Conectează-te cu noi

Eveniment

EXCLUSIV. Refugiată din Kiev, cazată la Dej: ”E dezastru, sunt bombe peste tot” | 12 persoane, ajutate de municipalitate – VIDEO

Publicat acum

pe

În ultima săptămână, sute de refugiați din Ucraina au ajuns în municipiul Dej și au fost ajutați de oameni sufletiști care și-au deschise casele și le-au oferit un gând bun, o masă caldă, un pat și alte necesități. Unii au stat o zi sau o noapte și au plecat mai departe, spre țările occidentale, în timp ce alții au rămas în orașul nostru și încă nu știu încotro se vor îndrepta. Cu toții spera ca războiul să se încheie cât mai curând pentru a se putea întoarce acasă, la familiile lor.

În urmă cu câteva zile, Primăria Municipiului Dej anunța că pune la dispoziția cetățenilor ucrainieni refugiați 100 de locuri de cazare. Nu a trecut mult timp și Dana Bălașa (consilier local) a fost contactată de un preot din Sighet, fost coleg de facultate, privind doisprezece refugiați, fugiți din calea războiului, care au nevoie de ajutor. Aseară, puțin după ora 22, aceștia au ajuns la Dej și au fost cazați la Centrul de Excelență de pe strada Nicolae Titulescu.

”M-a impresionat foarte tare… Avem un grup de studenți în Kiev. Au venit trei în Dej, pe al patrulea l-au trecut granița prietenii lui, într-un cărucior cu rotile. Are o plagă împușcată și în membrul superior și în cel inferior. Am vrut să-l aducem la Dej, să primească tratament, dar medicii au considerat că nu este transportabil. Când va fi ok, vom merge în Sighet să-l luăm”, a povestit Dana Bălașa.

”Sunt veniți din cele două mari orașe, Kiev și Harkov, unde știți că sunt bombardamente mari în zonă. Nu înțelegem de ce s-a ajuns aici, săracii pleacă, fug din calea războiului și fac tot ce este posibil omenește să rămână în viață. Noi trebuie să fim primitori, să fim ospitalieri și să-i ajutăm atât cât putem”, ne-a declarat primarul Morar Costan. Edilul a precizat că și alți refugiați vor sosi în perioada imediat următoare la Dej.

La Dej a ajuns și Irina K, o tânără din Kiev, care până în urmă cu puțin timp avea o viață normală și lucra la organizația ”Babyn Yar Holocaust Memorial Center”. Recent, speriată de ce se întâmplă în țara ei natală, a decis să plece. Și-a lăsat în urmă fratele, polițist. Deși era vizibil obosită, aceasta a acceptat să vorbească cu reporterul Dej24.ro despre nenorocirea care s-a abătut asupra poporului ei:”În Ucraina e război, e dezastru (…) Nu m-am gândit că e posibil așa ceva în secolul 21, sunt bombe peste tot (…) Câteva zile am stat în Munții Carpați. Prima mea intenția a fost să mă întorc în Kiev, dar fratele meu, care este polițist acolo, mi-a spus că <<nu poți să te întorci, nu doar că e periculos, e imposibil>> (…) Mă rog și sper ca Ucraina să câștige”.

Irina nu știe când și dacă se va mai întoarce în Ucraina, astfel că și-a propus să ajungă în Germania, acolo unde o așteaptă câțiva prieteni.

Imediat după ce au ajuns la Dej, cei doisprezece refugiați au primit o masă caldă, iar apoi au fost cazați în camerele Centrului de Excelență.

Vezi în MATERIALUL VIDEO de mai jos întreaga declarație a tinerei din Ucraina:

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în Dej și împrejurimi, nu uita să dai LIKE paginii de facebook Dej24.ro!

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER