Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Exponatul lunii septembrie la Muzeul Municipal Dej – FOTO

Publicat acum

pe

Exponatul lunii septembrie

În perioada 1-30 septembrie 2015, Muzeul Municipal Dej organizează pentru public Exponatul lunii septembrie: DEPOZIT DE VASE HALLSTATTIENE descoperit în malul Someșului.

Descoperirea a fost făcută în anul 1956 și reprezintă un depozit format din şapte vase ceramice: o ceaşcă aplatizată; un vas mai mic, cu gât conic; un vas cu buza evazată; un vas cu gâtul drept şi trei străchini.

Aceste vase aparţinând primei epoci a fierului (Hallstatt-1.150 î. Hr. – 450/400 î.Hr) au fost descoperite cu ocazia construirii noului pod peste Someş şi a pasarelei peste calea ferată, pe malul drept al râului, în timpul amenajării rampei podului. Vasele hallstattiene, alături de o vatră de foc, se aflau în pământ la o adâncime cuprinsă între 0,75-1,20 metri și au fost descoperite întâmplător de către muncitori.

Cercetătorul clujean Kurt Horetdt a publicat această descoperire şi o leagă de existenţa unei locuiri datată în secolele VIII-VII î. Hr. în zona podului peste râului Someş. Această perioadă coincide cu formarea geto-dacilor ca popor în spaţiul carpato-dunărean şi este foarte probabil ca acest depozit de vase să fie contemporan cu cetatea dacică ridicată pe Dealul Florilor și cu așezarea dacică descoperită sub actuala piață agro-alimentară a municipiului Dej.

Alte descoperiri  importante din prima perioadă a epocii Fierului (HallstatT) realizate în împrejurimile municipiului Dej provin din mai multe localităţi: Batin, Bobâlna, Gura Văii, Căşeiu, Fizeşul Gherlii, Chiuieşti, Gherla, Iclod şi Nireş de unde  provine un tezaur de obiecte din argint datat în epoca fierului.

Prezentarea exponatului şi deschiderea expoziţiei va avea loc marți, 1 septembrie 2015 la ora 10,00.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER