Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Hramul Parohiei ”Sfântul Ierarh Nectarie” din municipiul Dej – GALERIE FOTO

Publicat acum

pe

Miercuri, 9 noiembrie, a avut loc hramul Parohiei „Sfântul Ierarh Nectarie” de pe Dealul Florilor, din Dej.

Pentru al 12-lea an consecutiv, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Dej și a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi al parohiei. Interpretele de muzică populară Cristina Beldean Moșuțan, Ioana Breda Morar și Anca Petruțiu au interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, parohul comunității, protopopul Ioan Buftea, a mulțumit ÎPS Andrei pentru binecuvântare, precum și tuturor celor prezenți la cel de-al doisprezecelea hram al bisericii. În semn de prețuire și recunoștință, ierarhului i-a oferit o icoană cu Sfântul Nectarie.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși, precum și a oficialităților civile și militare, în frunte cu primarul municipiului Dej, Morar Costan și comandantul Garnizoanei Dej, colonelul Ioan Munteanu.

O parte din cei prezenți au participat la slujbă în fața bisericii.

Scurt istoric

Parohia Dej V, ocrotită de Sfântul Ierarh Nectarie, este una din parohiile tinere ale orașului, fiind înființată în data de 15 mai 2011, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. Piatra de temelie a fost pusă în același an, în data de 13 august 2011.

Până în anul 2016, slujbele au fost oficiate într-un paraclis provizoriu, timp în care se lucra la biserica mare de zid. Începând cu slujba Învierii din același an, slujbele se desfășoară în biserica de zid. În prezent, lăcașul se află în proces de pictare, în tehnica frescă.

Săptămânal, în biserica parohiei, se organizează diverse întâlniri și activități, în parteneriat cu Grădinița “„”Lumea Piticilor” din Dej și cu Liga Tinerilor Ortodocși din Dej.

De asemenea, în biserica de pe strada Crângului se păstrează un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul din Eghina.

Încă de la înființare, parohia este păstorită de preotul Ioan Buftea. Acesta, începând cu data de 14 ianuarie 2015, a fost numit și protoiereu al Protopopiatului Dej.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului, Foto credit: Dan Popescu

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER