Conectează-te cu noi

....

Administraţie

ALEGERI 2016 la Dej. Cine sunt CANDIDAȚII confirmați la locale și ce schimbări politice vor avea loc?

Publicat acum

pe

alegeri 2016

În anul care tocmai a început, locuitorii din Dej vor avea parte din nou de alegeri: locale, în vară, și parlamentare, la toamnă.

....

PRIMARUL MUNICIPIULUI DEJ, ALES ÎNTR-UN SINGUR TUR

Una dintre cele mai importante modificări pentru alegerile care urmează vizează alegerea primarului. Dacă până acum, edilul era ales după două tururi, începând cu localele de la vară primarul va fi desemnat în urma unui singur tur, așa cum Dej24.ro a scris AICI. Proiectul de lege a fost adoptat în luna mai a anului trecut.

”Eu respect decizia luată în Parlament. Dacă alegerile locale vor avea loc într-un singur tur atunci nu vor fi costuri suplimentare și cred că la acest lucru s-au gândit legiuitorii când au venit cu acest proiect. După părerea mea s-a făcut o economie financiară la nivelul țării prin legea adoptată. Totodată, în turul II se făceau tot timpul combinații politice și probabil și acesta e un aspect. Jocurile politice nu au ce să caute în administrație. Eu sunt interesat în primul și în primul rând să continui marele proiectele ale Dejului în folosul comunității pe care o reprezint. Nu contează în câte tururi se desfășoară alegerile, ci contează omul. Dacă acea persoană face ceva cu adevărat pentru comunitate, acesta este cel mai important aspect”, a explicat pentru Dej24.ro actualul primar al Dejului, Morar Costan (9 mai 2015).

Deși liberalii au iniţiat un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, – proiect care se află în dezbaterea Parlamentului -, acesta nu s-ar putea aplica la alegerile din 2016 chiar dacă ar trece, pentru că legislaţia electorală nu poate fi modificată cu mai puţin de un an înaintea alegerilor. Astfel, ”lupta” se va da într-un singur tur.

CANDIDAȚI PENTRU PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEJ

Primul politician care și-a anunțat candidatura pentru alegerile din vară a fost chiar actualul edil în funcție, Morar Costan (vezi detalii AICI). La începutul lunii septembrie, președintele PSD Cluj, Remus Lăpușan a declarat că vor candida la primăriile din județ toți cei 23 de primari pe care îi are PSD în prezent și/sau președinții de organizații locali. Tot atunci, social-democratul a mai subliniat că la Dej candidatul este Morar Costan (PSD).

”Mulțumesc domnului Președinte al PSD Cluj, Remus Lăpușan, pentru încrederea acordată, în ceea ce privește candidatura mea pentru un nou mandat. Prioritatea mea rămâne dezvoltarea în continuare a Dejului, prin implementarea și derularea proiectelor demarate, precum și a investițiilor care se află în faza de proiectare și doresc să le pun în practică,  pentru ca noi dejenii să putem beneficia de ele”, a spus pentru Dej24.ro Morar Costan (7 septembrie 2015).

Cel de-al doilea nume confirmat oficial care intră în lupta pentru scaunul de primar al municipiului Dej este cel al actualului viceprimar, Aurelian Mureșan (PNL). Anunțul a fost făcut pe 18 decembrie, la sediul liberalilor dejeni (vezi detalii și imagini AICI).

”Vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o, pentru urările făcute și vreau să mulțumesc tuturor colegilor liberali care au avut și au încredere în mine și să îi asigur că nu îi voi dezamăgi. Este o mare onoare pentru mine să fiu candidatul desemnat al PNL pentru funcția de primar și totodată o mare responsabilitate pe care mi-o asum. Sunt convins că, în calitate de primar, alături de colegii mei, voi reuși să transform acest oraș într-un oraș prosper, într-un centru de dezvoltare economică și culturală, în care locurile de muncă să fie bine plătite și copiii noștri să se întoarcă – după ce își fac studiile, după ce își fac o meserie -, să se stabilească aici, în orașul nostru, un oraș curat, civizilat și frumos. Am valori apropiate de majoritatea dejenilor, sunt un om pe picioarele lui, în viața personală mi-am atins obiectivele principale, am doi copii și țin tare mult la acest lucru. Am dovedit că pot să adun în jurul meu oameni care sunt interesați de viitorul acestui oraș. Sigur, vremurile sunt schimbătoare, dar noi trebuie să ținem pasul cu aceste transformări și noi trebuie să venim în fața dejenilor cu proiecte și strategii noi de dezvoltare, pe termen mediu și lung. Doresc ca în perioada imediat următoare să propun dejenilor, în dezbatere reală, dezbatere publică, proiecte și strategii care să fie în acord cu dorințele și așteptările acestora de la administrația publică locală. Modernizarea și transparența administrației publice locale vor fi prioritățile mele în viitor”, declara pe 18 decembrie Aurelian Mureșan.

Momentan, Morar Costan și Aurelian Mureșan sunt singurele nume confirmate pentru bătălia din acest an. UNPR, PMP, UDMR și celelalte partide politice vor avea, aproape sigur, și ele candidați la locale. De exemplu, Vicențiu Știr, co-președintele ALDE Dej, a anunțat deja pentru Dej24.ro că ”dacă partidul îmi va cere, da, voi candida” (vezi întregul interviu cu acesta AICI). Alte posibile nume ar putea fi Sebastian Lazin din partea PMP sau Nicolae Lazăr – UNPR.

În ceea ce privește Consiliul Local, cel mai probabil o parte dintre actualii aleși vor rămâne pe listele propuse de partide pentru locale. La urechile noastre au ajuns însă mai multe nume ”surpriză” pentru a ocupa fotoliile de consilieri locali, însă până la această oră listele partidelor politice nu sunt bătute în cuie și pot suferi modificări.

PREȘEDINTELE CONSILIULUI JUDEȚEAN CLUJ, ALES DE CEILALȚI CONSILIERI

O noutate va fi în acest an și alegerea președinților de consilii județene. Alegerea acestora se va face prin votul majorităţii consilierilor judeţeni, potrivit noii legi. Totodată, pentru revocarea unui şef de CJ va fi nevoie de votul a două treimi (află detalii AICI).

La acest moment, președinte al Consiliului Județean Cluj este chiar dejeanul Marius Mânzat (vezi detalii AICI). Pe 21 decembrie 2015, după votarea sa în funcția de șef al CJ Cluj, liberalul a declarat că ”împreună sper să rezolvăm multe din situaţiile pentru judeţ. Chiar dacă lucrurile au început mai greu din toată inima sper ca lucrările să meargă bine în continuare”.

Marius Mânzat va fi pe listele PNL-ului și la alegerile din vară. Acesta are șanse foarte mari să rămână în fruntea județului, mai ales că se bucură de întreaga susținere a liberalilor clujeni. Bineînțeles, majoritatea politică își va spune cuvântul în cele din urmă.

ALEGERILE PARLAMENTARE DIN TOAMNĂ

Odată cu scrutinul pentru alegerea parlamentarilor, se revine la votul pe liste, iar numărul total de parlamentari va fi redus la 466. În acest moment, singurul reprezentant al Dejului în Parlament este deputatul Cornel Itu (PSD). Până la ora redactării acestui articol, social-democratul nu și-a anunțat intențiile.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER