Conectează-te cu noi

Sport

Detalii interesante despre Copa Libertadores

Publicat acum

pe

CONMEBOL Libertadores sau Copa Libertadores, așa cum este cunoscută fanilor din întreaga lume, este o competiție de fotbal organizată anual de către organizația CONMEBOL și care datează din anul 1960.

Este cea mai mare competiție inter-cluburi din America de Sud și se aseamănă cu UEFA Champions League de la nivelul continentului european.

În traducere, această competiție ar însemna Cupa Eliberatorilor Americii, în amintirea eroilor din războaiele latino-americane de independență.

Formatul competiției

Inițial doar echipele campioane din ligile din America de Sud participau la acest turneu. În momentul de față însă, competiția are 8 etape, iar prima fază a turneului începe de regulă în luna ianuarie. În etapa întâi se califică:

 • finaliștii din Torneo Apertura
 • echipa de pe locul secund la finalul campionatului din Serie A (Ecuador)
 • a doua echipă de la finalul sezonului din Primera Division (Paraguay)
 • formația de pe locul 4 din Liga 1 (Peru)
 • a doua echipă din campionatul uruguayan la finalul sezonului
 • echipa de pe locul secund din Venezuela la finalul campionatului

Primele 4 echipe care termină etapa I se alătură celorlalte 28 de echipe în faza grupelor.

Din cele 32 de echipe se formează 8 grupe a câte 4 echipe și se joacă un sistem clasic de grupe, în care echipele de pe primele 2 locuri din fiecare grupă avansează în runda următoare, adică în fazele eliminatorii.

În fazele eliminatorii se joacă meciuri după sistemul tur-retur până în faza finală, iar marea finală se joacă doar într-un singur meci.

Pe toate aceste meciuri din Copa Libertadores poți să pariezi online la Winmasters oricând dorești, iar dacă introduci un cod bonus Winmasters beneficiezi și de un bonus consistent.

Trofeul

Trofeul acordat campioanei poartă același nume ca și competitia. A fost proiectat de un meștesugar, Alberto de Gasperi, născut în Italia și care a emigrat în America de Sud. Este fabricat din argint la bază, iar în vârf este o mixtură de argint și bronz. Pe piedestalul trofeului sunt plăcuțe cu numele fiecărui club câștigător.

Un lucru interesant este că orice formație care câștigă de 3 ori la rând trofeul are dreptul să-l păstreze în original. Doar 2 cluburi au reușit asta până acum: Estudiantes, obținând al treilea trofeu consecutiv în 1970 (al patrulea l-au câștigat ceva mai târziu, în 2009) și Independiente, cu a treia victorie consecutivă în 1974 (de atunci au mai ridicat trofeul de două ori, în 1975 și 1984).

Acoperire media

Turneul atrage foarte mulți telespectatori din America de Sud, dar și din Spania. Competiția este transmisă în peste 135 de țări din întreaga lume și în peste 30 de limbi, astfel că este un fenomen global, fiind urmărit de un număr impresionant de amatori ai fotbalului sud-american.

Mingea cu care se joacă meciurile de la Copa Libertadores

Începând cu anul 2003, Nike este designerul mingii oficiale de la această competiție. Începând cu anul 2022, mingea oficială poartă denumirea de Nike Flight.

Acest model a înlocuit predecesorul Merlin, fabricată tot de același producător. O versiune ușor diferită de Nike Flight a fost folosită și la ediția 2021 a Copei America.

Statistici interesante despre Copa Libertadores

 • Între anii 1960 – 1987 inclusiv, câștigătorul meciului din grupă primea doar 2 puncte, iar pentru un rezultat de egalitate se acorda câte un punct fiecărei formații.
 • Între anii 1989 – 2018 inclusiv, câștigătorii grupei erau desemnați prin diferența de goluri și nu exista un sistem de play-off în faza grupelor în caz de egalitate de puncte.
 • Începând cu 2019, finala s-a disputat într-un singur meci și nu în sistem tur-retur.

Există și câteva statistici interesante legate de performanțele cluburilor în istoria Copei Libertadores:

 • Independiente este echipa cea mai prolifică, având momentan 7 titluri câștigate. A jucat 7 finale și le-a câștigat pe toate.
 • Pe locul secund se clasează tot o echipă din Argentina, Boca Juniors, având 6 trofee Copa Libertadores și încă 5 finale jucate și pierdute.
 • Penarol este echipa de pe locul al treilea din acest clasament, echipă care a reușit să ia 5 titluri și să mai dispute și alte 5 finale.

În ceea ce privește performanțele pe țară la această competiție, Argentina este echipa cea mai bine reprezentată, fiindcă a strâns 25 de trofee și are încă 12 finale.

Brazilia vine din spate pe locul secund, cu 22 de titluri în Copa Libertadores și alte 18 finale disputate.

La distanță mare se clasează Uruguay, cu 8 titluri și alte 8 finale.

Golgheterii competiției

 • Alberto Spencer deschide topul marcatorilor all-time din Copa Libertadores, cu 54 de reușite în 87 de apariții pe teren.
 • Pe locul secund se clasează Fernando Morena, cu 37 de goluri marcate în 77 de partide disputate.
 • Top 3 este închis de Pedro Rocha, jucător care are 36 de goluri trecute în dreptul numelui său în cele 88 de meciuri de Copa Libertadores.

Cele mai multe apariții pe teren la Copa Libertadores le-a avut portarul Ever Hugo Almeida, 113 prezențe pe teren.

Așa cum ai văzut, Copa Libertadores este una dintre cele mai interesante și mai urmărite competiții fotbalistice la nivel mondial și are un istoric și statistici extrem de interesante.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER