al organizației PSD Cluj a fost dizolvat, ca urmare a deciziei Comitetului Executiv Național. Alexa urmează să propună spre aprobare, în următoarea ședință a CEX, un nou birou permanent județean interimar.

Continuă să citești

Politic

Jurnalistul Liviu Alexa, noul președinte interimar al PSD Cluj! Reacția lui Nasra

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Viorica Dăncilă a anunţat că CEx al PSD a decis ca Ionuţ Vulpescu să fie preşedinte interimar al Consiliului Naţional, iar jurnalistul Liviu Alexa să preia interimar şefia filialei PSD Cluj, scrie Mediafax.

Viorica Dăncilă a anunţat că CEx al PSD a decis ca Ionuţ Vulpescu să fie preşedinte interimar al Consiliului Naţional, iar jurnalistul Liviu Alexa să preia interimar şefia filialei PSD Cluj. Premierul a precizat că decizia legată de organizaţia din Cluj vine pe fondul rezultatelor slabe la alegeri.

Un alt subiect pe care l-am abordat a fost cel referitor la Consiliul Naţional unde am nominalizat preşedinte interimar pe Ionuţ Vulpescu. Un alt subiect pe care l-am abordat a fost legat de organizaţiile în teritoriu. Am numit la PSD Cluj un alt preşedinte interimar, pe Liviu Alexa şi sperăm ca la Cluj să fie mult mai bun decât a fost acum”, a declarat Viorica Dăncilă, miercuri seară, la finalul CEx al PSD, conform sursei citate.

În această seară, doamna Viorica Dăncilă a propus schimbarea președintelui interimar al PSD Cluj fără alegeri libere și fără vreun motiv real, ci dintr-un considerent pur subiectiv. Cei mai mulți colegi au votat această propunere. Nu toți 🙂 Le mulțumesc colegilor din PSD Cluj pentru buna colaborare din ultimii trei ani, de la fiecare am învățat câte ceva! Despre greșeli mari, făcute de „lideri” vremelnici și nepricepuți vom mai vorbi”, a scris aseară, pe Facebook, fostul lider interimar al PSD Cluj, deputatul Horia Nasra.

Vulpescu, în vârstă de 43 de ani, a fost propus ministru al Culturii, în 2017. Social-democratul va ocupa interimar funcţia de preşedinte al CN.

Pe 16 decembrie 2018 Mihai Fifor fusese ales preşedinte al Consiliului Naţional. Acesta a renunţat la funcţie după ce a fost ales secretar general al partidului.

Continuă să citești

Politic

Un deputat cere ca avioanele să nu mai zboare peste Cluj-Napoca. Ce îl nemulţumeşte pe parlamentar

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Deputatul Adrian Dohotaru a declarat, marţi, că a cerut ministrului Transporturilor şi ROMATSA ca avioanele să nu mai zboare peste oraşul Cluj-Napoca deoarece deranjul fonic şi poluarea cu kerosen afectează zeci de mii de locuitori, unii fiind nevoiţi să se trezească la ora 6 dimineaţa, din cauza zgomotului, potrivit Mediafax.

Deputatul Adrian Dohotaru a declarat, marţi, pentru sursa citată, că zeci de mii de clujeni au sănătatea afectată de zborurile avioanelor care trec pe deasupra oraşului şi din acest motiv a cerut ROMATSA, care se află în subordinea Ministerului Transporturilor, să schimbe culoarul de zbor.

Am făcut această adresă, până la urmă, şi la presiunea a sute de clujeni, pentru că s-a făcut şi un sondaj pe un grup local de Facebook şi erau sute de clujeni care au declarat că sunt deranjaţi. Deranjul fonic şi poluarea cu kerosen afectează câteva zeci de mii de locuitori. Aeroportul este poziţionat în aşa fel, şi culoarele de zbor, încât străbat tot oraşul, iar bineînţeles, cartierele de lângă aeroport sunt cele mai afectate”, a spus deputatul Dohotaru.

El a precizat că a transmis cererea Ministerului Transporturilor şi doreşte ca, împreună cu grupul de clujeni, să se întâlnească şi să discute cu autorităţile despre modificarea culoarului de zbor.

Am transmis solicitarea şi sunt alături şi de un grup de clujeni care au propus conducerii aeroportului ca, alături de reprezentanţi ROMATSA, să ne întâlnim şi să discutăm chestiunea aceasta, a culoarului de zbor”, a mai declarat parlamentarul.

Deputatul Adran Dohotaru a postat şi pe pagina sa de Facebook un text în care prezintă motivele pentru care a cerut ca ROMATSA să schimbe culoarul de zbor astfel încât să ocolească oraşul.

El consideră că zgomotul generat de zborurile de zi şi noapte conduce la scăderea calităţii vieţii, la tulburări psihice şi medicale.

Clujul nu e un câmp de cartofi ca să-l survoleze avioanele zi-noapte, între 400 şi 500 de zboruri săptămânal! Zborurile de noapte depăşesc considerabil limita legală de 40 de decibeli şi ne afectează somnul, care conduce la rândul său la stres, probleme de concentrare, iritare, scădere a performanţei şi productivităţii la muncă”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Adrian Dohotaru scrie că cei mai prejudiciaţi sunt locuitorii din cartierele aflate în apropierea aeroportului, dar zgomotul se aude şi în cealaltă parte a oraşului.

Clujenii cei mai prejudiciaţi sunt cei din Someşeni, cartierul Între Lacuri, Mărăşti şi Gheorgheni, dar chiar şi eu, care locuiesc în Mănăştur, în celălalt capăt al oraşului, aud din pat, la 6 dimineaţa avioanele cum decolează şi aterizează. Îmi închipui cât de dificil trebuie să fie pentru clujenii din estul oraşului. Şi nu trebuie să îmi închipui, mai multe cunoştinţe s-au plâns în mod repetat de poluarea fonică, dar şi cu kerosen. Le dau dreptate! Cum sunt iniţiator al unei campanii pentru realizarea celui mai mare spaţiu verde public din Cluj, Parcul Est, al doilea parc natural urban după Delta Văcăreşti, nu rareori mi s-a întâmplat ca la tururile ghidate să urlăm ca să ne auzim între noi când se apropie avioanele”, a mai scris deputatul.

Nu în ultimul rând, parlamentarul atrage atenţia că cele mai multe accidente au loc la decolare şi aterizare şi „e doar o chestiune de timp până când se va produce prima defecţiune a unui avion deasupra oraşului”.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare