Conectează-te cu noi

Politic

EXCLUSIV. Cum văd liderii politici din Dej căderea Guvernului Dăncilă

Publicat acum

pe

loading...

Moțiunea de cenzură a trecut și Guvernul Dăncilă a fost demis! Dej24.ro a ”luat pulsul” liderilor politici locali și a aflat cum percep ei căderea Guvernului.

Dej24.ro a contactat liderii principalelor organizații politice din Dej și a aflat părerea lor despre demiterea Guvernului Dăncilă. Redăm, mai jos, declarațiile ÎN EXCLUSIVITATE oferite de Morar Costan (președinte interimar PSD Dej), Aurelian Mureșan (președinte PNL Dej), Vasile Roman (președinte USR Dej) și Ioan Făt (președinte ALDE Dej).

PSD Dej | ”Opoziția a uzat de posibilitatea de a introduce moțiunea de cenzură. Sigur că, din păcate, aprobarea acestei moțiuni și plecarea Guvernului Dăncilă înseamnă implicit încetarea programului de guvernare al PSD care a încercat să ducă mai departe proiectele pe care și le-a propus în scopul dezvoltării țării.

Acum nu putem decât să așteptăm să vedem care va fi viitorul guvern și cum va aborda situația. Important pentru noi este să fie stabilitate, să fie gestionată situația cu responsabilitate pentru a nu provoca o criză care ar afecta întreaga țară și implicit pe noi ca și comunitate.

Pe plan local prioritatea noastră rămâne continuarea implementării proiectelor, la fel cum am făcut și până acum”, a declarat pentru Dej24.ro Morar Costan, președinte interimar PSD Dej.

PNL Dej | ”Este o zi istorică pentru România, ziua în care cel mai toxic guvern postdecembrist a căzut, prin moțiune de cenzură. Iată că eforturile comune ale președintelui Klaus Iohannis și ale PNL-ului, din ultimii ani, au reușit să dea rezultatele pe care românii le-au cerut înainte și după europarlamentare. Pentru ca România să intre pe traiectoria țărilor cu adevărat democratice, pro europene, trebuie ca victoria PNL de la europarlamentare să fie urmată de cea de la prezidențiale, apoi locale și parlamentare.

Votul în două tururi și înlăturarea beneficiilor suplimentare cum ar fi pensiile speciale sunt obiective firești, motiv pentru care PNL-ul invită alături de el toate partidele care cred în valori și principii democratice. Doamne-ajută, tuturor!”, ne-a spus Aurelian Mureșan, președinte PNL Dej.

USR Dej | ”Dupa ce timp aproape trei ani PSD a dovedit că este incapabil să guverneze România benefic și eficient, azi, Guvernul Dăncila a căzut în urma unei moţiuni de cenzura votată de majoritatea parlamentarilor români. Acest fapt demonstreaza înca o dată că PSD a pierdut legitimitatea de a conduce România. În opinia noastră, căderea Guvernului Dancilă nu este decât primul pas pentru organizarea de alegeri anticipate parlamentare, nu o ocazie de a prelua guvernarea fără legitimitate. O nouă majoritate trebuie să fie legitimată, cât mai repede, prin votul cetățenilor României. Partidele care au votat azi moțiunea de cenzură au obligația morală să continue să respingă în Parlament două propuneri de prim-ministru și să revină în fața cetățenilor români care să voteze o nouă majoritate legitimă.

Alianța USR PLUS are deja pregătite soluții de guvernare responsabilă, măsuri imediate care să vindece România după trauma PSD și are oameni capabili care să le pună imediat în aplicare”, ne-a zis Vasile Roman, președinte USR Dej.

ALDE Dej | ”Astăzi, Guvernul Dăncilă devine istorie. Acțiunile disperate de a se agăța cu orice preț de putere, aruncând în stânga și-n dreapta cu fonduri sau cu tot felul de funții, l-au descalificat moral și în totalitate. Fără a continua jocul politicilor publice, viitorul guvern va trebui să gestioneze o politică care să lucreze în slujba cetățeanului prin susținerea proiectelor care se afla în derulare de către administraţiile locale, indiferent de culoarea politică. Nu va fi ușor deloc, va fi nevoie de un nou proiect de guvernare asumat, prin colaborarea tuturor partidele politice, bineînțeles fără măsuri austere și care să ducă la dezvoltarea economiei româneşti.

Românii au nevoie de încredere, au nevoie să simtă că măsurile pe care le iau oamenii politici sunt făcute pentru ei și nu în defavoarea lor. Avem nevoie de speranță si mult optimism! Sa sperăm că totul va fi bine!”, ne-a transmis Ioan Făt, președinte ALDE Dej.

Politic

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban PREMIER

Publicat acum

pe

loading...

Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat, la Palatul Cotroceni, persoana pe care o desemnează pentru a forma noul Guvern: Ludovic Orban.

Şeful statului a susţinut o declaraţie de presă, la ora 17, la Palatul Cotroceni, în cadrul căreia a anunțat că președintele PNL, Ludovic Orban este desemnat să formeze noul Guvern.

”După consultările cu partidele politice parlamentare și cu formațiunile politice parlamentare, am tras concluzia pe care am spus-o și după prima rundă de consultări: că se conturează un Guvern în jurul PNL-ului. PNL-ul a fost singurul partid care a venit la consultări și a spus direct că sunt dispuși, chiar dacă este foarte dificil, să își asume Guvernarea în această perioadă de tranziție. Guvernul care va fi instalat în săptămânile următoare va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare. Personal, cred că alegerile anticipate sunt o soluție foarte bună, dar nu acum, cu Guvernul Dăncilă interimar (…) Așadar, am decis să desemnez următorul prim-ministru al României în persoana domnului Ludovic Orban, președintele PNL, președintele celui mai mare partid din poziție, promotorul principal al moțiunii de cenzură. Așa este democratic corect, așa se va întâmpla! În continuare sper ca toți actorii politici să înțeleagă că suntem în criză politică și cu cât mai repede se ajunge la o soluție satisfăcătoare pentru români și România, cred că trebuie instalat urgent noul Guvern pentru a putea îndeplini câteva sarcini care sunt în așteptare”, a declarat Iohannis.

Vă reamintim, astăzi, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele USR Dan Barna, liderul UDMR Kelemen Hunor şi preşedintele PNL Ludovic Orban pentru consultări.

Revenim cu detalii!

Continuă să citești

Politic

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. AEP aprobă încă 270 de secţii de votare în străinătate

Publicat acum

pe

loading...

Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat, printr-o hotărâre, încă 270 de secţii de votare în străinătate pentru alegerile prezidenţiale din luna noiembrie AEP a precizat că acum sunt 714 secţii aprobate.

Înfiinţarea celor 270 de secţii de votare a fost făcută de către AEP la propunerea misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare.

„Numărul secţiilor de votare din străinătate aprobate până în prezent de Autoritatea Electorală Permanentă a ajuns la 714, din cele 838 de secţii de votare preconizate a fi înfiinţate la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019. Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat, prin Hotărârea nr. 37/2019, propunerile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare privind sediile a încă 270 de secţii de votare, pe lângă cele 444 aprobate anterior, noile propuneri fiind transmise de Ministerul Afacerilor Externe în data de 11 octombrie 2019”, anunță AEP.

Campania pentru alegerile prezidenţiale a început sâmbătă, 12 octombrie şi se încheie pe 9 noiembrie.

Scrutinul are loc pe 10 noiembrie, iar votul pentru al doilea tur a fost programat pentru data de 24 noiembrie. Românii din străinătate vor vota între 8 şi 10 noiembrie şi, la al doilea tur, între 22 şi 24 noiembrie.

Continuă să citești

Politic

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Cine sunt cei 14 candidați intrați în cursă

Publicat acum

pe

loading...

Românii sunt așteptați în secțiile de votare în 10 și 24 noiembrie, pentru a-l alege pe cel care va conduce România în următorii cinci ani. În cursa pentru mandatul de președinte au intrat 14 candidați.

Ordinea în care cei 14 candidați apar pe buletinul de vot a fost stabilită de către Biroul Electoral Central (BEC) prin tragere la sorți.

1. Primul este chiar președintele Klaus Iohannis, care își dorește un al doilea mandat la Palatul Cotroceni. Este susținut de PNL. Născut la Sibiu, are 60 de ani și a absolvit Facultatea de Fizică de la Cluj. A fost profesor de fizică, iar apoi inspector școlar. Vreme de 14 ani, între 2000 și 2014, a fost primar al municipiului Sibiu. A câștigat primul mandat de președinte cu peste 6, 2 milioane de voturi, după o finală cu Victor Ponta.

2. Pe poziția a doua a buletinului de vot găsim un fost ambasador în Danemarca și Islanda. Theodor Paleologu, 46 de ani, a renunțat la diplomație pentru a intra în politică în 2008. A fost ales deputat de București (PDL/PMP) și a deținut postul de ministru al Culturii timp de un an. A studiat Filosofia la Sorbona și are un doctorat în științe politice la Universitatea Ludwig Maximilian din München. Este susținut de PMP.

3. Dan Barna, propus de alianța USR – PLUS pentru funcția de președinte, este pe poziția a treia a buletinului de vot. Deputat și președinte al Uniunii Salvați România, s-a născut în urmă cu 44 de ani la Sibiu și este jurist de profesie. În 2016 a fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene în guvernul Cioloș.

4. Următorul candidat, pe poziţia a patra a buletinului de vot este liderul UDMR, Kelemen Hunor. Are 51 de ani și este deputat din anul 2000. A fost ministru al Culturii în două rânduri. Kelemen Hunor are specializări în medicină veterinară, dar și în filosofie. Este autorul unui roman și a mai multor volume de poezie. Pentru activitatea literară a obținut în anul 1995 Premiul Uniunii Scriitorilor.

5. Viorica Dăncilă este candidatul PSD la funcția de președinte al României. A ajuns la conducerea Guvernul României în ianuarie 2018, iar din luna mai a acestui an a preluat conducerea PSD, după încarcerarea fostului lider, Liviu Dragnea. Viorica Dancilă a fost europarlamentar între 2009 și 2018. Născută la Roșiorii de Vede, are 55 de ani, este absloventă a Institutului de Petrol și Gaze din Ploiești și a fost inginer și profesor de tehnologie.

6. Un alt fost europarlamentar, Cătălin Ivan este candidatul Partidului Alternativa pentru Demnitate Naţională (ADN). Cătălin Ivan, 40 de ani, este economist, iar cele două mandate din Parlamentul European le-a obținut pe listele PSD.

7. Urmează pe buletinele de vot un fost deputat PSD, Ninel Peia, care candidează din partea partidului Neamul Românesc.

8. Cel mai tânăr dintre candidați, Sebastian-Constantin Popescu, este reprezentantul partidului Noua Românie.

9. Pe poziția a noua îl găsim pe John Ion Banu, fondatorul partidului Națiunea Română.

10. Fostul actor Mircea Diaconu, susținut de ALDE și Pro România completează lista candidaților. Are 69 de ani și a intrat în politică în 2008, când a fost ales senator pe listele PNL. Iar în 2012 a fost pentru câteva luni ministru al Culturii în cabinetul condus de Victor Ponta. În ultimii cinci ani a fost europarlamentar independent. Acum este susținut de Pro România și de ALDE.

11. Un alt actor și director de circ, Bogdan Stanoevici, este candidatul independent aflat pe poziția a 11-a a buletinului de vot. A fost ministru pentru românii de pretutindeni în guvernul Ponta.

12. Ramona Ioana Bruynseels, 39 de ani, este candidata Partidul Puterii Umaniste din România. A absolvit Facultatea de Drept din Cluj și are un masterat în managementul administrației publice la Școala de Guvernare John F. Kennedy, în cadrul Universității Harvard. A fost consilier de stat pentru mediul de afaceri în aparatul premierului Viorica Dăncilă.

13. Urmează cel mai bogat dintre candidați, cel puțin potrivit declarațiilor de avere. Viorel Cataramă, 64 de ani, candidează susținut de Partidul Dreapta Liberală, formațiune pe care a înființat-o după plecarea din Partidul Național Liberal. Este om de afaceri și a fost senator PNL.

14. Lista este încheiată de Alexandru Cumpănaşu, unchiul Alexandrei Măceșanu, care a decis să candideze independent la Președinție după tragedia de la Caracal în care nepoata sa a fost ucisă. Este președintele Asociației pentru Implementarea Democrației și președinte al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României.

Sursă: digi24.ro

Continuă să citești

RECLAMĂ

PUBLICITATE ELECTORALĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare