Conectează-te cu noi

Administraţie

EXCLUSIV. PNL Dej, COPY PASTE. Rânduri întregi din proiectul liberalilor, COPIATE dintr-un studiu de caz. Nici vorbă de sursă! – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Reporterii Dej24.ro au descoperit că fragmente întregi din ”expunerea de motive” a proiectului PNL Dej privind protejarea și extinderea spațiilor verzi din Dej sunt COPIATE dintr-un studiu de caz, fără a preciza SURSA. Mai mult decât atât, în afara faptului că s-a folosit procedeul COPY PASTE, cel care a redactat proiectul PNL și-a asumat, oarecum, și câteva citate aparținând profesorilor I. Nisipeanu și Radu Laurian. De bibliografie sau ghilimele nici nu se pune problema, inițiatorii proiectului menționând doar că o parte din ”expunerea de motive” s-a bazat pe ”studii științifice”. Ale cui studii? Nu se mai specifică… ba chiar s-a șters numele autorilor!

Ieri, publicația noastră scria că PNL Dej – prin inițiatorii Aurelian Mureșan, Simion Buburuz, Adrian Alexandru, Mihaela Petrean și Marius Butuza – a depus un proiect interesant prin care să protejeze și să extindă spațiile verzi din oraș, proiect care ar urma să ajungă pe masa Consiliului Local. Pe scurt, prin vocea consilierului local Marius Butuza – cel care a publicat fragmente din proiect pe Facebook, liberalii propuneau finalizarea Registrului Spațiilor verzi, amenajarea unor parcuri și scuaruri noi în cartierele municipiului Dej, interzicerea construirii de parcări auto sau orice alt tip de construcție care încalcă prevederile legii 24 din 2007, respectiv revizuirea Planului de circulație urbană și aducerea sa la necesitățile actuale (vezi detalii AICI).

Reporterii Dej24.ro au considerat că propunerile PNL Dej au la baza intenții bune și de interes pentru locuitorii din Dej și au decis să publice informația ”aruncată” în spațiul public, prin intermediul rețelei de socializare Facebook, de consilierul local Marius Butuza. Dorind să afle mai multe detalii despre aceste propuneri, reporterii noștri au studiat proiectul încărcat pe site-ul Primăriei Municipiului Dej – intitulat proiect hotarare Actualizare registru spatii verzi, un pdf de șapte pagini care cuprinde, printre altele, și ”expunerea de motive”.

Mare a fost suprinderea să constatăm că rânduri întregi din ”expunerea de motive” sunt COPIATE, FĂRĂ a preciza SURSA, dintr-un studiu de caz intitulat ”STUDIU DE CAZ PRIVIND AMENAJAREA SPAȚIILOR VERZI ÎN UNITĂȚILE ȘCOLARE. MIRCIOAGA NECTARA ELENA *, DUMITRU TUDORA **, *Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” **Școala gimnazială nr. 200”. Fragmente întregi copiate cuvânt cu cuvânt, rând cu rând, inclusiv cu greșelile din textul original… (*foto, mai jos)

Mai mult decât atât, în afara faptului că s-a folosit procedeul COPY PASTE fără a preciza SURSA, cel care a redactat proiectul PNL și-a asumat, oarecum, și câteva citate aparținând profesorilor I. Nisipeanu și Radu Laurian.

În acest sens, în proiectul PNL s-a omis să se menționeze că Nisipeanu este cel care a afirmat că ”Impresiile care pornesc de la lumea externă şi sosesc la porţile sufletului nostru, trezesc simultan în el trei feluri de „fapte sau fenomene sufleteşti” – • idei; • sentimente, de plăcere şi neplăcere; • decizii şi acţiuni executate în urma lor”. În proiectul dejenilor, propoziția de mai sus apare exact în aceeași formă, însă fără a menționa autorul (așa cum e el trecut în studiu), numele acestuia fiind șters.

La fel s-a întâmplat și în cazul profesorului Radu Laurian, cel care a scris că ”pămîntul reflectă 5-15 % din razele soarelui, iar frunzele arborilor reflectă între 30 şi 40% (exemplu: frunzele de arţar >9%, de tei 33%, de plop 42%)”. În proiectul lor, liberalii dejeni ”au uitat” să menționeze autorul și volumul – respectiv Radu Laurian, ”Urbanism” -, dar nu ”au uitat” să îi șteargă numele. În studiul din care ”s-au inspirat”, numele autorului este scris (*foto, mai jos).

Sigur, și ”STUDIU DE CAZ PRIVIND AMENAJAREA SPAȚIILOR VERZI ÎN UNITĂȚILE ȘCOLARE” – la rândul său – este bazat într-o măsură mare pe informații, alte studii, cercetări și texte din cărți (inclusiv ale profesorilor menționați mai sus), însă în acest caz autorii au trecut opt surse în bibliografie. De cealaltă parte, liberalii din Dej au considerat că nu e nevoie să menționeze ”sursele de inspirație”, ci doar să precizeze, chipurile, că prezintă ”câteva aspecte desprinse din studiile științifice referitoare la rolul și importanța spațiilor verzi într-o aglomerație de tip urban”. Ale cui studii, când au fost realizate, unde au apărut sau au fost publicate, cât au folosit din respectivele studii… nu au mai prezentat în ”expunerea de motive”. Că lipsesc și ghilimele – folosite atunci când se citează pasaje întregi fără modificări pe text! – e evident…

Unii ar putea afirma că un proiect de hotărâre nu este o lucrare academică, însă o regulă de bun simț spune că, în orice context, citarea este în special utilizată atunci când se scrie despre opiniile/ scrierile/ constatările/ analizele/ etc. altor persoane (în acest caz ale unor specialiști) legate de un anumit subiect. În mod normal, citarea surselor se face precizând toate informațiile necesare identificării pasajului la care se face referire. De asemenea, pentru cei care nu știu, în bibliografie ar trebui să se regăsească toate sursele menționate în text.

Contactat pentru a comenta acest subiect, consilierul local Marius Butuza a declarat: ”Eu nu am zis că sunt invențiile mele. Am încercat doar să ilustrez importanța spațiilor verzi… Asta nu am inventat eu… De pe internet sunt… aceasta este sursa… E greșeala mea, mi-o asum!”, menționând totodată și că, în măsura în care e atât de important acest aspect, se vor face corecturile de rigoare.

În final facem precizarea că NU suntem împotriva propunerilor/ proiectului PNL privind spațiile verzi, ba din contră – am decis că este de interes pentru locuitorii din Dej și tocmai de aceea am publicat, ieri, articolul respectiv și o să mai scriem pe marginea unor propuneri benefice pentru oraș! -, însă nu putem fi de acord cu maniera – cel puțin imorală – aleasă de inițiatori în redactarea proiectului.

Administraţie

Personalul didactic din Dej va beneficia de reducere la transportul în comun!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Personalul didactic din învățământul preuniversitar din municipiul Dej urmează să beneficieze de o reducere de 50% la abonamentul lunar pentru transportul în comun.

Proiectul se va afla pe masa consilierilor locali din Dej, joi, 12 decembrie. Acesta prevede acordarea unei reduceri de 50% din tariful unui abonament 1 – 30 de zile pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar al Municipiului Dej, inclusiv salariații din unitățile conexe (Clubul copiilor).

Tot în cadrul ședinței ordinare de joi vor fi supuși aprobării indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea și dotarea creșei de pe strada Regina Maria, dar și a grădinițelor cu program prelungit „Lumea Piticilor” și „Junior”.

CITEȘTE ȘI:

Continuă să citești

Administraţie

Polițiștii din Dej vor fi dotați cu camere video portabile la uniformă!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Mai multe camere de luat vederi de mici dimensiuni urmează să intre în dotarea oamenilor legii din Dej.

Consilierii locali din Dej vor avea pe ordinea de zi a următoarei ședințe ordinare, care va avea loc joi, 12 decembrie, de la ora 15, proiectul de hotărâre care prevede „aprobarea dării în folosință gratuită pe o perioadă de 5 ani a 25 bucăți camere Body Worn SJ 10 Professional, către Inspectoratul de Poliție Județean Cluj”.

Noile camere video portabile au două beneficii importante. În primul rând elimină sau diminuează potenţialul abuz de putere al poliţistului în raport cu cetăţeanul, dar îl protejează şi pe poliţist, care poate fi obiectul unei infracţiuni de ultraj.

Continuă să citești

Administraţie

Ultima ședință a CL Dej din acest an. Se discută despre indexarea impozitelor și taxelor locale pe anul 2020

Publicat acum

pe

loading...

Consilierii locali din Dej se vor întruni joi, 12 decembrie, de la ora 15, într-o ședință ordinară pe luna decembrie, probabil ultima din acest an.

Pe ordinea de zi sunt 13 proiecte de hotărâre.

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării de stimulente financiare personalului medical și de specialitate din cadrul Spitalului Municipal Dej.
 2. Proiect de hotărâre privind aprobarea Devizului general actualizat și a principalilor indicatori tehnico-economici actualizați în urma încheierii contractelor de achiziție publică aferente obiectivului de investiții “Reabilitarea și dotarea creșei din Municipiul Dej, Strada Regina Maria Nr. 19, județul Cluj” finanțate din Programul Național de Dezvoltare Locală 2017-2020, conform Contract de finanțare Nr. 3462/11.05.2018.
 3. Proiect de hotărâre privind aprobarea Devizului general actualizat și a principalilor indicatori tehnico-economici actualizați în urma încheierii contractelor de achiziție publică aferente obiectivului de investiții: “Reabilitarea, extinderea și dotarea grădiniței cu program prelungit Lumea Piticilor, Strada Aurora, Nr. 3 Municipiul Dej, județul Cluj”, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2017-2020, Nr. 3463/11.05.2018.
 4. Proiect de hotărâre privind aprobarea Devizului general actualizat și a principalilor indicatori tehnico-economici actualizați în urma încheierii contractelor de achiziție publică aferente obiectivului de investiții: ”Realizarea și dotarea grădiniței cu program prelungit Junior, Strada Înfrățirii Nr. 30, Municipiul Dej, Județul Cluj, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2017-2020, conform Contract de finanțare Nr. 3464/11.05.2018.
 5. Proiect de hotărâre privind aprobarea dării în folosință gratuită pe o perioadă de 5 ani a 25 bucăți camere Body Worn SJ 10 Professional, către Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.
 6. Proiect de hotărâre privind prelungirea Contractelor de închiriere pentru ocuparea domeniului public și privat al Municipiului Dej, care expiră pe parcursul anului 2020.
 7. Proiect de hotărâre privind indexarea impozitelor și taxelor locale pe anul 2020.
 8. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Art. 2 din Hotărârea Consiliului Local Nr. 70/2011 privind aprobarea criteriilor proprii de acordarea ajutoarelor de urgență în bani, conform Art. 28 din Legea Nr. 416/2001, privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
 9. Proiect de hotărâre privind acordarea de reducere de 50% din tariful unui abonament 1 – 30 de zile pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar al Municipiului Dej, inclusiv salariații din unitățile conexe (Clubul copiilor).
 10. Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării Bugetului local al Municipiului Dej și al instituțiilor finanțate integral din venituri proprii și subvenții, Spital Municipal Dej.
 11. Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a bazinului de înot didactic din Municipiul Dej și a unor măsuri de administrare acestuia.
 12. Proiect de hotărâre privind majorarea impozitului pe clădiri pe anul 2020 pentru imobilul din Dej, Strada Aurel Vlaicu, Nr. 8 proprietatea domnilor  Purdea Tiberiu și Purdea Adelina Gabriela.
 13. Privind majorarea impozitului pe clădiri pe anul 2020 pentru imobilul din Dej, Strada Nicolae Iorga, Nr. 1, proprietatea SC UNICARM SRL.
 14. Soluționarea unor probleme ale administrației publice locale.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare