Conectează-te cu noi

Naţional

Guvernul Grindeanu a depus jurământul la Palatul Cotroceni

Publicat acum

pe

Sorin Grindeanu premier prim ministru PSD

Ceremonia de depunere a jurământului de către Guvernul Grindeanu a fost marcată de atitudinea glacială a preşedintelui Klaus Iohannis şi de atacurile sale ironice la adresa liderului PSD, Liviu Dragnea, situaţie care i-a făcut pe miniştri să caute aprobarea şefului de partid pentru fiecare gest, potrivit Mediafax.

Ceremonia a fost una protocolară, cu valenţe clare de moment instituţional, dată fiind atitudinea rece a şefului statului faţă de miniştrii din Cabinet, dar şi faţă de Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, prezenţi în calitate de preşedinţi de Camere.

Cei 26 de miniştri şi premierul Grindeanu au depus jurămânul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit procedurilor uzuale în acest caz. Ministrul Dezvoltării, vicepremierul Sevil Shhaideh, a jurat pe Coran, în vreme ce ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, dar şi ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, – vizibil emoţionat – au omis să pună mâna dreaptă pe Biblie.

Preşedintele Iohannis i-a aşteptat şi a dat mâna cu fiecare, cu o atitudine la fel de distantă, dublată de o strângere de mână scurtă şi de o urare succintă de „succes”.

Lucrurile au început să se precipite în momentul în care şeful statului şi-a susţinut discursul, scrie Mediafax.

„Aveţi o misiune grea, aveţi de îndeplinit promisiuni complicate”, a spus de la pupitru Iohannis, moment în care s-a uitat pentru prima dată în mod direct la liderul PSD, Liviu Dragnea.

În momentul în care şeful statului s-a adresat direct miniştrilor, spunându-le că trebuie să „livreze” ceea ce au promis în campania electorală, aceştia s-au simţit direct vizaţi, fapt remarcat în comportamentul lor, unii întorcând capul în altă parte sau schimbând priviri scurte cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

După ce a spus că speră ca într-o zi membrii Guvernului să-i se explice cum vor face să se încadreze într-un deficit bugetar de 3%, să crească salariile, să scadă TVA-ul, Iohannis a revenit, adresându-se direct preşedintelui PSD, Liviu Dragnea:

„Domnule Dragnea, aflarăm de la televizor ca sunteţi singurul care cunoaşte programul din scoarţă în scoarţă. Vă rog eu frumos, învăţaţi-i si pe ei”, a spus Iohannis, special pentru Dragnea, acesta fiind momentul care Iohannis i-a dat şah lui Dragnea, forţând practic o mutare a acestuia în sensul de a-şi îndeplini promisiunile făcute în campania electorală, după ce le va face cunoscute şi miniştrilor din Cabinet.

Iohannis a speculat astfel o serie de declaraţii publice făcute de Dragnea în campanie şi ulterior campaniei, în care liderul PSD a spus textual că a lucrat la programul de guvernare care a fost votat de români şi că este singurul care îl ştie integral, potrivit sursei citate.

După ce a terminat cu discursul, Iohannis a dat mâna cu „musafirii” Dragnea şi Tăriceanu, aşa cum i-a denumit chiar el, şi a mers către centrul sălii, cu faţa la camerele de luat vederi şi la aparatele foto, invitându-i pe membrii Guvernului să facă o fotografie împreună.

„Dacă doriţi, poftiţi să facem o poză”, s-a adresat şeful statului noilor miniştri, care au fost puţin surprinşi de invitaţie, dată fiind atmosfera oarecum belicoasă.

Mai mult, unii miniştri au fost chiar reticenţi în a se îndrepta spre preşedinte, iar unii s-au uitat în direcţia lui Dragnea pentru a-şi lua aprobarea. După ce câţiva dintre ei s-au îndreptat către Iohannis, ceilalţi au renunţat la reticenţa iniţială şi au mers pentru a se fotografia cu preşedintele.

După momentul fotografiei, Iohannis a renunţat la atitidinea rece şi s-a îndreptat către zona rezervată jurnaliştilor, pentru a-i saluta, de această dată, cu zâmbetul pe buze.

„Vă promit că o să ne vedem mai des zilele acestea. Seară bună”, le-a transmis şeful statului jurnaliştilor.

Întrebat de ce nu există şampanie la ceremonie, uzuală în cazul unor ceremonii similare, Iohannis a răspuns: ”Haideţi să lăsăm şi pe mâine ceva”.

După acest moment, preşedintele a părăsit sala, ocolind zona în care se aflau membrii Guvernului. Aceştia au rămas însă în sală şi au făcut fotografii şi împreună cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, gest care arată în mod evident natura relaţiilor dintre Iohannis, pe de o parte, şi Dragnea şi Tăriceanu, pe de altă parte.

Dragnea şi-a luat şi el rămas-bun de la jurnalişti, dar fără a veni în zona acestora, după care a părăsit, împreună cu noii miniştri, sala dedicată acestei ceremonii, îndreptându-se către Palatul Victoria.

 

Sursa – Mediafax.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER