Conectează-te cu noi

Eveniment

După 6 luni în Afganistan, MILITARII din Dej AU DORMIT PE JOS la sosirea în țară – FOTO

Publicat acum

pe

militari Afganistan sosire (1)

O parte dintre militarii din Dej, plecați în misiune în Afganistan, au avut parte de un șoc la întoarcerea în țară: au fost nevoiți să doarmă pe jos timp de câteva ore.

După ce timp de șase luni s-au aflat în misiune în Afganistan, unde pericolele au pândit la tot pasul, militarii din Dej nu s-au gândit nicio secundă că, la întoarcerea în România, vor trebui să doarmă pe jos. Primii militari români întorși din misiune, în noaptea de 15/16 februarie, au sosit la Baza Aeriană 90 Otopeni în jurul orei 2 noaptea. Imediat după ce au pășit pe pământ românesc, militarii au fost urcați într-un autobuz și duși în apropierea unui hangar, unde s-au făcut verificările de rutină.

Apoi, militarii din Dej au fost conduși într-un club al unității pentru a se odihni până dimineață, atunci când erau programate zborurile spre Câmpia Turzii. ”Odihna” lor avea să fie pe jos – pe gresie -, sau pe scaune și mese – pentru cei mai norocoși dintre ei, dacă se poate spune așa. Nici vorbă de paturi, perne sau măcar câteva pături.

Primul zbor a decolat în jurul orei 6, astfel că o parte dintre cei proaspăt-întorși din Afganistan ”s-au odihnit pe jos” doar câteva ore. Ceilalți însă, al căror zbor a fost programat la ora 8, nu numai că au dormit pe scaune și mese, ci au fost nevoiți să aștepte încă două ore pentru că au fost ceva probleme la motorul avionului care urma să îi ducă spre casă. Ba chiar mai mult decât atât, întorși în clubul în care și-au petrecut noaptea în condiții greu de imaginat, militarii au fost scoși din ”dormitor” pentru că acolo urma să aibă loc o activitate. Astfel, miliarii au stat afară o oră și jumătate, timp în care au așteptat să fie remediate defecțiunile aeronavei.

Nu i-a întrebat nimeni de foame sau de sete, astfel că militarii din Dej s-au descurcat cu ce au găsit în magazinul unității. De-abia în jurul orei 10, aeronava a decolat spre Câmpia Turzii, iar gândurile lor s-au îndreptat spre cei dragi, lăsând în urmă experiența neplăcută a sosirii în România.

PRECIZĂRILE MApN: „Referitor la articolele apărute astăzi (n.r. ieri, 24 februarie), despre repatrierea militarilor Batalionului 811 Infanterie ‘Dragonii Transilvani’, Secția presă a M.Ap.N. face următoarele precizări:

Activitatea de repatriere din Afganistan a personalului Batalionului de Infanterie Protecția Forței a fost planificată în perioada 7 februarie — 3 martie, cu aeronave C-17 Globe Master III puse la dispoziție de NATO prin programul Strategic Airlift Capability. Acest tip de aeronavă operează numai pe Aeroportul Internațional ‘Henri Coandă’ București.

La data de 21 februarie au fost repatriați 152 de militari, majoritatea de la Batalionul 811 Infanterie din Dej. Aeronava C-17 Globe Master III a aterizat la București în jurul orei 24,00.

Având în vedere distanța mare între București și localitatea de dislocare — Dej, Statul Major al Forțelor Terestre a solicitat sprijinul pentru transportarea militarilor cu o aeronavă a Forțelor Aeriene.

Conform procedurilor, deplasarea militarilor de la Aeroportul Internațional ‘Henri Coandă’ până la Baza 90 Transport Aerian a fost efectuată cu autobuze, concomitent cu descărcarea materialelor și echipamentelor. Acestea au ajuns la aerodromul militar în jurul orei 1.00, unde au fost verificate de reprezentanții Poliției de Frontieră și ai Poliției Militare, activitate ce a durat circa două ore. Paletizarea celor aproximativ șapte tone de materiale, pentru a fi încărcate în avionul C-130 Hercules care urma să le transporte la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, a început după ora 3,00.

Militarii au așteptat paletizarea materialelor într-o facilitate a Bazei 90 Transport Aerian, folosită ca sală de sport, având în vedere că durata dintre zboruri a fost prea scurtă pentru cazarea lor într-un spațiu special destinat.

Primul zbor (cu 53 de militari la bord) spre Câmpia Turzii s-a desfășurat între orele 6,15 — 7.00, iar al doilea (cu 50 de militari la bord) în intervalul orar 8,30 — 9,15.

Aspectele administrative privind defluirea efectivelor în garnizoanele de dislocare au fost stabilite, de comun acord, între cele două categorii de forțe (SMFT și SMFA)”, se arată într-un comunicat de presă.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER