Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Fosilele unui mamut descoperite la Nireș, expuse la Muzeul Municipal din Dej – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Chiar dacă puţini locuitori ai municipiului Dej sau cei din împrejurimi știu că în perioada paleolitică, în care se află acum muncipiul Dej, existau şi trăiau mamuţii, unele dintre cele mai mari mamifere de uscat din istoria omenirii.

Dovadă o reprezintă fosilele de mamut expuse în prezent la Muzeul Municipal din Dej. Acestea au fost descoperite în zona exploatărilor de sare de pe teritoriul localității Nireș, aflată la 12 km de municipiul Dej, potrivit Ziarul Națiunea.

Resturile fosile de mamut de la Muzeul Municipal Dej au fost descoperite şi expuse la muzeu în jurul anului 1950. Nu există informaţii concrete privind data la care au fost găsite respectivele fosile, însă într-un articol din acea vreme se menţionează că dejenii au putut să viziteze exponatele, încă de la începutul anilor `50.

Una dintre ipoteze justifică existența acestor fosile în apropierea izvoarelor sărate, deoarece în acea perioadă oamenii nu avea cum să conserve carnea pe perioade îndelungate și accesau sarea în acest scop. Astfel, aceştia locuiau în zona surselor de apă sărată, unde depozitau și carnea de mamut.

Sau, o altă ipoteză, este aceea că mamuții aveau nevoie de sare, așa cum toate mamiferele ierbivore din prezent caută sarea pentru consum (oile, vacile, căprioarele, etc.) și astfel drumul lor trecea pe la izvoarele sărate de la Nireș.

Nireș, numit mai demult Sasnireș, Sas-Mireșu, Sasmireșu („Mestecănișu Săsesc”, sau „Sătucul cu Mesteceni”, „Mestecăniș”) este un sat din comuna Mica (jud. Cluj). În subsolul regiunii există o importantă acumulare de sare gemă, care se extinde între localitățile Nireș și Unguraș de-a lungul Văii Bandău, afluent al Someșului Mic.
Corpul de sare are o lungime de cca 5 km (oríentare est-vest), o lățime de 0,6-1 km și o grosime de 200-400 m. Masivul de sare face parte din zona puțin tectonizată de la nord de Gherla, unde sarea a conservat în bună parte poziția stratigrafică inițială, fiind supusă doar la ușoare fenomene de lentilizare, boltire și laminare. Pe teritoriul acestei localități se găsesc izvoare sărate, saramura fiind întrebuințată din vechi timpuri de către localnici în diferite scopuri.

În pleistocen zona munților Rodna și Călimani era acoperită de o mare calotă de gheață. La marginea acestor regiuni glaciare, în zonele numite periglaciare, clima era rece și umedă, iar flora era săracă, de tundră. În aceste condiții trăia mamutul, iar omul preistoric trăia în peșteri sau adăposturi amenajate pe trase sub stânci. Acestei perioade glaciare (pleistocen sau paleoliticul mediu și superior) îi urmează o perioadă mai caldă, temperată și umedă numită halocen, timp în care fauna și flora își modifică aspectul, iar mamuții dispar. Așadar, topirea și retragerea spre nord a ghețarilor, după glaciațiunea Würn, a dus la modificări importante ale florei și faunei, apropiind-o tot mai mult de cea din zilele noastre.

În mai multe localități din județul Bistrița Năsăud (Săsarm, Sângiorgiu Nou, Uriu, Dipșa și Fântânele) au fost descoperite mai multe resturi fosile de mamut. La nord de localitatea Săsarm, pe Valea Slatinii (la 30 de km de municipiul Dej), în depozitele cuaternare de scurgeri din pantă, au fost identificate mai multe oase de mamut: două fragmente mari de defensă, trei molari, un fragment de mandibulă, un fragment de tibie și alte fragmente osoase mai mici. Sedimentele în care au fost descoperite asemenea resturi fosile sunt mâluri galbene, ușor nisipoase, cu benzi negre și brun-roșcate, datorate unor acumulări mai mari de substanță organică, sau prezenței oxizilor de fier și mangan. Acest strat de mâl galben se află pe un strat de argilă saliferă cu intercalații de gresii și sare masivă, deschisă în malurile abrupte ale unor văi.

Acești versanți sunt puternic afectați de alunecări de teren în urma cărora au ieșit la lumină sedimente mai vechi și resturi osoase de Elephas primigenius Blum (cunoscut ca și Mammuthus primigenius). Așadar, resturile de mamut provin din depozite cuaternare situate în apropierea unor zone de apariție la suprafață a masivului de sare ori a unor izvoare sărate, fântâni sau bălți sărate. Studiile viitoare ar trebui să găsească o legătură între sare, mamuți și omul preistoric. Mamutul a fost vânat excesiv de oamenii din paleolitic cunoscându-se astăzi adevărate depozite de oase, alcătuite din fildeși (defense), măsele (molari) și oase de mamuți. Urme ale activității intenționate a omului preistoric pentru procurarea hranei au fost atestate în mai multe descoperiri, ele fiind reprezentante prin unelte de os, măciuci, străpungătoare, răzuitoare. Sunt destul de frecvenţe și uneltele confecționate din oase de mamut.

Continuarea articolului, AICI!

Social-Cultură

Dejeanul care studiază în Marea Britanie clima ultimilor 500.000 de ani: „România va fi printre cele mai afectate de schimbările climatice“

Publicat acum

pe

loading...

Trecutul Terrei poate da o serie de indicii despre cum ar putea să arate viitorul ei. Şi chiar dacă planeta trece printr-o perioadă de schimbări fără precedent în ultimele sute de ani, nu există niciun dubiu că situaţia se va autoregla. Acestea sunt doar câteva dintre ideile susţinute de Vasile Ersek, specialist în paleoclimatologie la Universitatea Northumbria din Newcastle.

Vasile Ersek (42 de ani) este originar din Dej (judeţul Cluj), are o licenţă la Facultatea de Biologie şi Geologie, profilul Geologie Tehnică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, şi are un master la Mississippi State University. Şi-a luat doctoratul în 2008 la Oregon State University unde a fost timp de mai mulţi ani lector, după care a fost angajat ca şi cercetător la Oxford University, în cadrul Departamentul de Ştiinţele Pământului.

Din 2013 s-a mutat la Northumbria University în Newcastle, unde este profesor şi cercetător, fiind specialist în paleoclimatologie şi geochimie. Ca paleoclimatolog, Ersek, studiază cu precădere schimbările climatice din ultimii 500.000 de ani.

„Adevărul” a discutat cu profesorul român din Newcastle despre problemele climatologice şi cauzele lor, în încercarea de a afla în ce măsură viitorul Terrei poate semăna cu trecutul îndepărtat şi, mai ales, care sunt predicţiile climatologilor pe termen scurt, dar şi mediu şi lung.

Continuarea articolului, AICI!

Continuă să citești

Social-Cultură

Batalionul 811 Infanterie „DEJ” va aniversa, vineri, 25 de ani de la înfiinţare

Publicat acum

pe

loading...

Batalionul 811 Infanterie „DEJ” va aniversa vineri, 28 februarie, 25 de ani de la înfiinţare. Ceremonia dedicată acestui eveniment se va desfăşura, de la ora 12, la sediul batalionului, în prezenţa reprezentanţilor eşaloanelor superioare, a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, a celor din cadrul structurilor Sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, a membrilor familiilor militarilor batalionului şi a altor invitaţi.

Batalionul 811 Infanterie „DEJ” a fost înfiinţat la 1 martie 1995 în baza Ordinului General al ministrului apărării naţionale cu nr. OG-2 / 1995, în localitatea Dej.

Obţinând rezultate foarte bune la toate activităţile desfăşurate şi dând dovadă de un înalt profesionalism, Batalionul 811 Infanterie „DEJ” a câştigat încrederea eşaloanelor superioare, astfel încât a fost nominalizat să participe cu efective şi tehnică la peste 30 de exerciţii şi aplicaţii naţionale şi internaţionale precum și la 5 misiuni în teatrele de operații: Kosovo – 2002, Irak – 2003 și 2006, Afganistan – 2010 și 2015.

Experienţa dobândită în cadrul misiunilor din teatrele de operaţii, profesionalismul militarilor şi valorile înrădăcinate de-a lungul celor 25 de ani, a transformat batalionul într-una dintre unităţile de elită ale Armatei României.

Continuă să citești

Social-Cultură

Programul cinematografului 3D din Dej! Ce filme vor rula în perioada 25 – 29 februarie

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Primăria Municipiului Dej anunță programul Sălii Multimedia 3D din incinta Muzeului Municipal Dej, în perioada în perioada 25 – 29 februarie.

MARȚI – 25 februarie 2020

  • ORA 16:00 – DAD’S ARMY („ARMATA TATĂLUI” FILM, COMEDY/WAR, A.P. -12 ANI, 100 MIN.)

MIERCURI – 26 februarie 2020

  • ORA 16:00 – ENTURAGE („ANTURAJ”, DRAMA/COMEDY, A.P. -12 ANI , 100 MIN.)

JOI – 27 februarie 2020

  • ORA 16:00 – ABSOLUTELY ANYTHING („ABSOLUT TOTUL”, COMEDY/SCI-FI, A.P. -12 ANI, 100 MIN.)

VINERI – 28 februarie 2020

  • ORA 16:00 – THE DICTATOR („DICTATORUL” FILM, COMEDY, N.-15 ANI , 100 MIN.

SÂMBĂTĂ – 29 februarie 2020

  • ORA 11:00 – HOW TO TRAIN YOUR DRAGON 2 (FILM ANIMAȚIE, 3D DUBLAT ÎN LIMBA ROMÂNĂ, A.G., 113 MIN)
  • ORA 16:00 – AN AFFAIR TO REMEMBER („O AVENTURĂ DE NEUITAT”, FILM, MUSICAL/ROMANCE , A.G., 110 MIN.)

Dragi spectatori, biletele pot fi procurate din incinta Librăriei Municipale Dej, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 16:00, cu maxim o zi înainte de rularea filmului sau cu o oră înaintea rulării filmului. Biletele se vând în limita locurilor disponibile, iar accesul în sală cu mâncare și băuturi alcoolice este strict interzis”, se precizează într-un comunicat de presă.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare