Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Elevi ai Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” Dej, participanți la un concurs de astronomie

Publicat acum

pe

concurs Mihai Eminescu (1)

Clasa a VI-a B de la Şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Dej participă, cu o echipă coordonată de prof. Daniela Ţîra, la Concursul Ştiinţific Interşcolar de Astronomie “Nicolaus Copernic”, care se desfăşoară în perioada 19 februarie – 24 septembrie 2015.

O instituţie şcolară participă la concurs cu o singură echipă (de minimum 5 elevi), coordonată de un profesor de ştiinţe, care va trebui să realizeze o mini-expoziţie însoţită de acţiuni conexe (seminarii, dezbateri, proiecţii de documentare etc.) pe tema „Cum a apărut şi cum evoluează Universul?” şi să le promoveze ulterior în
şcoală şi în comunitate.

În ce priveşte expoziţia realizată de elevii clasei a VI-a B de la Şcoala „Mihai Eminescu”, ea este amenajată şi poate fi văzută în sala festivă a şcolii. O altă activitate, realizată de echipa de concurs, a vizat creaţiile literar-artistice, conform temei date, activitate în care au fost antrenaţi şi colegii lor din celelalte clase. De asemenea, la începutul lunii iunie, elevii vor avea ocazia să participe la o întîlnire cu o personalitate marcantă a mediului ştiinţific universitar, la care vor fi invitaţi atît elevii şcolii, cât şi alţi elevi din şcolile dejene.

Competiţia naţională, în care sunt înscrise peste 70 de echipe din 39 de judeţe, are rolul de a încuraja interesul elevilor din învăţămîntul preuniversitar pentru astronomie şi pentru ştiinţă, de a le consolida cunoştinţele deja
existente şi de a forma altele noi, punând totodată în valoare calităţile lor creative.

Pe 24 septembrie se vor anunţa câştigătorii. Se acordă 5 mari premii, care constau în 15 calculatoare pentru şcoală, un laptop pentru profesorul coordonator, un exemplar din „Cosmos” de Carl Sagan (pentru biblioteca şcolii/liceului) şi o diplomă de merit, notează ZiarulFăclia.

Social-Cultură

Ziua Unirii Principatelor Române, marcată și la Dej – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Primăria Municipiului Dej, în colaborare cu Centrul Cultural „Arta”, a organizat joi, 23 ianuarie, manifestări omagiale dedicate împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub domnia reformatoare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Activitățile s-au desfășurat în Piața Bobâlna din Dej, cu începere de la ora 13:00 și au debutat cu un scurt discurs al primarului Morar Costan, urmat de un moment muzical susținut de soliștii Ioan Dordoi și Felix Gălan.

Programul artistic a continuat cu un moment susținut de Ansamblul folcloric „Someșana”, totul încheindu-se cu o horă în care s-au prins toți cei prezenți.

Avem datoria să lăsăm moștenire urmașilor noștri faptele glorioase ale înaintaşilor noştri, un inestimabil tezaur pe care toți românii trebuie să îl cunoască”, a scris pe Facebook primarul Morar Costan.

Continuă să citești

Social-Cultură

Autostrada Nordului, care ar urma să treacă și prin Dej, din nou în actualitate

Publicat acum

pe

loading...

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a ridicat suspendarea procedurii de elaborare a studiului de fezabilitate pentru drumul de mare viteză Baia Mare – Suceava.

Autostrada Nordului („Europa – Ardeal – Bucovina”) urma să facă legătura între Vama Petea, din judeţul Satu Mare, şi județul Suceava, trecând prin Baia Mare, Dej, Bistrița și Vatra Dornei. Fostul ministru al transporturilor, Răzvan Cuc, anunța lansarea licitaţiei în ultima sa zi în această funcție.

CNAIR a publicat astăzi răspunsul consolidat la clarifiările adresate de către operatorii economici până la termenul limită menționat în cadrul documentației de atribuire. Odată cu ridicarea suspendării procedurii, a fost stabilit noul termen limită de depunere al ofertelor până la 6 februarie.

Valoarea estimată a procedurii este de 53 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, din care 19,4 milioane, fără TVA, pentru lotul 1, 16,4 milioane, fără TVA, pentru lotul 2, și 17,5 milioane, fără TVA, pentru lotul 3. Durata fiecărui contract este de 18 luni, dintre care 14 pentru elaborarea studiului de fezabilitate și 4 pentru asistența tehnică necesară elaborării documentațiilor pentru lansarea licitațiilor de lucrări.

Autostrada Nordului ar urma să realizeze o conexiune mult mai rapidă față de cea prezentă, de șapte ore, scrie zcj.ro. Drumul de mare viteză Baia Mare – Suceva este împărţit în trei secțiuni. Acestea sunt: lotul 1 Baia Mare – Bistriţa (care trece şi prin Dej); lotul 2 Bistriţa – Vatra Dornei şi lotul 3 Vatra Dornei – Suceava. Ofertele pot fi depuse pentru unul, două sau pentru toate cele trei loturi.

Continuă să citești

Social-Cultură

O nouă conferință cu pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, la Centrul Cultural „Arta” din Dej

Publicat acum

pe

loading...

Protopopiatul Ortodox Român Dej, în colaborare cu Primăria Municipiului Dej, desfășoară în această perioadă proiectul cultural intitulat „Familia și societatea, ce ne spune Biblia?”.

Dacă în prima parte a acestui proiect Protopopiatul Ortodox Român Dej a organizat conferința cu tema „Societatea de azi, o lume fără familie?”, iar în cea de-a doua întâlnire discuțiile au fost centrate pe tema „Depresia, boala secolului?!”, în cea de-a treia întâlnire pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană va susține conferința cu tema „Mai pot fi educați copiii, azi?”.

Întâlnirea va avea loc va avea loc joi, 20 februarie, cu începere de la ora 18, la Centrul Cultural „Arta” din Dej.

Intrarea este liberă!

Dej24.ro este partener media al acestui eveniment.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare