Conectează-te cu noi

Administraţie

EXCLUSIV. PNL Dej, COPY PASTE. Rânduri întregi din proiectul liberalilor, COPIATE dintr-un studiu de caz. Nici vorbă de sursă! – FOTO

Publicat acum

pe

....

Reporterii Dej24.ro au descoperit că fragmente întregi din ”expunerea de motive” a proiectului PNL Dej privind protejarea și extinderea spațiilor verzi din Dej sunt COPIATE dintr-un studiu de caz, fără a preciza SURSA. Mai mult decât atât, în afara faptului că s-a folosit procedeul COPY PASTE, cel care a redactat proiectul PNL și-a asumat, oarecum, și câteva citate aparținând profesorilor I. Nisipeanu și Radu Laurian. De bibliografie sau ghilimele nici nu se pune problema, inițiatorii proiectului menționând doar că o parte din ”expunerea de motive” s-a bazat pe ”studii științifice”. Ale cui studii? Nu se mai specifică… ba chiar s-a șters numele autorilor!

Ieri, publicația noastră scria că PNL Dej – prin inițiatorii Aurelian Mureșan, Simion Buburuz, Adrian Alexandru, Mihaela Petrean și Marius Butuza – a depus un proiect interesant prin care să protejeze și să extindă spațiile verzi din oraș, proiect care ar urma să ajungă pe masa Consiliului Local. Pe scurt, prin vocea consilierului local Marius Butuza – cel care a publicat fragmente din proiect pe Facebook, liberalii propuneau finalizarea Registrului Spațiilor verzi, amenajarea unor parcuri și scuaruri noi în cartierele municipiului Dej, interzicerea construirii de parcări auto sau orice alt tip de construcție care încalcă prevederile legii 24 din 2007, respectiv revizuirea Planului de circulație urbană și aducerea sa la necesitățile actuale (vezi detalii AICI).

....

Reporterii Dej24.ro au considerat că propunerile PNL Dej au la baza intenții bune și de interes pentru locuitorii din Dej și au decis să publice informația ”aruncată” în spațiul public, prin intermediul rețelei de socializare Facebook, de consilierul local Marius Butuza. Dorind să afle mai multe detalii despre aceste propuneri, reporterii noștri au studiat proiectul încărcat pe site-ul Primăriei Municipiului Dej – intitulat proiect hotarare Actualizare registru spatii verzi, un pdf de șapte pagini care cuprinde, printre altele, și ”expunerea de motive”.

Mare a fost suprinderea să constatăm că rânduri întregi din ”expunerea de motive” sunt COPIATE, FĂRĂ a preciza SURSA, dintr-un studiu de caz intitulat ”STUDIU DE CAZ PRIVIND AMENAJAREA SPAȚIILOR VERZI ÎN UNITĂȚILE ȘCOLARE. MIRCIOAGA NECTARA ELENA *, DUMITRU TUDORA **, *Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” **Școala gimnazială nr. 200”. Fragmente întregi copiate cuvânt cu cuvânt, rând cu rând, inclusiv cu greșelile din textul original… (*foto, mai jos)

Mai mult decât atât, în afara faptului că s-a folosit procedeul COPY PASTE fără a preciza SURSA, cel care a redactat proiectul PNL și-a asumat, oarecum, și câteva citate aparținând profesorilor I. Nisipeanu și Radu Laurian.

În acest sens, în proiectul PNL s-a omis să se menționeze că Nisipeanu este cel care a afirmat că ”Impresiile care pornesc de la lumea externă şi sosesc la porţile sufletului nostru, trezesc simultan în el trei feluri de „fapte sau fenomene sufleteşti” – • idei; • sentimente, de plăcere şi neplăcere; • decizii şi acţiuni executate în urma lor”. În proiectul dejenilor, propoziția de mai sus apare exact în aceeași formă, însă fără a menționa autorul (așa cum e el trecut în studiu), numele acestuia fiind șters.

La fel s-a întâmplat și în cazul profesorului Radu Laurian, cel care a scris că ”pămîntul reflectă 5-15 % din razele soarelui, iar frunzele arborilor reflectă între 30 şi 40% (exemplu: frunzele de arţar >9%, de tei 33%, de plop 42%)”. În proiectul lor, liberalii dejeni ”au uitat” să menționeze autorul și volumul – respectiv Radu Laurian, ”Urbanism” -, dar nu ”au uitat” să îi șteargă numele. În studiul din care ”s-au inspirat”, numele autorului este scris (*foto, mai jos).

Sigur, și ”STUDIU DE CAZ PRIVIND AMENAJAREA SPAȚIILOR VERZI ÎN UNITĂȚILE ȘCOLARE” – la rândul său – este bazat într-o măsură mare pe informații, alte studii, cercetări și texte din cărți (inclusiv ale profesorilor menționați mai sus), însă în acest caz autorii au trecut opt surse în bibliografie. De cealaltă parte, liberalii din Dej au considerat că nu e nevoie să menționeze ”sursele de inspirație”, ci doar să precizeze, chipurile, că prezintă ”câteva aspecte desprinse din studiile științifice referitoare la rolul și importanța spațiilor verzi într-o aglomerație de tip urban”. Ale cui studii, când au fost realizate, unde au apărut sau au fost publicate, cât au folosit din respectivele studii… nu au mai prezentat în ”expunerea de motive”. Că lipsesc și ghilimele – folosite atunci când se citează pasaje întregi fără modificări pe text! – e evident…

Unii ar putea afirma că un proiect de hotărâre nu este o lucrare academică, însă o regulă de bun simț spune că, în orice context, citarea este în special utilizată atunci când se scrie despre opiniile/ scrierile/ constatările/ analizele/ etc. altor persoane (în acest caz ale unor specialiști) legate de un anumit subiect. În mod normal, citarea surselor se face precizând toate informațiile necesare identificării pasajului la care se face referire. De asemenea, pentru cei care nu știu, în bibliografie ar trebui să se regăsească toate sursele menționate în text.

Contactat pentru a comenta acest subiect, consilierul local Marius Butuza a declarat: ”Eu nu am zis că sunt invențiile mele. Am încercat doar să ilustrez importanța spațiilor verzi… Asta nu am inventat eu… De pe internet sunt… aceasta este sursa… E greșeala mea, mi-o asum!”, menționând totodată și că, în măsura în care e atât de important acest aspect, se vor face corecturile de rigoare.

În final facem precizarea că NU suntem împotriva propunerilor/ proiectului PNL privind spațiile verzi, ba din contră – am decis că este de interes pentru locuitorii din Dej și tocmai de aceea am publicat, ieri, articolul respectiv și o să mai scriem pe marginea unor propuneri benefice pentru oraș! -, însă nu putem fi de acord cu maniera – cel puțin imorală – aleasă de inițiatori în redactarea proiectului.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER