Administraţie
Dejeanul Marius Mânzat, PRIMUL INTERVIU ACORDAT în calitate de președinte al CJ Cluj
Publicat acum
9 anipe
Dejeanul Marius Mânzat a acceptat să acorde pentru Dej24.ro primul său interviu în calitate de președinte al Consiliului Județean Cluj.
În primul rând cum s-a ajuns la situația în care Mihai Seplecan să fie înlăturat de la șefia CJ Cluj?
Consider că termenul „înlăturat” nu este cel mai potrivit. După cum se ştie deja, PNL-ul a demarat un amplu proces de asanare morală pe care, în mod justificat, l-a solicitat şi societatea civilă, ori, o persoană despre care presa a semnalat mai multe fapte care ilustrează încălcarea deontologiei, ar fi trebuit să se retragă din proprie iniţiativă.
Consider că atunci când intri în politică este necesar să fii deja un om realizat. Trecerea din anonimat, direct la o instanță decizională – președenția Consiliului Județean – nu este un parcurs firesc, astfel încât singurele atuuri pe care le avea fostul președinte, respectiv pasiunea pentru politică și elanul tinereții, s-au dovedit a nu fi suficiente.
De ce credeți că dvs. ați fost văzut drept ”soluția ideală” pentru a ocupa această poziție?
Fac politică din 1990 în cadrul aceleiași formațiuni politice, PNL. După ce am înființat filiala PNL Dej, am fost ales consilier local, viceprimar al municipiului Dej, consilier judetean și lider de grup. Ascensiunea mea politică a fost graduală, pas cu pas. Mi s-a încredințat această funcție tocmai ca o recunoaștere a modului în care mi-am desfășurat activitatea pe segmentul politic.
Nu cred că există o “soluţie ideală”, însă, consider că este o prioritate gestionarea cu responsabilitate a situaţiilor în care se află una dintre cele mai atractive şi dinamice zone ale României. Prin urmare, dintre toate “soluţiile” posibile, ca să folosesc limbajul dumneavoastră, cred că eu sunt soluţia optimă pentru o perioadă mai scurtă, sau mai lungă, având în vedere perspectivele și viziunea pe care liberalii o au cu privire la dezvoltarea judeţului.
Ce credeți că v-a recomandat pentru funcția de președinte al CJ Cluj?
În primul rând consider că sunt recomandat de consecvenţa și continuitatea ideatică de care am dat dovadă. Valorile promovate de-a lungul istoriei de liberalii autentici au reprezentat şi reprezintă pentru mine un crez pe care l-am cultivat încă din 1990. Demagogia politică manifestată cu nonşalanţa de unii oameni politici, mai mult sau mai puţin vizibili în spaţiul public, promovarea unor interese personale care sunt departe de a reprezenta şi interesul cetăţenilor, constituie false principii de ascensiune socio-politică pe care le detest. Prin urmare, am promovat valorile liberalismului şi consider că această conduită reprezintă o veritabilă carte de vizită care mă recomandă.
În al doilea rând, încă din 1990 am fost pus în diverse situații profesionale ce mi-au solicitat și dezvoltat capacitatea de a lua decizii bune. Astfel, activitatea profesională din ultimii 35 de ani m-a pregătit pentru ocupare acestei funcții.
E totuși un mandat scurt, de o jumătate de an. Cum vedeți aceste luni care urmează?
Următoarele luni vor fi cu siguranță solicitante și dificile deopotrivă, dar sunt convins că, printr-un efort comun, vom găsi soluţii viabile pentru a face eficient acest mandat. Ca orice schimbare, acest început nu va fi ușor. E nerealist să consider că pot face mai mult decât îmi îngăduie anvergura și pârghiile puterii pe care le dețin temporar, însă, beneficiind de susținere politică adecvată, cu ajutorul viziunii de a asigura normalitatea în funcționarea Consiliului Județean și a unităților subordonate, aceste 6 luni pot fi un preambul pentru un viitor mandat de 4 ani.
Cât de mult a contat pentru dvs. faptul că ați avut și aveți în continuare parte de susținerea întregului PNL Cluj?
Din punct de vedere personal acest fapt constituie un vot de încredere foarte important. Sunt convins ca voi avea în continuare sprijinul biroului județean și național al PNL, precum și sprijin guvernamental.
Ce înseamnă pentru municipiul Dej faptul că un dejean ocupă scaunul de președinte al CJ Cluj?
M-am născut şi locuiesc în Dej. Sper că dejenii încă își amintesc perioada în care am fost consilier local și cele două mandate de viceprimar. Sper că în toți cei 8 ani în care am fost consilier județean, i-am reprezentat cu onoare atât pe dejeni cât și pe clujeni, iar acum, în calitate de Președinte al Consiliului Județean Cluj, voi da dovadă de aceeași consecvență.
Faptul că sunt prieten și coleg de partid cu viceprimarul Dejului, domnul Mureșan Aurelian, îmi dă posibilitatea să cunosc problemele cu care se confruntă comunitatea și voi sprijini toate proiectele municipiului, ale viceprimarului, iar din vară, sper să pot spune că voi sprijini proiectele primarului Mureșan Aurelian.
Ce planuri aveți pe termen scurt? Dar pe o perioadă mai lungă, dacă va fi cazul?
Împreună cu echipa mea vom evalua cu obiectivitate situaţia şi vom stabili priorităţile pentru perioada imediat următoare. Susținerea în continuare a proiectelor bune, sustenabile va reprezenta o acţiune de primă urgenţă.
Pe termen scurt doresc să urmaresc modul de execuție a proiectelor începute, astfel încât acestea să fie finalizate, iar pentru viitor voi promova proiectele care pot avea un impact pozitiv asupra calității vieții clujenilor. Cu titlu de exemplu, enumăr următoarele: rezolvarea problemei legate de depozitarea gunoaielor menajere, repararea drumurilor județene, construirea, cu sprijin guvernamental, a Spitalului Regional de Urgență și dezvoltarea Aeroportului Internațional Avram Iancu.
Care considerați că este cea mai gravă problemă a județului și cum sperați să o rezolvați?
Categoric, cea mai gravă problemă este modul de funcționare a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Cluj, iar identificarea soluțiilor de rezolvare a acestei probleme este pentru mine prioritatea zero.
Gurile rele spun că ascensiunea dvs. politică s-a realizat, oarecum, pe spatele soției, un cunoscut și influent judecător din Dej. Ce le răspundeți contestatarilor?
În familie înveți să-ți asculți partenerul, să ai un dialog, să depășești momentele critice și să te bucuri de momentele frumoase. Extrapolând, pe scena politică sunt necesare toate aceste ingrediente.
Faptul că soţia mea este un profesionist, mă onorează. Împărtăşim valori comune din punct de vedere familial, social, profesional şi prin urmare ne susţinem reciproc.
Cum vedeți anul 2016 din punct de vedere al instituției pe care o conduceți? Ce trebuie să se schimbe și mai ales pe cine trebuie să aleagă oamenii la alegerile din vară pentru ca instituția să funcționeze corespunzător?
În primul rând, doresc schimbarea atitudinii raportat la relațiile dintre aparatul propriu al Consiliului Județean și unitățile județene subordonate. Orice disfuncționalitate poate aduce prejudicii grave întregului județ.
În al doilea rând, societatea noastra a evoluat din 1990 până în prezent, iar cea mai importantă schimbare a avut loc, de fapt, în mentalitatea fiecăruia dintre noi. Aș dori ca oamenii să voteze în așa fel încât valorile liberale să fie împărtășite și să aibă o pondere considerabilă în viața fiecăruia. De exemplu, modul în care președintele României își exercită în prezent prerogativele, este complet diferit de felul în care acesteau erau exercitate în mandatele anterioare. Urmând același exemplu și votând candidații PNL, sunt convins că se va realiza o îmbunătățire a calității clasei politice, asfel încât palierul politic şi palierul socio-economic să fie în echilibru.
Din respect pentru orașul meu natal și pentru locuitorii acestuia, am dorit ca primul interviu acordat, în calitate de Președinte al Consiliului Județean Cluj, să fie pentru o publicație dejeană.
La începutul anului 2016 vreau să doresc locuitorilor județului Cluj multă sănătate și prosperitate.