Conectează-te cu noi

Politic

Deputatul Cornel Itu, raport de activitate parlamentară! Centura Municipiului Dej ar putea fi gata în 2-3 ani

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

Deputatul dejean Cornel Itu a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, raportul său de activitate în Parlamentul României.

RAPORT DE ACTIVITATE PARLAMENTARĂ ANUL 2018

Mă aflu la al treilea mandat de deputat social-democrat, după ce am primit votul de încredere al clujenilor la alegerile din 2016. Sunt membru PSD din 1 februarie 1996. Am ocupat funcțiile de preşedinte al organizaţiei municipale PSD Dej, prim-vicepreşedinte şi preşedinte executiv al organizaţiei judeţene Cluj, consilier local şi judeţean din partea social-democraţilor, în perioada 2000-2004, respectiv 2004-2008, apoi deputat PSD din 2008 până în prezent. La începutul mandatului 2016- 2020 am fost reales în funcția de secretar al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, iar din luna noiembrie a anului 2017 am fost ales în funcția de vicepreședinte al acestei comisii permanente a Camerei Deputaților.

În toate funcţiile pe care le-am deţinut şi le deţin m-am implicat cu întreaga energie şi experienţa acumulată în timp, iar statutul de parlamentar nu m-a îndepărtat niciodată de realităţile comunităţii, ale zonei în care m-am născut, am crescut, am învățat și m-am format ca om. De-a lungul activității de parlamentar am considerat, și consider în continuare că este esențial să fiu conectat în permanență la realitățile locale, ținând legătura cu primăriile şi consiliile locale ale oraşelor şi ale comunelor din județul Cluj, cu administraţia judeţeană, cu mediul de afaceri, și, nu în ultimul rând, cu cei care au marea responsabilitate de a coordona, la nivelul Clujului, două domenii cheie ale societății: Educația și Sănătatea.

Activitatea parlamentară din anul 2018, în cifre:

  • 17 declarații politice
  • 3 luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaților
  • 48 de propuneri legislative și proiecte de lege pe care le-am inițiat în nume propriu sau alături de colegi
  • 17 întrebări și interpelări
  • prezență la ședințele de plen și cele de vot final: 99%

De asemenea, am transmis instituțiilor mass-media numeroase comunicate de presă privind inițierea sau adoptarea unor legi pe care le consider importante pentru societatea românească în ansamblul ei, cât și pentru locuitorii județului Cluj și ai municipiului Dej, și am avut numeroase intervenții în presa locală (televiziuni, ziare, radio) pe teme de actualitate politică, economică și socială.

Cele mai importante legi pe care le-am inițiat în ultima perioadă, unele deja promulgate, altele aflate în procedură legislativă sunt:

Proiectul pentru înființarea Muzeului Locomotivelor din Dej, devenit Legea nr.244 din 30 octombrie 2018 pentru înfiinţarea Centrului Muzeal al Locomotivelor – Am iniţiat această lege având în vedere faptul că Depoul Dej-Triaj, aflat la o distanţă de 60 de km de municipiul Cluj-Napoca, găzduieşte 25 de exponate, respectiv locomotive cu aburi, cea mai veche având 105 ani, locomotive electrice, precum şi vagoane, adevărate bijuterii ale transportului feroviar care au făcut istorie în România. Expoziţia a fost înfiinţată în urmă cu 23 de ani de câţiva ceferişti pasionaţi din Dej, care s-au zbătut să aducă noi exponate pe care le-au recondiţionat în speranţa că numărul celor care vor veni să le vadă va creşte de la an la an. Sunt mulțumit că am reușit prin această inițiativă să salvez o parte din patrimoniul istoric al SNCFR și, totodată, să creez cadrul legal pentru un nou obiectiv turistic al județului nostru.

Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.350 din 2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general – Am elaborat și am inițiat acest proiect de lege, pe care îl consider de importanță majoră pentru structurile sportive, pentru buna desfășurare a activității acestora, în special în privința asigurării unei continuități în ceea ce privește finanțarea lor. Scopul acestei legi, care sper că va fi adoptată și aplicată într-un viitor nu prea îndepărtat, este crearea unor condiții reale și de egalitate de șanse pentru accesarea de fonduri nerambursabile pentru toți operatorii de programe, în special pentru cei din domeniul sportului. Promovarea sportului și sprijinirea activității sportivilor reprezintă pentru mine o prioritate în activitatea parlamentară, cred în forța sportului de a modela caractere și de a crea baza unei vieți sănătoase și fericite, în special când vine vorba de tânăra generație.

Legile muntelui – un pachet de legi susținute de Grupul Parlamentar al PSD – Cinci Programe, cu finanțare asigurată de MADR, așteaptă startul pentru a fi aplicate și a aduce beneficii importante românilor care locuiesc în zona montană, respectiv peste 3 milioane de cetățeni (între care și locuitorii din Munții Apuseni), adică puțin peste 15% din populația României

1) Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii în zona montană – 5 milioane de euro;

2) Proiect de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane – 7 milioane de euro;

3) Proiect de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de sacrificare a animalelor în zona montană – 15 milioane de euro;

4) Proiect de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor, fructelor de pădure şi plantelor medicinale în zona montană – 66 milioane euro;

5) Proiect de Lege pentru aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană – 1 miliard de euro. Fondurile pentru aceste programe vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Zonele montane, atât de apreciate pentru frumusețea lor, sunt totuși marcate de unele dezavantaje naturale, cum ar fi clima, fertilitatea scăzută a solului, perioade mai scurte de vegetaţie, dar şi dezavantaje structurale, scăderea populaţiei tinere, izolarea faţă de căile de comunicaţie şi pieţele de desfacere. Partidul Social Democrat consideră că aceste zone trebuie să beneficieze de o abordare distinctă, definită conform principiilor dezvoltării durabile, care să vizeze reducerea dezechilibrelor între părțile țării mai favorizate și ținuturile muntoase.

• Nu în ultimul rând, amintesc că una dintre cele mai importante legi pe care le-am inițiat, respectiv Legea nr.227 din 17 noiembrie 2016 privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.” – S.A., în domeniul public al judeţului Cluj, prin care s-a atribuit suprafața de 86.333 mp, ca infrastructură de dezvoltare, pentru parcul științific și tehnologic TETAPOLIS, așteaptă să producă efectele dorite. Consiliul Județean are obligația să înființeze acest parc, în termen de zece ani de la intrarea legii în vigoare, astfel încât Clujul să își îmbogățească baza logistică în domeniul cercetării și inovării. Înalta tehnologie este de departe domeniul care va conduce la dezvoltarea Clujului, pe termen lung. Am încredere că aici vom înființa cel mai puternic parc tehnologic și științific din regiune, poate chiar din țară, iar cercetarea va ajunge la Cluj un domeniu la fel de puternic precum cel al IT.

Demersuri pentru municipiul Dej și zonele limitrofe:

Centura ocolitoare a municipiului Dej

După o serie de interpelări, discuții și demersuri constante către Ministerul Transporturilor, am reușit să conving autoritățile centrale de necesitatea construirii acestui obiectiv așteptat de dejeni și nu numai. O astfel de arteră de transport este vitală pentru dezvoltarea economică și turistică, precum industrializarea și reducerea poluării oricărui oraș cu populație medie sau crescută! Vestea bună este că în decembrie 2018, Consiliul Tehnico-Economic de Avizare al Ministerului Transporturilor a avizat pozitiv actualizarea devizului general al studiului de fezabilitate pentru varianta de ocolire a municipiului Dej, acest obiectiv primind, practic, undă verde pentru a fi construit. Sper ca dejenii și cei care tranzitează zona să poată beneficia de această centură ocolitoare în cel mult 2-3 ani.

Treceri de nivel de cale ferată semnalizate acustic și optic, cu bariere semiautomate – OMV Dej și localitatea Mica

Am fost unul dintre inițiatorii Proiectului de Lege pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor, pe care l-am inițiat împreună cu mai mulți colegi din Grupul Parlamentar al PSD, act normativ adoptat déjà, prin care se instituie, sub sancţiune contravenţională, obligaţia administratorului căii ferate de a instala bariere sau semibariere la trecerile la acelaşi nivel cu calea ferată ale tuturor drumurilor internaţionale „E”, precum şi ale drumurilor naţionale care prezintă un grad ridicat de risc de producere a accidentelor rutiere. Astfel, șoselele pe care vom circula vor deveni mai sigure, iar viețile multor șoferi și pasageri vor fi salvate. Ca urmare a adoptării acestei legi, 2 din cele 70 de bariere de cale ferată care vor funcționa cu bariere semiautomate semnalizate acustic și optic la nivelul întregii țări se vor afla la Dej, în zona OMV, respectiv localitatea Mica.

De asemenea, în urma demersurilor și a interpelărilor pe care le-am făcut, s-a aprobat în vara anului trecut instalarea unei bariere duble, semnalizată acustic și optic, la calea ferată de la intrarea în oraș, aceasta funcționând deja.

De asemenea, sunt un susținător fidel al activităților sportive în randul tinerilor, motiv pentru care mă implic cu drag în sprijinirea echipei de volei CS Unirea Dej.

La început de an doresc să le mulțumesc clujenilor și dejenilor pentru încrederea pe care mi-au acordat-o și îi asigur că eforturile mele în activitatea de deputat se vor îndrepta, în continuare, spre îmbunătățirea infrastructurii, educației, sistemului medical, sportului, culturii și a economiei dejene și clujene. De asemenea, am o colaborare foarte bună cu primarii din zonă, ținem mereu legătura și astfel am ocazia să aflu care sunt problemele pe care le întâmpină oamenii de la sate. Majoritatea proiectelor pe care le voi sprijini pentru ei se referă la lucrări de apă și canalizare, la modernizarea, asfaltarea și construirea de drumuri, poduri, la extinderea rețelei electrice și de gaze, construirea și modernizarea căminelor culturale, precum și reabilitarea unităților de învățământ. Consider că toți cetățenii trebuie să beneficieze de condiții bune de trai, indiferent că locuiesc în orașe sau în sate. Totodată, voi continua să țin o strânsă legătură și cu mediul de afaceri, pentru a fi conectat în permanență la problemele pe care le întâmpină antreprenorii, întrucât consider că este esențial să susținem dezvoltarea segmentului IMM-urilor pentru a avea o economie sănătoasă. Sper ca în acest mandat să duc la bun sfârșit atât proiectele aflate deja în procedură parlamentară, cât și cele pe care le voi promova de acum înainte. La mulți ani dragi dejeni, la mulți ani dragi clujeni!

Cornel Itu – deputat PSD
Circumscripţia 13 – Cluj

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER