Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Ediţie aniversară a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, cu peste 600 de evenimente

Publicat acum

pe

Cea de-a zecea ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC) se va desfăşura între 17 şi 25 august 2019, cu programe preliminare în 14 şi 16 august, organizatorii anunţând peste 600 de evenimente de diferite tipuri, transmite Agerpres.

Ne bucurăm că dăm din nou startul celei mai ample manifestări culturale maghiare din Transilvania şi că putem oferi din nou comunităţii un număr foarte mare de evenimente pentru toate gusturile şi vârstele şi ne bucurăm, mai ales, că sărbătorim o ediţie rotundă, cea de-a X-a. Această ediţie aniversară nu este menită să le umbrească pe celelalte nouă, ci îşi propune să vină în continuarea şi completarea lor firească. Este o ediţie lipsită de stridenţe şi trâmbiţări festiviste, dar care a câştigat în atenţia pentru desfăşurarea optimă a programelor într-o atmosferă colorată, armonioasă şi vie”, a declarat Gergely Balazs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, într-o conferinţă de presă.

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca Olah Emese a că evenimentul a devenit un brand al oraşului la care ajuns şi persoane din afara judeţului Cluj.

Această ediţie este foarte importantă pentru noi toţi, fiind o ediţie aniversară. Ţin minte şi acum încercările din primul an, din 2010, uneori şubrede, dar, de-a lungul anilor, Zilele Culturale Maghiare au dovedit că pot deveni parte a brandului oraşului. Să nu uităm că mii de persoane sunt prezente în fiecare an la acest eveniment, multe dintre ele venind din afara judeţului sau a ţării. Fiind un eveniment amplu, pe parcursul festivalului vor exista anumite restricţii de circulaţie care vor fi comunicate din timp participanţilor în trafic şi ne cerem scuze pentru viitoarele inconveniente”, a spus Olah Emese.

Ediţia aniversară se va deschide oficial duminică, 18 august, cu o gală la Opera Maghiară din Cluj în cadrul căreia Ansamblul Popular de Stat din Ungaria va susţine în premieră spectacolul „În piaţa din Cluj”, la care vor participa invitaţii Balogh Melinda, Busai Bori şi Makula Zoltan, Molnar Ilona şi Ansamblul Tokos.Spectacolul deschide noi perspective istorice în orizontul memoriei colective, reconstituind cu ajutorul limbajului liric al dansului şi muzicii populare atmosfera pieţei vechiului Cluj, unde grădinarii din Hoştat vindeau legume, femeile din Călata lapte şi unt, iar bărbaţii din Sic sau Câmpie îşi vindeau forţa de muncă sau animalele. Regizor-coregraf al spectacolului este Mihalyi Gabor, directorul artistic al Ansamblului Popular de Stat din Ungaria, deţinător al premiului Harangozo Gyula şi artist emerit din Ungaria”, au arătat organizatorii, într-un comunicat de presă.

Un alt eveniment care va marca cei 10 ani aniversari este concertul extraordinar susţinut de Orchestra simfonică a muzicienilor maghiari din afara graniţelor Ungariei. Orchestra condusă de Gyorgy Vashegyi şi formată din artişti proveniţi din Transilvania şi Voivodina va concerta marţi, 20 august, ora 19:00, la Casa Universitarilor.

Momente speciale din ediţiile anterioare ale festivalului vor fi aduse în atenţia publicului prin intermediul expoziţiei foto aniversare în aer liber „Zilele Culturale Maghiare din Cluj, ediţia a X-a” Fotografiile vor fi expuse pe 25 de panouri aşezate în Piaţa Unirii, în apropierea Bisericii Sfântul Mihail. Totodată, pe panourile din Piaţa Unirii publicul va putea admira momente surprinse în cadrul altor 10 evenimente transilvănene invitate să participe la acest moment aniversar: Zilele Culturale Maghiare din Braşov, Zilele Maghiarilor din Dej, Zilele Maghiare din Judeţul Hunedoara, Vâltoarea Mureşană, Festivalul Főter – Zilele Maghiare Băimărene, Zilele Hungarikum Sibiu, Zilele Maghiarilor din Judeţul Alba, Zilele Sfântului Ladislau (Oradea), Zilele Culturale Maghiare Partium (Satu Mare) şi Zilele Culturale Maghiare din Timişoara.

Peste 600 de evenimente de diverse tipuri, de la concerte, expoziţii, recitaluri de muzică clasică, spectacole de dans, proiecţii de film, tururi ghidate şi proiecţii de film la activităţi pentru copii, evenimente gastronomice sau petreceri vor fi aduse, timp de nouă zile, în atenţia locuitorilor Clujului şi vizitatorilor veniţi din întreaga Transilvanie şi de peste hotare la festival.

Foarte multe programe din cele 630 câte numără anul acesta festivalul sunt accesibile şi publicului vorbitor de limba română. Vom vernisa 25 de expoziţii şi avem 10 tururi ghidate prin oraş şi la Castelul Banffy din Bonţida. Avem şi câteva programe în zilele premergătoare festivalului, care vor include expoziţii cu vernisaj bilingv în diferite galerii din oraş. Un eveniment inedit din timpul festivalului va fi spectacolul „Elixirul dragostei” de Donizetti, oferit de Opera Maghiară de Stat, care va avea loc pe Aleea Stadionului, Clujul fiind prima oprire din cadrul turneului „Opera pe roţi”, a punctat Szabo Lilla, directorul de programe al festivalului.

Programele preliminare festivalului vor avea loc miercuri, 16 august, şi vineri, 17 august şi vor include vernisaje bilingve ale unor expoziţii de pictură precum ”Gy. Szabo Bela – Liber Miserorum” sau ”Artişti plastici contemporani de la Szentendre”. Tot în aceste zile va fi vernisată şi expoziţia ”Schimb de teren II”, care prezintă o selecţie din colecţia Institutului de Artă Contemporană – Dunauşjvaros, unul dintre cele mai importante spaţii expoziţionale din Ungaria amplasat în afara capitalei.

La fel ca şi până acum, evenimentele în aer liber din timpul Zilelor Culturale Maghiare se vor desfăşura în zona centrală a oraşului, respectiv în Piaţa Unirii, pe strada Kogălniceanu, pe strada Potaissa, în curtea Palatului Banffy şi în Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată.

Scena din Piaţa Unirii va fi gazda a două concerte în fiecare seară, artiştii care vor concerta aici fiind, printre alţii, Filarmonica de copii din Vlăhiţa, Quimby, Tamas Gabor, Ladanybene 27, Akos, Honeybeast, Familia Neoton, şi mulţi alţii. Centrul oraşului va fi, de asemenea, locul în care publicul se va putea bucura în fiecare zi de un vârtej de dansuri populare în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional Folcloric ”Sfântul Ştefan”.

Strada Kogălniceanu va rămâne în continuare „inima” festivalului, aici găsindu-se târgul meşteşugăresc, aleea muzeelor, standuri ale ONG-urilor clujene şi cea de-a doua scenă a festivalului. Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată va găzdui Satul Medieval, de asemenea un eveniment tradiţional în cadrul ZCMC, precum şi diferite activităţi pentru copii. Tot în Grădina cu ruine vor avea loc anul acesta, în premieră, şi ”Zilele ciobăneştilor maghiari”, o serie de evenimente în care vor fi prezentate publicului rase de câini specific maghiare. Acestea vor debuta miercuri, 21 august, de la ora 11,00, pe strada Kogălniceanu, cu Parada raselor ciobăneştilor maghiari, după care vor avea loc mai multe prezentări de rase canine, precum Puli, Mudi, Komondor, Majzli sau Sinka.

Strada Potaissa, devenită acum doi ani Strada Vinului, va găzdui şi acum târgul de vinuri, unde vizitatorii vor putea consuma sau cumpăra băuturi alese ale unor vinificatori renumiţi din Ungaria şi România şi vor putea savura momentele muzicale pline de voie bună ale muzicanţilor ardeleni.

Un loc nou pe harta festivalului este, anul acesta, Aleea Stadionului, unde sâmbătă, 24 august, ora 19,00, va avea loc ”Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti, un spectacol în aer liber al Operei Maghiare de Stat, care este parte al turneului ”Opera pe roţi”.

Din festival nu vor lipsi nici mult iubitele tururi ghidate prin oraş conduse de curatori vorbitori de limba română. Cu această ocazie, clujenii, şi nu numai, vor putea cunoaşte principalele repere ale moştenirii culturale şi istorice ale comunităţii maghiare din Cluj, vor vedea şi asculta orgile oraşului, vor (re)descoperi Cimitirul Central sau monumentele din epoca Regelui Matia şi din perioada renaşterii. Anul acesta, pasionaţii de tururi ghidate vor avea ocazia să viziteze şi Castelul Banffy din Bonţida, unul dintre cele mai spectaculoase castele nobiliare din Transilvania.

Ghidajele în limba română vor însoţi şi o serie de expoziţii de la Muzeul de Artă (”Spiritul romantic de tip Biedermeier în colecţia de pictură a Muzeului de Artă Cluj”) şi Muzeul de Istorie al Transilvaniei (”Cornul abundenţei. Luxul în lumea nobiliară transilvăneană”, ”Mari fotografi din Transilvania – secolele XIX-XX ”Orban Balazs. Călătorie în Orient”), precum şi expoziţia de artă bisericească ”Ars Sacra Claudiopolitana” de la galeria aflată pe strada Iuliu Maniu nr. 4.

Din programul festivalului nu vor lipsi mesele rotunde şi dezbaterile, cea mai amplă dintre acestea stând sub semnul schimbării de regim de acum 30 de ani. Astfel, joi, 22 august, şi vineri 23 august, vor avea loc mesele rotunde cu tema ”Martori şi participanţi” şi ”Confruntarea cu trecutul – încercările politicilor de lustraţie după 1989”, cu traducere în limba română.

Alergătorii de toate vârstele se vor putea înscrie şi anul acesta la Crosul ZCMC Donaton, competiţie organizată pentru a cinsti amintirea viteazului păstor Donat.

Ediţia aniversară Zilele Culturale Maghiare din Cluj se va încheia duminică, 25 august, pe scena din Piaţa Unirii cu concertul chitaristului şi cântăreţului Zoran, unul dintre cei mai iubiţi artişti din Ungaria, al cărui nume este sinonim cu muzica rock nobilă şi intelectuală, de calitate superioară, scrisă pentru ”oameni mari”.

La fel ca în fiecare an, intrarea la evenimentele festivalului va fi gratuită, cu excepţia spectacolelor din incinta Operei Maghiare din Cluj şi a înscrierii în Crosul ZCMC Donaton.

Zilele Culturale Maghiare din Cluj sunt organizate de Asociaţia Clujul Comoară şi co-organizate de Asociaţia Zilele Culturale Maghiare din Cluj. Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca. Bugetul festivalului se ridică la aproximativ 500.000 euro, din care 530.000 lei sunt sprijin din partea Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, iar 29.000 lei din partea Consiliului Judeţean Cluj.

Pe durata Zilelor Culturale Maghiare, va fi suplimentat numărul mijloacelor de transport public şi prelungit programul acestora pe următoarele linii: 102, 30, 31, 32, 35, 25. Programul se va prelungi până la ora 23,30 (de la 22,30). Totodată, în unele zone cu evenimente vor fi restricţii de circulaţie.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER