Conectează-te cu noi

Eveniment

Președintele ADER Dej, condamnat pentru fraudare de fonduri europene

Publicat acum

pe

judecator sentinta dosar penal DNA

Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat recent într-un dosar în care Adrian Moldovan, președintele Asociației ADER Dej, avea calitatea de inculpat.

Acesta a fost cercetat pentru folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MOLDOVAN ADRIAN, reprezentant al Fundației Ramses — Fundația pentru Dezvoltarea Socială a Romilor Dej, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de folosirea sau prezentarea de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (39 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În data de 1 septembrie 2008, Fundația Ramses — Fundația pentru Dezvoltarea Socială a Romilor Dej reprezentată prin Moldovan Adrian, a depus o cerere de finanțare pentru realizarea proiectului ‘De la tradiție la modernism, producția de cărămidă ceramică a romilor’. Costul total al proiectului, conform cererii de finanțare este de 55.500 euro din care 10% contribuția financiară a solicitantului, iar contribuția europeană 90% din fonduri PHARE.

Conform Formularului de Cerere de finanțare, proiectul avea ca scop ‘realizarea unei structuri generatoare de venit, de tipul întreprinderii sociale pentru comunitatea de romi din Cășeiu’ iar principalele activități ce urmau a se realiza în cadrul proiectului constau în organizarea de cursuri de calificare a persoanelor de etnie romă în meseria de zidar și, în final, înființarea unei unități economice de tip SRL (acționar Fundația Ramses) având ca obiect de activitate fabricarea cărămizii ceramice.

În data de 30.11.2008 a fost încheiat contractul de finanțare nerambursabilă.

În urma probațiunii administrate în cauză s-a stabilit că, pentru justificarea unor cheltuieli nereale a unor sume de bani primite ca finanțare europeană, inculpatul Moldovan Adrian a întocmit acte false pe care le-a prezentat autorității contractante privind relațiile cu o serie de persoane fizice autorizate și societăți comerciale, astfel că, din suma totală de 44.955 euro, suma de 19.870,28 euro, a fost cheltuită de inculpat în interes propriu, deci în afara proiectului.

Pentru a-și atinge scopul, inculpatul s-a folosit de mai multe persoane, profitând de relațiile de rudenie sau amiciție existente între el și aceste persoane, de încrederea acestora, niciunul din participanți necunoscând caracterul fals al actelor întocmite de Moldovan Adrian.

Actele false au fost folosite de același inculpat în 2009 și apoi în 2011 la autoritatea contractantă pentru crearea aparenței de legalitate a cheltuirii sumelor acordate în cadrul contractului cu finanțare europeană.

În cauză nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării pagubei, deoarece nu au fost identificate bunuri imobile sau mobile care să fie deținute de inculpat.

În urmă cu mai bine de o lună, pe data de 15 februarie, Curtea de Apel Cluj a dat o sentință definitivă în acest caz.

Soluția pe scurt: 

I. În baza art.421 pct.2 lit.a C.pr.pen. admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA – Serviciul Teritorial Cluj şi inculpatul Moldovan Adrian, împotriva sentinţei penale nr.248 din 5 martie 2015 a Judecătoriei Dej pronunţată în dosar nr. 2290/219/2013, pe care o desfiinţează, în parte, sub aspectul cuantumului pedepsei închisorii, a modalităţii de aplicare şi a duratei pedepsei complementare. Pronunţând o nouă hotărâre, în aceste limite: Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Moldovan Adrian, pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, prev. de art. 181 alin. 1 din Legea 78/2000 cu aplicarea art.5 Cod penal – de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare. În baza art.65 C.pen.1969 cu aplic. art.5 C.pen. aplică inculpatului Moldovan Adrian pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.64 al.1 lit. a teza a II-a şi lit. b,c din Codul penal1969 ( dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa o funcţie în cadrul unei asociaţii ), pe o durată de 5 ani, pedeapsă ce se va executa după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală sau a restului de pedeapsă ori după prescripţia executării pedepsei. Menţine pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată inculpatului Moldovan Adrian pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art.290 Cod penal 1969 cu aplic. art.41 alin.2 Cod penal 1969, art.5 Cod penal, iar în baza art.33, art.34 alin.1 lit.b, art.35 C.pen.1969 cu aplic. art.5 C.pen. aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.64 al.1 lit. a teza a II-a şi lit. b,c din Codul penal1969 pe o durată de 5 ani. Menţine modalitatea de executare a pedepsei închisorii rezultante stabilită de prima instanţă – suspendarea sub supraveghere – dar, pe durata termenului de încercare de 5 ani. Menţine restul dispoziţiilor hotărârii apelate.

II. În baza art.421 pct.1 lit.b C.pr.pen. respinge ca nefondate apelurile declarate de partea civilă Ministerul Finanţelor Publice, prin Ministerul Fondurilor Europene – cu sediul în Bucureşti, str. Apolodor nr.17, sector 5 şi partea responsabilă civilmente Asociaţia pentru Dezvoltarea Economico-Socială a Romilor ( ADER) cu sediul în Dej, str. Sărata de Jos nr.2, jud. Cluj – împotriva aceleaşi sentinţe penale. În baza art.272 C.pr.pen. stabileşte în favoarea Baroului Cluj suma de 70 lei – onorariu parţial apărător din oficiu ( pentru av. Vesa Cristian), sumă ce se va plăti din FMJ. În baza art.275 alin.2,3 obligă partea responsabilă civilmente Asociaţia pentru Dezvoltarea Economico-Socială a Romilor să plătească 500 lei cheltuieli judiciare către stat, restul cheltuielilor judiciare avansate de stat în apel rămânând în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 15 februarie 2016.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER