Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Emil Boc, audiat în dosarul Microsoft: Valerian Vreme şi-a dedicat timpul agendei digitale a României

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Fostul premier Emil Boc a fost audiat, marţi, de judecătorii ÎCCJ, în dosarul Microsoft în care Valerian Vreme a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, şi a declarat că fostul ministru a fost unul care şi-a dedicat timpul agendei digitale a României, transmite Mediafax.

În calitate de prim-ministru al Guvernului, am luat cunoştinţă de necesitatea încheierii unui contract de închiriere a licenţelor educaţionale în unităţile de învăţământ preuniversitar, în prima jumătate a anului 2011, când ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Valerian Vreme, în baza solicitării Ministerului Educaţiei, a supus atenţiei Guvernului o notă privind licenţele pentru produse Microsoft utilizate în şcoli, având în vedere imposibilitatea folosirii acestora în sistemul de învăţământ, întrucât expirase termenul de valabilitate al contractelor anterioare”, a spus Emil Boc, în faţa instanţei.

El a mai spus că nota cuprindea două componente, una de fundamentare a nevoii de închiriere în continuare a licenţelor educaţionale şi o componentă financiară, ce solicita alocarea unei sume de bani din buget pentru suportarea costurilor aferente închirierii licenţelor educaţionale. Nota avea natura de a informa membrii Guvernului în legătură cu necesitatea încheierii contractului de închiriere a licenţelor, nefiind un act normativ care să fie supus avizului din partea Ministerului Justiţiei.

„Această notă a fost formulată şi înaintată Guvernului anterior rectificării bugetare din iulie-august 2011, având în vedere că asemenea cheltuieli nu fuseseră prevăzute în bugetul aprobat pentru anul respectiv la sfârşitul anului anterior”, a adăugat Emil Boc.

El a mai declarat în faţa judecătorilor că nu ştia, până la momentul înaintării notei, că încetase perioada de valabilitate a contractelor încheiate anterior pentru licenţe şi că nu a avut discuţii despre acest aspect cu ministrul Comunicaţiilor sau cu cel al Educaţiei. De asemenea, Boc a mai menţionat că nu îşi aminteşte cum era formulată această notă, întrucât nu avea caracterul unui act normativ şi nu purta viza de legalitate din partea Ministerului Justiţiei.

Fac precizarea că am luat cunoştinţă de situaţia expirării termenului de valabilitate al contractelor anterioare de închiriere a licenţelor educaţionale pentru şcoli la începutul anului 2011, când a fost întocmită de Ministerul Comunicaţiilor prima notă în care se solicita necesitatea perfectării unui nou contract cu privire la aceste licenţe”, a mai completat fostul premier.

Emil Boc le-a spus judecătorilor Instanţei Supreme că după ce a aflat, a solicitat Ministerului Finanţelor să confirme dacă există resursele bugetare necesare pentru suportarea costului unui astfel de contract, răspunsul primit a fost negativ, iar acea notă nu a mai intrat în şedinţa de Guvern la acel moment, motiv pentru care o a două notă, actualizată, cu privire la necesarul de licenţe, a fost supusă atenţiei Guvernului, în perioada imediat anterioară rectificării bugetare din vara anului 2011.

În toată această perioadă, atât ministrul Comunicaţiilor cât şi cel al Educaţiei au mai ridicat verbal în anumite şedinţe de Guvern această chestiune. Anterior întocmirii celei de-a două note de către Ministerul Comunicaţiilor am purtat o discuţie cu miniştrii Comunicaţiilor şi Educaţiei, nu îmi aduc aminte dacă separat sau în acelaşi timp, discuţia vizând actualizarea numărului de licenţe educaţionale de către ministerul Educaţiei şi transmiterea informaţiei către ministerul Comunicaţiilor”, a mai precizat acesta.

Primarul din Cluj-Napoca a fost audiat, marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul cumpărării licenţelor Microsoft. Boc a dat declaraţii în faţa completului de 5 judecători în calitate de martor, cu privire la faptele petrecute când acesta era prim-ministru. La termenul de marţi trebuia să fie audiat şi fostul minstru Valerian Vreme, însă acesta nu s-a prezentat.

După ce şi-a încheiat depoziţia, Emil Boc a cerut instanţei permisiunea de a face o remarcă în ceea ce îl priveşte pe fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei,Valerian Vreme, motivând că are o obligaţie morală.

Mă simt obligat moral să spun asta: dacă ministrul de resort ar fi refuzat să-mi transmită? (…) Valerian Vreme a fost ministrul care şi-a dedicat timpul şi priceperea agendei digitale a României şi a îmbunătăţirii internetului 4G”, a spus Boc.

În primă instanţă, fostul ministru Valerian Vreme a fost achitat de magistraţii Instanţei Supreme în acest dosar, decizie contestată de procurori.

Anchetatorii îl acuză pe Valerian Vreme că ar fi încheiat fără organizarea unei licitaţii publice un contract de cumpărare a unor produse software Microsoft în şcoli. Potrivit procurorilor DNA, în perioada septembrie 2010 şi februarie 2012, Valerian Vreme, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei la acea vreme, ar fi încălcat dispoziţiile legale a achiziţiilor publice şi a încheiat, fără a organiza o licitaţie publică, un contract cu D.Con-Net AG ce avea ca obiect închirierea, cu opţiunea achiziţionării, a unor drepturi neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli. Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, în valoare totală de 11.291.794 euro, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea D.Con-Net AG.

Ştiri din zonă

ACCIDENT cu patru victime în Beclean. O persoană a fost blocată în autoturism – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Un accident de circulație, soldat cu mai multe victime, a avut loc în această seară, în jurul orei 18, în Beclean.

Din primele informații, în accident sunt implicate trei autovehicule. O persoană ar fi blocată într-unul dintre autoturisme, iar altele au nevoie de îngrijiri medicale.

În urma apelului la 112, la fața locului intervin pompierii bistrițeni, o ambulanță, două echipaje SMURD, dar și polițiștii.

Circulația este blocată pe strada Horea.

ACTUALIZARE ora 18:55: În urma accidentului, patru persoane (dintre care un minor în vârstă de aproximativ 5 ani) au primit îngrijiri medicale la locul solicitării și urmează să fie transportate la spital cu leziuni ce aparent nu le pun viața în pericol.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

INCENDIU | O casă s-a făcut SCRUM. Pompierii din Dej s-au luptat cu flăcările – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Un incendiu a izbucnit astăzi, în jurul orei 13, în satul Rotunda din comuna clujeană Buza. O casă s-a făcut scrum, însă nimeni nu a fost rănit.

În urma apelului la 112, la fața locului au intervenit trei autospeciale din cadrul Detașamentului de Pompieri Dej (una de la subunitatea din Mociu) pentru a stinge flăcările ce au cuprins o casă de locuit din sat.

Din fericire, nu au fost persoane rănite ca urmare a acestui eveniment. Deși pompierii s-au luptat mai bine de două ore cu flăcările, casa a fost distrusă aproape în totalitate.

Din cercetările preliminare se pare că incendiul a pornit de la o defecțiune a instalației electrice a locuinței.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

ACCIDENT în Bonțida. Șoferiță din Dej, implicată – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Un accident de circulație a avut loc în această după-amiază, puțin înainte de ora 14, în localitatea clujeană Bonțida.

Din primele informații, două autovehicule sunt implicate în accident. În urma apelului la 112, la fața locului s-au deplasat de urgență o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Avram Iancu” Cluj.

Se pare că un conducător auto în vârstă de 79 de ani, din Hunedoara, nu ar fi păstrat distanța de siguranță în mers și a intrat în coliziune cu autovehiculul din fața sa, condus de o femeie în vârstă de 30 de ani din municipiul Dej.

Două persoane – aflate în autoturismul care a provocat accidentul – au avut nevoie de îngrijiri medicale și au fost transportate la spital pentru investigații suplimentare.

Conform ISU Cluj, nu au fost necesare operațiuni de descarcerare, pompierii doar asigurând măsurile de siguranță a salvatorilor și a victimelor pe timpul acordării asistenței medicale de urgență.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare