Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Dosarul „Șpaga la Salina Ocna Dej” a fost clasat din lipsă de probe!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

DNA Cluj a închis dosarul ”Mită la Salina Ocna Dej”, pe motiv că fapta nu există, după ce de la dosar au fost anulate aproape toate probele, potrivit EVZ.

După ce în urmă cu câțiva ani, procurorii de la DNA Cluj prezentau opiniei publice un dosar în care se făcea referire la un caz de luare de mită la Salina Ocna Dej, și în care directorul era acuzat că a luat mită bani și concedii plătite, acum procurorul de caz a închis dosarul pe motivul că ”fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de legea penală”. Între timp, dosarul a fost trimis în judecată, dar s-a reîntors la DNA.

Procurorul de la DNA Cluj a fost obligat de o instanță de judecată să recunoască că și-a bazat acuzațiile pe probe care au fost anulate. Din dosar au fost anulate sute de pagini de probe, care au fost culese prin încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, mai scrie sursa citată.

În data de 2 martie 2018, DNA Cluj a dispus trimiterea în judecată a șefului Salinei Ocna Dej, Mihuț Georgel dar și a omului de afaceri clujean Călin Mitică. Dosarul a avut în prima fază un parcurs favorabil DNA. La Curtea de Apel Cluj, judecătorii au decis ”să pună piciorul în prag” și să anuleze aceste probe ca fiind culese cu încălcarea gravă a drepturilor cetățenești.

De exemplu, în acest dosar se vorbește despre plata a două concedii de odihnă, aspect neprobat, plata unei mite în contul unor firme, fără a fi prezentat un lanț logic al traseului banilor, și remiterea unui colier din aur, în valoare de 7.000 de lei, de asemenea un fapt neprobat. Cu alte cuvinte, Curtea de Apel Cluj a decis că toate probele au fost adunate ilegal.

După decizia Curții de Apel Cluj dosarul s-a reîntors la DNA Cluj. În februarie 2020, același procuror care a instrumentat dosarul a fost obligat să recunoască că și-a bazat acuzațiile pe probe care au fost adunate ilegal, și drept urmare a decis să claseze acuzațiile.

”Urmare a excluderii din materialul probator … apreciem că standardul de probațiune realizat inițial în dosarul de urmărire penală a fost grav afectat”, spune procurorul, în ordonanța de clasare a acuzațiilor.

De exemplu, referindu-se la directorul Salinei Ocna Dej, Georgel Mihuț, procurorul susține că acesta nu mai poate fi acuzat că ”a favorizat interesele de afaceri ale SC Transferoviar Grup SRL (societate de transport feroviar de marfă, patronată de omul de afaceri Călin Mitică – n.n.)”.

Singura declarație care ”proba” această acuzație, era de fapt dată de Mădărășan Kinga care a declarat că a auzit de la un alt coinculpat despre aceste favorizări, ”și că nu a cunoscut detalii concrete cu privire la modul de transmiterea sumelor”.

Sursa – EVZ

Social-Cultură

Trei comune de lângă Dej vor fi cadastrate gratuit, din bani europeni!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Trei comune situate în apropiere de municipiul Dej vor beneficia de cadastrare din fonduri europene nerambursabile. Este vorba despre comunele Câțcău, Chiuiești și Cuzdroara.

Potrivit unui comunicat al ANCPI, comunele Călăraşi, Câţcău, Chiuieşti, Ciurila, Cuzdrioara, Feleacu, Gârbău, Iara, Luna, Mărgău, Mihai Viteazu, Petreştii de Jos, Ploscoş, Poieni, Sănduleşti, Săvădisla din judeţul Cluj vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) va lansa licitaţiile în această primăvară.

ANCPI va organiza două proceduri de atribuire pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor din 246 de unităţi administrativ – teritoriale (UAT) în luna aprilie.

Finanţarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 (POR).

ANCPI este beneficiar al Proiectului major „Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România” are o valoare de aproximativ 313 de milioane de euro şi vizează realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pentru o suprafaţă de aproape 5,8 de milioane de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României.

Continuă să citești

Social-Cultură

Programări scurtate la Dej pentru susținerea probei practice a examenului auto!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Prefectul Mircea Abrudean a anunţat vineri o serie de măsuri menite să rezolve problemele de la Serviciul Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor, scrie zcj.ro.

Timpii îndelungați de așteptare, condițiile improprii pentru cetățeni și angajați și lipsa parcărilor sunt principalele probleme identificate de prefectul Mircea Abrudean la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Cauzele principale, potrivit prefectului, sunt personalul insuficient (33 de angajați) și sediul impropriu în care serviciul își desfășoară activitatea, precizează sursa citată.

Ca o primă măsură, în fiecare zi în intervalul 19:00 – 20:00, va fi pus un ghişeu la dispoziţia persoanelor juridice care au obiect de activitate comercializarea de autovehicule second-hand, conform CUI.

În plus, începând cu data de 23 martie, timpul de procesare al dosarelor va fi redus de la 10 la 5 minute. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu o serie de servicii unde timpul de aşteptare era mare. Astfel, dacă pentru preschimbarea permisului de conducere anul trecut era nevoie de 20 de zile, prefectul promite că, de săptămâna viitoare, timpul va scădea la 5 zile.

În ceea ce priveşte înmatricultările/transcrierile, timpul a fost redus deja de la 32 de zile la doar 15. Anul trecut, autorizarea provizorie cu numere roșii se făcea în 19 zile, iar Mircea Abrudean vrea ca termenul să scadă la doar 5 zile începând cu 25.02.2020. Programarea la proba practică a examenului de șofer se făcea anul trecut într-un termen de până la 50 de zile, dar va fi scurtat la 9 zile în Cluj-Napoca, 17 zile în Dej și 25 de zile în Turda, a mai anunțat prefectul de Cluj.

Prin relocarea actualului sediu în Clădirea Vămii din Someşeni, Prefectura urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor pentru angajaţi şi pentru public. De asemenea, au fost făcute demersuri la Ministerul Finanţelor şi la CNAIR în ceea ce priveşte suplimentarea numărului de parcări. Toate acestea au ca şi termen luna mai a acestui an.

Prefectul Mircea Abrudean a mai anunţat că vor fi reînfiinţate traseele pentru şcoala de şoferi din Câmpia Turzii, iar schema de traseu va fi de două zile în Cluj-Napoca (va fi decongestionată strada Plevnei) şi o zi pentru Turda, Câmpia Turzii şi Dej.

Continuă să citești

Social-Cultură

Echipa de bucătari condusă de dejeanul Emanuel Mocan, MEDALIE DE ARGINT la Olimpiada Gastronomică de la Stuttgart – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Echipa Națională de Bucătari Juniori a României, aflată sub conducerea chef-ului dejean Emanuel Mocan, a reușit să câștige argintul la Olimpiada Gastronomică de la Stuttgart, Germania, (IKA Culinary Olympics) desfășurată în perioada 14-19 februarie 2020.

Echipa a concurat la categoria „JUNIOR NATIONAL TEAMS”, proba „Restaurantul Națiunilor” și a fost formată din Mocan Emanuel (căpitan), Dadiana Munteanu, Vadean Alin, Mihai Dragomir, Alexandru Stefan și Antohi Paul. Team manager: Siserman Paul.

De cealaltă parte, Echipa Națională de Bucătari a României a obținut medalia de bronz la proba Restaurantul Națiunilor.

Echipele, în aceasta formula, sunt la prima participare Olimpica și așa cum au spus și juratii, au lasat o impresie foarte bună tuturor. Urmează alte competitii internationale unde aceștia se vor perfecționa și vor acumula experiență competițională necesară pentru atingerea visului suprem, câștigarea aurului olimpic.

Pentru această ediție ne-am realizat obiectivul de a fi pe podium, la cele două probe, iar acum ne uităm către viitor cu mai mult curaj stiind că avem alături de noi o nouă generație de bucătari și cofetari cu experiență si mentalitate de învingători!”, a transmis Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare